728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Κ. Μπάρκας:«Το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης αποτελεί μία απάντηση της κυβέρνησης στο σύγχρονο αίτημα για μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή και ευημερία»



Άρθρο του βουλευτή Ν. Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ στο insider.gr

Χωρίς αμφιβολία, ένας από τους στόχους των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν η απορρύθμιση του κοινωνικού κράτους πρόνοιας, προκειμένου αφενός να διευρυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες και αφετέρου να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα.


Ευτυχώς, αυτή η νεοφιλελεύθερη πολιτική ανακόπηκε από τον ελληνικό λαό – μέσω των εκλογών του 2015 – ο οποίος έδωσε εντολή στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ. να υλοποιήσει μια προοδευτική κοινωνική πολιτική και να «οικοδομήσει» ένα νέο κοινωνικό κράτος.

Είναι γεγονός ότι οι ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας, δημιουργούν εμπόδια και δυσκολίες στην υλοποίηση αυτού του στόχου. Η κατάσταση αυτή, όμως, δεν αναιρεί το γεγονός ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή τη κατεύθυνση.

Πιο συγκεκριμένα, δράσεις και παρεμβάσεις έχουν οργανωθεί και έχουν υλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό από αυτή τη κυβέρνηση στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, της προστασίας της εργασίας, της αύξησης της απασχόλησης και της στεγαστικής πολιτικής. Και αυτό, κατά κοινή ομολογία, είναι κάτι που αναγνωρίζεται από την κοινωνική πλειοψηφία.

Μία σημαντική παρέμβαση στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής, η οποία, άλλωστε, ήταν διακηρυγμένος στόχος αυτής της κυβέρνησης και η οποία ολοκληρώθηκε, πρόσφατα, με θεσμικό και συντονισμένο τρόπο από τους ανθρώπους του υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αποτελεί η ίδρυση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο και ανθρωποκεντρικό σύστημα, το οποίο επικεντρώνεται στην κοινωνική προστασία και σε όσους το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Ειδικότερα, για να γίνει περισσότερο κατανοητή η αξία και χρησιμότητα του νέου συστήματος, θα παρουσιάσω συνοπτικά τη διάρθρωσή του. Το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης αποτελείται από δύο πυλώνες: τον Εθνικό Μηχανισμό και τον Ο.Π.Ε.Κ.Α. - Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο οποίος αποτελεί μετεξέλιξη του Ο.Γ.Α.

Ο πρώτος περιλαμβάνει 240 Κέντρα Κοινότητας, που έχουν ενσωματωθεί στις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων. Εκεί, ο κάθε πολίτης δίνοντας τον Α.Μ.Κ.Α. του στους αρμόδιους υπαλλήλους, ενημερώνεται άμεσα για τα επιδόματα, τις παροχές και τα προγράμματα που έχει δικαίωμα να λάβει και να συμμετάσχει. Ο δεύτερος αποτελεί μια Ενιαία Αρχή Απόδοσης Επιδομάτων που αναλαμβάνει δέσμη παροχών: το Επίδομα του Παιδιού, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης σε ανασφάλιστους υπερήλικες, τις παροχές και υπηρεσίες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας, τα επιδόματα σε άτομα με αναπηρία, προνοιακές παροχές, οικονομικές και εισοδηματικές ενισχύσεις και κοινωνικές υπηρεσίες για την οικονομική στήριξη ειδικών και ευπαθών ομάδων. Οι δύο πυλώνες διασυνδέονται με ενιαίο γεωπληροφοριακό σύστημα.

Παράλληλα, ο Ο.Π.Ε.Κ.Α. λειτουργεί και ως ελεγκτικός μηχανισμός, διενεργώντας ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων, ώστε το υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης να είναι σίγουρο ότι το δημόσιο χρήμα αποδίδεται στους πραγματικούς δικαιούχους.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης εισάγει τα στοιχεία της ισονομίας και της διαφάνειας στη χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων και των οικονομικών ενισχύσεων, καθώς όλα γίνονται ηλεκτρονικά.

Μ' αυτό τον τρόπο καταργούνται στην πράξη οι πελατειακές πρακτικές του παρελθόντος, οι οποίες οδήγησαν τη χώρα μας στη σημερινή δύσκολη κατάσταση. Ταυτόχρονα, μειώνεται και η γραφειοκρατία της Δημόσιας Διοίκησης προς όφελος των πολιτών.

Εν κατακλείδι, πιστεύω ότι το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης αποτελεί μια απάντηση της κυβέρνησης στο σύγχρονο αίτημα για μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή και ευημερία.



Κ. Μπάρκας:«Το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης αποτελεί μία απάντηση της κυβέρνησης στο σύγχρονο αίτημα για μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή και ευημερία» Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Δευτέρα, Μαρτίου 05, 2018 Rating: 5 Άρθρο του βουλευτή Ν. Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ στο insider.gr Χωρίς αμφιβολία, ένας από τους στόχους των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν η απορρ...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: