Οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών αποτελούν το μακροβιότερο πρόγραμμα παρακολούθησης της βιοποικιλότητας με παγκόσμια εμβέλεια και πραγματοποιούνται ταυτόχρονα στα μέσα του Γενάρη σε πολλές χώρες του κόσμου υπό τον συντονισμό της Wetlands International. Στην Ελλάδα υπεύθυνος φορέας για τις καταμετρήσεις είναι η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.
Η λίμνη Παμβώτιδα αποτελεί έναν από τους υγροτόπους όπου οι πληθυσμοί των υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών καταγράφονται συστηματικά τα τελευταία χρόνια από τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων και εθελοντές της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Η φετινή μέτρηση στα Ιωάννινα πραγματοποιήθηκε στις 19/1/2022 για 11η συνεχόμενη χρονιά με τη συμμετοχή συνολικά 12 παρατηρητών, υπό το συντονισμό του ορνιθολόγου κ. Νικόλαου Μπούκα σε συνεργασία με το προσωπικό του Φορέα διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων (νυν Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου).
Συνολικά καταμετρήθηκαν 27 διαφορετικά είδη υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών, ενώ ο συνολικός αριθμός ατόμων από όλα τα είδη ανήλθε στα 16.680, αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητα της Λίμνης Παμβώτιδας ως περιοχή προστασίας της βιοποικιλότητας.
Τους μεγαλύτερους διαχειμάζοντες αριθμούς παρουσίαζαν ο Ασημόγλαρς (Larus michahellis) με 5.010 άτομα, ενώ ο πληθυσμός της Φαλαρίδας (Fulica atra), 3.814 άτομα, εμφανίζει εντυπωσιακή άνοδο τα τελευταία χρόνια. Επίσης το πιο πολυάριθμο είδος πάπιας που διαχείμασε στην Παμβώτιδα ήταν το Κιρκίρι (Anas crecca) με 2.010 άτομα. Σημαντικούς αριθμούς παρουσίασαν ο Καστανοκέφαλος γλάρος (Chroicocephalus ridibundus) με 1.990 άτομα και ο Κορμοράνος (Phalacrocorax carbo) με 1.520 άτομα.
Επιπλέον, τον φετινό χειμώνα καταγράφηκαν συνολικά 31 άτομα Γκισαριών (Aythya ferina) ενώ ο χειμερινός πληθυσμός του Σταχτοτσικνιά (Ardea cinerea) παρουσιάζει σχετικά σταθερή τάση, με 35 άτομα.
Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσίασαν οι καταγραφές, με αριθμό ρεκόρ σε σύγκριση με προηγούμενα έτη, από τις Μαυροκέφαλες πάπιες (Aythya fuligula) με 75 άτομα, τις Λαγγόνες (Microcarbo pygmeus) με 275 άτομα και από τον Αργυροπελεκάνο (Pelecanus crispus) με 16 άτομα.
Δεν υπάρχουν σχόλια: