728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Η δύναμη της αργυροτεχνίας σε ένα νέο Μουσείο… Λαμπρά εγκαίνια στα Γιάννινα!Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου έγιναν τα εγκαίνια του Μουσείου Αργυροτεχνία, στην Ακρόπολη του Ιτς Καλέ, στο Κάστρο των Ιωαννίνων.

Τα εγκαίνια έφεραν στα Γιάννινα δεκάδες βουλευτές όλων των κομμάτων, ενώ οι παρουσίες που ξεχώρισαν ήταν του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Το Μουσείο κατασκευάστηκε από χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και είναι ένα από τα εννέα που περιλαμβάνονται πλέον στο Δίκτυο που έχει δημιουργήσει σε όλη την χώρα ο Πολιτιστικός Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς. Έρχεται δε να καταδείξει την δύναμη της αργυροτεχνίας, της τέχνης που είχε μετατρέψει τα Γιάννινα σε κέντρο της Βαλκανικής και τα είχε κάνει γνωστά στα πέρατα του κόσμου.

Τους δεκάδες προσκεκλημένους καλωσόρισε η πρόεδρος του Ομίλου Σοφία Στάικου, η οποία αναφέρθηκε εκτενώς στο εγχείρημα που γίνεται ώστε μέσω του πολιτισμού να ενισχυθούν οι τοπικές οικονομίες και οι τοπικές κοινωνίες.

«Σκοπός μας είναι να αφήσουμε ένα πολιτιστικό αποτύπωμα μέσα από το δίκτυο εννέα μουσείων σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας. Συνεργαστήκαμε με τους δήμους, συνενώσαμε δυνάμεις με στόχο δράσεις με πολλαπλά οφέλη», τόνισε η κ. Στάικου.

Το νέο μουσείο αποτελεί ένα πραγματικό κόσμημα κι έρχεται να αναδείξει με έναν καινοτόμο τρόπο την τέχνη της ασημουργίας αλλά και την πορεία της στο χρόνο.

Προβάλλει τα Γιάννινα μέσα από τον πολιτισμό και την ιστορία που αποτελούν έμπνευση αλλά και δύναμη.

Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ομίλου της Πειραιώς μάλιστα κάνοντας ένα ακόμη βήμα, ανακοίνωσε ότι κάθε χρόνο, θα πραγματοποιείται συνάντηση-συνέδριο, των εννέα πόλεων που φιλοξενούν θεματικά μουσεία, ώστε να υπάρχει συντονισμός και τοπική αυτοδιοίκηση και πολιτισμός να πορεύονται από κοινού.

Ειδική μνεία έκανε στην συμβολή του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και στην πρώην Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, καθώς πρόκειται για δύο ανθρώπους που βοήθησαν καθοριστικά ώστε το μουσείο να πάρει σάρκα κι οστά.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, υπογράμμισε ότι τα Γιάννινα επενδύουν στον πολιτισμό και τον τουρισμό και ανέφερε την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να μετατρέψει το Κάστρο σε ένα Πάρκο Πολιτισμού.Εκ μέρους της Κυβέρνησης την εκδήλωση των εγκαινίων χαιρέτισε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σημειώνοντας ότι το Κάστρο των Ιωαννίνων, ένα από τα πιο ιστορικά, έχει μεγάλες δυνατότητες προβολής κι ανάδειξης. Εξήρε την σύμπραξη που υπήρξε, σημειώνοντας ότι μέσα από τέτοιες συμπράξεις μπορεί η χώρα να κερδίσει.Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αναφέρθηκε στο έργο του Πολιτιστικού Ομίλου της Πειραιώς, το οποίο είχε γνωρίσει και στην Λειβαδιά και με νόημα αναφέρθηκε στα ταλέντα που υπάρχουν στην χώρα και στους ταλαντούχους ανθρώπους.

«Υπάρχουν πολλά ταλέντα και ταλαντούχοι, αλλά συνήθως είναι μόνο για τον εαυτό τους κι όχι για τους άλλους», ανέφερε με νόημα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επικεντρώθηκε στη δύναμη του πολιτισμού αλλά και στη δύναμη που είχε αποκτήσει η Γιαννιώτικη αργυροτεχνία. Δύναμη που είχε μετατρέψει τα Γιάννινα σε κέντρο των Βαλκανίων.

«Την παράδοση αυτή αναδεικνύει το Μουσείο. Είναι ένας ακόμη κρίκος στη λαμπερή αλυσίδα του πολιτισμού. Μία ακόμη ψηφίδα στο πολιτιστικό ψηφιδωτό» ανέφερε και απευθυνόμενος στην Πρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς τόνισε ότι είναι υποχρέωση η παράδοση αυτή που δημιουργήθηκε να συνεχιστεί και από τη νέα διοίκηση.

«Ο Μιχάλης Σάλλας υπήρξε ένας μεγάλος τραπεζίτης αλλά κι ένας ευαίσθητος Έλληνας. Πρέπει να ξέρουμε ότι το τραπεζικό σύστημα είναι στην κοινωνία και οφείλει να προσαρμόζεται στις αρχές και στις αξίες της χώρας, στην παράδοση του τόπου» τόνισε και σημείωσε πως από την πλευρά του θα κάνει ότι μπορεί ώστε η παράδοση που δημιουργήθηκε με το Δίκτυο των Μουσείων να συνεχιστεί.

Όλοι οι επίσημοι ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου κι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν μοναδικά δείγματα της Γιαννιώτικης αργυροτεχνίας και συνάμα να δουν πως οι Γιαννιώτες έπαιρναν μία πλάκα από ασήμι και την μετέτρεπαν σε κόσμημα.

Η διοργάνωση ήταν άρτια, με εκατοντάδες ανθρώπους να γνωρίζουν μια γωνιά του Κάστρου των Ιωαννίνων που μέχρι πρότινος ήταν παντελώς ανεκμετάλλευτη και συνάμα να διαπιστώνουν πόση δύναμη έχει μία τέχνη.. Τόση που μπορεί να ταυτίζεται με έναν και μόνο τόπο.

πηγη: http://www.epiruspost.gr/reportaz/koinonia/40355-mouseio-argirotexnias-egkainia-omilow-peireos-proedros-dimokratias.html
Η δύναμη της αργυροτεχνίας σε ένα νέο Μουσείο… Λαμπρά εγκαίνια στα Γιάννινα! Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Κυριακή, Σεπτεμβρίου 25, 2016 Rating: 5 Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου έγιναν τα εγκαίνια του Μουσείου Αργυροτεχνία, σ...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: