728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Πώς θα περιορίσετε το αλάτι, έναν από τους βασικούς ενόχους για τις καρδιακές παθήσεις

Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλατιού έχει ενοχοποιηθεί από πολλές έρευνες για τα προβλήματα της καρδιάς. Ωστόσο δεν είναι εύκολο να μειώσουμε την πρόσληψή του, αφού πολλές φορές δεν γνωρίζουμε καν πόσο τρώμε.


Πώς θα περιορίσετε το αλάτι, έναν από τους βασικούς ενόχους για τις καρδιακές παθήσεις       

   


Ο περιορισμός της κατανάλωσης αλατιού είναι μια κοινή συμβουλή για άτομα με καρδιακά νοσήματα. Είναι επίσης και μια βασική διαφορά μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και της δίαιτας DASH που μειώνει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια.

Και ενώ το χλωριούχο νάτριο είναι απαραίτητο για τον οργανισμό μας συμβάλλοντας σε πολλές λειτουργίες του, η κατάχρησή του μπορεί να προκαλέσει πολλές παθήσεις. Η υπέρμετρη κατανάλωση αλατιού αυξάνει την αρτηριακή πίεση, με αποτέλεσμα η καρδιά να αναγκάζεται να λειτουργεί σε πολύ υψηλότερη ένταση από το κανονικό.

Η συνιστώμενη πρόσληψη για υγιή άτομα είναι 2.300 mg ημερησίως. Ωστόσο για ενήλικες που αντιμετωπίζουν ζητήματα υπέρτασης, το ημερήσιο όριο περιορίζεται στα 1.500 mg και ιδανικά στα 1.000 mg.

Θεωρητικά η μείωση της πρόσληψης αλατιού είναι μια απλή διαδικασία, αφού θα αρκούσε να ακολουθήσουμε τις συστάσεις των επιστημόνων και να βάζουμε τη συνιστώμενη ποσότητα στο φαγητό μας. Εντούτοις ο περιορισμός του αποτελεί πρόκληση για μια σειρά από λόγους.
Γιατί είναι δύσκολο να «κόψουμε» το αλάτι

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν την περιεκτικότητα νατρίου στα τρόφιμα ή υποτιμούν την κατανάλωσή του στην καθημερινότητά τους. Αν δεν ελέγχουν ενεργά τις διατροφικές ετικέτες και δεν δίνουν προσοχή στην περιεκτικότητα κάθε τροφίμου σε αλάτι, μπορεί να καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες χωρίς να το αντιλαμβάνονται.

Επίσης, το αλάτι δεν αποκαλύπτεται πάντα από τη γεύση. Φαγητά που το περιέχουν δεν είναι απαραίτητα αλμυρά, ωστόσο η απουσία του τα καθιστά λιγότερο νόστιμα.

Και στα εστιατόρια δεν υπάρχουν διατροφικές ετικέτες. Το σπίτι είναι ένα ελεγχόμενο περιβάλλον και η διαχείριση κατανάλωσης αλατιού είναι ευκολότερη. Όμως, στο εστιατόριο κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο. Έτσι, όσοι αναγκάζονται λόγω του τρόπου ζωής τους να τρώνε πιο συχνά «απέξω», ενδεχομένως να καταναλώνουν πολύ περισσότερο από όσο νομίζουν. Μελέτη του 2020 σε περισσότερα από 2.500 άτομα είχε διαπιστώσει πως η κατανάλωση ενός και μόνο γεύματος την εβδομάδα εκτός σπιτιού συνδέεται με υψηλότερη πρόσληψη νατρίου.
5 τρόποι για να περιορίσετε το αλάτι

Η πρόκληση του περιορισμού του αλατιού είναι μεγάλη, ωστόσο δεν είναι αδύνατη. Ειδικοί που μίλησαν στο HealthLine, μοιράζονται τις συμβουλές τους για την επίτευξη του στόχου.Αποφύγετε συσκευασμένα και κατεψυγμένα τρόφιμα, καθώς υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να επιλέξετε ένα προϊόν με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

Διαβάστε τις ετικέτες των προϊόντων. Αν θέλετε οπωσδήποτε να αγοράσετε ένα συσκευασμένο τρόφιμο, ρίξτε μια ματιά στα συστατικά του και αναζητήστε την περιεκτικότητα αλατιού. Μια τροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο θα έχει 5% ή λιγότερο της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης.

Προσοχή στις διαφορετικές διατυπώσεις για το νάτριο. Το αλάτι μπορεί για παράδειγμα να αναφέρεται και ως γλουταμινικό μονονάτριο, γουανυλικό δινάτριο, ινοσινικό δινάτριο ή άλας Kosher.

Χρησιμοποιήστε άλλα καρυκεύματα. Γευστικό αποτέλεσμα θα έχετε στα πιάτα σας και με τη χρήση χυμών εσπεριδοειδών (λεμόνι, γκρέιπφρουτ), με πιπεριές τσίλι, σκόνη σκόρδου, ρίγανη, σάλτσα ντιζόν κ.ά.

Αν τρώτε συχνά εκτός σπιτιού, ζητήστε να σας βάζουν τις σάλτσες και τα dressings ξεχωριστά, αποφύγετε τα τηγανιτά προτιμώντας τα ψητά ή γεύματα στον ατμό, και ζητήστε να μην βάζουν πρόσθετο αλάτι στα πιάτα σας.

πηγη:https://www.newsbeast.gr/


Πώς θα περιορίσετε το αλάτι, έναν από τους βασικούς ενόχους για τις καρδιακές παθήσεις Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Σάββατο, Απριλίου 20, 2024 Rating: 5 Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλατιού έχει ενοχοποιηθεί από πολλές έρευνες για τα προβλήματα της καρδιάς. Ωστόσο δεν είναι εύκολο να με...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: