728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Ο πολιτιστικός «πλούτος» του Ν. Πρέβεζας που ανέδειξαν οι εργασίες της Ιόνιας Οδού



Η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργάνωσε Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Αρχαιολογικές Έρευνες και Μεγάλα Δημόσια Έργα», το οποίο διεξήχθη στις 8 και 9 Δεκεμβρίου 2017 στην Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία.


Στο Συνέδριο συμμετείχε και κλιμάκιο επιστημόνων της ΕΦΑ Πρέβεζας, με επικεφαλής την προϊσταμένη κα Ανθή Αγγέλη.

Τα δέκα τελευταία χρόνια οι Εφορείες Αρχαιοτήτων του ΥΠ.ΠΟ.Α. πραγματοποίησαν στο πλαίσιο των Μεγάλων Δημόσιων Έργων πλούσιο ανασκαφικό έργο, καθώς και εργασίες προστασίας, ανάδειξης και διαχείρισης των σημαντικών αρχαιοτήτων που ήρθαν στο φως. Τα έργα αυτά αφορούν κυρίως στους μεγάλους οδικούς άξονες (ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ, ΙΟΝΙΑ, ΠΑΘΕ, Ε65, ΛΕΥΚΤΡΟ-ΣΠΑΡΤΗ), καθώς και σε στρατηγικές επενδύσεις (ΔΕΗ, Λίμνη Κάρλα).

Σκοπός του Συνεδρίου ήταν να δημοσιοποιηθούν στους ειδικούς επιστήμονες και στο ευρύ κοινό τα αποτελέσματα της αρχαιολογικής έρευνας και του έργου προστασίας και ανάδειξης που επιτελέστηκε στο πλαίσιο Μεγάλων Δημόσιων Έργων, αλλά και να γίνει ευρύτερα γνωστή και να αξιοποιηθεί η εμπειρία που αποκτήθηκε μέσα από τη διαχείρισή τους.

Στο Συνέδριο μεταξύ άλλων παρουσιάστηκε το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας στο πλαίσιο της κατασκευής της Ιόνιας Oδού. Κατά τη διάρκεια κατασκευής της Ιόνιας οδού, στο τμήμα της που διέρχεται τα όρια του νομού Πρέβεζας, ήρθαν στο φως αρχαία κατάλοιπα σε θέσεις άγνωστες μέχρι σήμερα. Παρουσιάστηκαν οι αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα, από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού έως τους μεταβυζαντινούς χρόνους και εμπλουτίζουν τις γνώσεις μας για τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν σε απομακρυσμένες περιοχές της Ηπείρου.

Παράλληλα στην περιοχή του κόμβου Γοργομύλου Πρεβέζης, στο πλαίσιο του έργου «Ιόνια Οδός», αποκαλύφθηκαν, σχεδόν επιφανειακά, οικοδομικά λείψανα μολοσσικής αγροικίας με δύο τουλάχιστον οικοδομικές φάσεις (3ος-μέσα 2ου αι. π.Χ., μέσα 2ου- 1ο αι. π.Χ.). Από την αγροικία προέρχονται πλήθος πήλινων και μεταλλικών ευρημάτων, που μαρτυρούν τις γεωργικές και κτηνοτροφικές ασχολίες των ενοίκων της, ενώ ο εντοπισμός κλιβάνου σε έναν από τους χώρους της, μαρτυρεί την ύπαρξη εργαστηρίου σιδερένιων αντικειμένων. Η εύρεση της αγροικίας σε κοντινή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο του μολοσσικού Ορράου εμπλουτίζει και συμπληρώνει τις γνώσεις μας για την ενδοχώρα της Μολοσσίας και την τοπογραφία της αρχαίας Ηπείρου.

Επίσης οι γνώσεις μας για τις αρχαιότητες στην ευρύτερη περιοχή του Αμμοτόπου, περιορίζονταν μέχρι σήμερα στην ακρόπολη του Ορράου που βρίσκεται στο λόφο Καστρί, στα διοικητικά όρια των Περιφερειακών Ενοτήτων Άρτας και Πρέβεζας και πιο συγκεκριμένα ανάμεσα στους οικισμούς του Αμμοτόπου (Άρτας) και Γυμνοτόπου (Πρέβεζας). Οι εργασίες για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου της Ιόνιας Οδού στο τμήμα Καμπής – Αμμoτόπου της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, στάθηκαν αφορμή να έρθουν στο φως σημαντικά ευρήματα για την τοπογραφία της ευρύτερης περιοχής. Η έρευνα κτηριακών καταλοίπων και ταφών, μαρτυρούν πως στο δρόμο που συνέδεε την Αθαμανία και τη Μολοσσίδα, με την πεδιάδα της Αμβρακίας, μία κοινωνία ανθρώπων έχοντας ως όπλο τη σκέψη, έζησε, δημιούργησε τέχνη και καθιέρωσε έθιμα, χαράσσοντας τη δική της πορεία αιώνες πριν οι Μολοσσοί ιδρύσουν την σημαντική, φρουριακού χαρακτήρα πόλη του Ορράου.



Ο πολιτιστικός «πλούτος» του Ν. Πρέβεζας που ανέδειξαν οι εργασίες της Ιόνιας Οδού Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 11, 2017 Rating: 5 Η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργάνωσε Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Αρχα...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: