728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΓΑΣ

ΤΟ 20022 είναι έτος επετείου, ίσως της πιο θλιβερής στιγμής στην ιστορία του έθνους μας, μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή. Εκτός αυτού όμως είναι και η επέτειος της έναρξης των δοξασμένων και νικηφόρων βαλκανικών πολέμων, γιορτάζοντας τα 110 χρόνια της απαρχής κάποιων γεγονότων που συνέβαλαν στην επέκταση της χώρας μας προς βορά, ένα χρόνο αργότερα. Με τη λήξη των πολέμων και τη συνθήκη του Βουκουρεστίου, η χώρα διπλασιάστηκε σχεδόν, με τα όρια της να φτάνουν πλέον στο λεγόμενο "στόμα" του Νέστου. Κατά την πρώτη περίοδο των πολέμων αυτών, συνέβη και το χαρμόσυνο γεγονός της



ΤΟ 2022 είναι έτος επετείου, ίσως της πιο θλιβερής στιγμής στην ιστορία του έθνους μας, μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή. Εκτός αυτού όμως είναι και η επέτειος της έναρξης των δοξασμένων και νικηφόρων βαλκανικών πολέμων, γιορτάζοντας τα 110 χρόνια της απαρχής κάποιων γεγονότων που συνέβαλαν στην επέκταση της χώρας μας προς βορά, ένα χρόνο αργότερα. Με τη λήξη των πολέμων και τη συνθήκη του Βουκουρεστίου, η χώρα διπλασιάστηκε σχεδόν, με τα όρια της να φτάνουν πλέον στο λεγόμενο "στόμα" του Νέστου. Κατά την πρώτη περίοδο των πολέμων αυτών, συνέβη και το χαρμόσυνο γεγονός της απελευθέρωσης του τόπου μας, της Ηπείρου, όταν ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος και ο αρχιστράτηγος διάδοχος Κωνσταντίνος, με σύμπνοια και συνεργασία ως εκείνη τη στιγμή, μεγάλωναν την Ελλάδα και της έδιναν εν πολλοίς τη μορφή που έχει σήμερα.


Στις 20 Οκτωβρίου του 1912 πραγματοποιήθηκε η νικηφόρα μάχη της Νικόπολης, η οποία την επόμενη μέρα είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση της Πρέβεζας. Όλοι κατάλαβαν όμως, πως η Ήπειρος θα πέσει μόνο αν πέσει η πρωτεύουσα της. Η πόλη των Ιωαννίνων έγινε αυτομάτως ο στόχος. Σχεδόν ταυτόχρονα με την απελευθέρωση της Πρέβεζας, τελείται η πρώτη απόπειρα κατάληψης των Ιωαννίνων,με τη μάχη των ΠΕΝΤΕ ΠΗΓΑΔΙΩΝ. Έλληνες και Τούρκοι συγκρούονται, με ηγετικές προσωπικότητες τον Εσατ Πάσα και τον Κωνσταντίνο Σαπουντζάκη. Η τουρκική αντίσταση και το μικρό μέγεθος της ελληνικής δύναμης, αφού ο κύριος όγκος του στρατού επιχειρούσε στην κεντρική Μακεδονία, απέτρεψαν προς το παρόν την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή.


Η επόμενη απόπειρα έγινε σχεδόν ένα μήνα μετά με τη μάχη του Δρίσκου. Οι Οθωμανοί αντιμετώπισαν το εθελοντικό σώμα των Γαριβαλδινων που ονομάστηκε έτσι λόγω του ιδρυτή του, Τζιουζέπε Γκαριμπάλντι. Οι Οθωμανοί αντιστάθηκαν ξανά σθεναρά, σε μια μάχη στην οποία έπεσε νεκρός ο Λορέντζος Μαβίλης. Το σώμα των Γαριβαλδινων ,ήταν Ιταλοί εθελοντές και συγκροτήθηκε το 1862 για εκστρατεία κατά του παπικού κράτους.


Η τελική μάχη δόθηκε στο σημαντικότερο τουρκικό οχυρό ,στο Μπιζάνι. Ο αρχιστράτηγος διάδοχος Κωνσταντίνος,ηγήθηκε των προσπαθειών, ενώ ηγετική μορφή αναδείχθηκε ο Ιωάννης Βελισσαρίου που ήταν αυτός ο οποίος ανάγκασε τον Εσατ Πάσα σε παράδοση. Ο όγκος και η γενναιότητα του ελληνικού στρατού, η ιδιοφυΐα του Βελισσαρίου και η κυκλωτική κίνηση που προέβλεπε το σχέδιο, οδήγησαν στη νίκη των Ελλήνων και την κατάληψη της πόλης των Ιωαννίνων στις 21 Φλεβάρη 1913. Από εκείνο το σημείο και μετά, η απελευθέρωση όλης της Ηπείρου, άρχισε σταδιακά να γίνεται γεγονός.


Δύο μέρες μετά, στις 23 Φεβρουαρίου 1913 ,ο Τούρκος διοικητής Τζέλιο Μουλιαζιμ ,δίνει τα κλειδιά της πόλης της Πάργας στον Έλληνα ανθυπολοχαγό Άγγελο Φετση. Η ελληνική σημαία θα κυματίσει και πάλι περήφανη στο φρούριο μας. Η Πάργα μας, επιστρέφει ξανά στην αγκαλιά της μητέρας πατρίδας, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ήταν η τελευταία ελληνική πόλη που είχε πέσει σε τουρκικά χέρια. Στους πανηγυρικούς εορτασμούς, συμμετέχει τιμητικά η φρεγάτα Έλλη, ενώ ο πρωθυπουργός Βενιζέλος, από το βήμα της Βουλής αναφέρεται στην απελευθέρωση του τόπου μας, με τα εξής λόγια:




"Η Πάργα εισήλθε εις τον θρύλον και το ελληνικό πάνθεον, αποβασα εν από τα λαμπρότερα σύμβολα της ελληνικής φιλοπατρίας"


Ας προσέχουμε και ας αγαπάμε τον ευλογημένο τόπο μας. Ας είμαστε περήφανοι για αυτόν και ας προστρέχουμε στο ένδοξο παρελθόν για να εμπνευστούμε για ένα ευοίωνο μέλλον.


ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ- ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ
Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΓΑΣ Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 23, 2022 Rating: 5 ΤΟ 2022 είναι έτος επετείου, ίσως της πιο θλιβερής στιγμής στην ιστορία του έθνους μας, μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Συμπληρώνονται...

[][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: