728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Παραολυμπιακοί Αγώνες Ρίο 2016, τώρα ξεκινούν οι πραγματικοί αγώνες! Με 54 αθλητές συμμετέχει η Ελλάδα!






Η αυλαία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Ρίο 2016 έπεσε και βγήκαν όλοι κερδισμένοι. Οι χώρες που συμμετείχαν, οι αθλητές που έδωσαν το παρόν και αγωνίστηκαν, οι Ολυμπιονίκες που επιστρέφουν με ένα μετάλλιο στο χέρι και θα συνεχίσουν τη σκληρή δουλειά και προπόνηση.

Οι πιο δυνατοί αγώνες όμως ξεκινούν στις 7 Σεπτέμβριου και για 11 ημέρες θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τους Παραολυμπιακούς αθλητές να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό. Οι Παραολυμπιακοί αγώνες ξεχωρίζουν για έναν απλό και σημαντικό λόγο: άτομα με διάφορων ειδών αναπηρίες από όλο τον κόσμο παίρνουν μέρος αποδεικνύοντας σε όλους μας ότι τίποτα δεν είναι αδύνατον και πως η αναπηρία δεν είναι εμπόδιο, αρκεί να υπάρχει η δύναμη της θέλησης!

Σε 11 αθλήματα θα έχουμε εκπροσώπους από την Ελλάδα με 54 αθλητές(41 άνδρες και 13 γυναίκες). Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός εκπροσώπων μετά τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα.

Αρχηγός Αποστολής θα είναι ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (ΕΠΕ) και της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ-ΑμεΑ), Γιώργος Φουντουλάκης και υπαρχηγός το μέλος της ΕΠΕ, Αναστασία Γκούφα.




Οι αθλητές και οι αθλήτριες που θα συμμετέχουν είναι οι εξής:

ΑΝΤΙΣΦΑΙΡIΣΗ ΜΕ ΑΜΑΞΙΔΙΟ

Στέφανος Διαμαντής

AΡΣΗ ΒΑΡΩΝ ΣΕ ΠΑΓΚΟ

Δημήτρης Μπακοχρήστος, Παύλος Μάμαλος, Πασχάλης Κουλούμογλου, Νικόλαος Γκουντάνης, Κώστας Δήμου

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ

Βασίλειος Χριστοφόρου, Θεόδωρος Αλεξάς, Αργύρης Νοτάρογλου

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Χρυσούλα Αντωνιάδου, Σεμιχά Ριζάογλου, Αλεξάνδρα Αλκιστης, Γκιάτη-Σταματοπούλου, Μαρία Καλπακίδου, Αντώνης Τσαπατάκης, Δημοσθένης Μιχαλετζάκης, Αριστείδης Μακροδημήτρης, Δημήτριος Καρυπίδης, Χαράλαμπος Ταϊγανίδης , Χρήστος Αλέξανδρος Ταμπαξής, Ιωάννης Κωστάκης, Γιώργος Σφαλτός, Παναγιώτης Χριστάκης, Γιώργος Καπελλάκης, Κωνσταντίνος Καραούζας




ΜΠΟΤΣΙΑ

Γρηγόρης Πολυχρονίδης, Αθλητής Συνοδός – Director: Αικατερίνη Πατρώνη

Νικόλαος Πανανός, Αθλητής Συνοδός – Director: Ανδρέας Κεραμιδάς

Άννα Ντέντα, Αθλητής Συνοδός – Director: Χριστίνα Ντέντα

Παναγιώτης Προκόπης Σουλάνης, Αθλητής Συνοδός – Director: Ελένη Καλογεροπούλου

Χρυσή Μόρφη-Μέτζου



ΞΙΦΑΣΚΙΑ ΜΕ ΑΜΑΞΙΔΙΟ

Γεράσιμος Πυλαρινός Μαρκαντωνάτος, Παναγιώτης Τριανταφύλλου, Βασίλης Ντούνη

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Αδαμαντία Χαλκιαδάκη, Αθλητής Συνοδός Πιλότος: Αργυρώ Μηλάκη

Αθανάσιος Μπαράκας, Αθλητής Συνοδός Πιλότος: Κώστας Τρουλινός

Παρασκευή (Βούλα) Καντζά, Αθλητής Συνοδός Πιλότος: Βασιλική Βούτζαλη

ΣΤΙΒΟΣ

Δήμητρα Κοροκίδα, Ανθή Λιάγκου, Βαλασία Κυργιοβανάκη, Ζωή Μαντούδη, Εμμανουήλ Στεφανουδάκης, Σε Τζον Φερνάντες, Δημήτρης Σενικίδης, Δημήτρης Ζησίδης, Ευστράτιος Νικολαΐδης, Νικόλαος Γονιός, Ευάγγελος Καναβός, Αθανάσιος Κωνσταντινίδης, Μιχάλης Σεΐτης, Χρήστος Καπέλλας, Γεώργιος Κωστάκης, Χρήστος Κουτούλιας

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ

Βαγγέλης Κακοσαίος

ΤΖΟΥΝΤΟ

Θεόκλητος (Κλήμης) Παπαχρήστος

ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ

Δωροθέα Ποιμενίδου




Τι είναι όμως οι Παραολυμπιακοί Αγώνες, πως ξεκίνησε ο θεσμός και ποια η θέση και η συμμετοχή της Ελλάδας.

Οι πρώτοι αγώνες για αθλητές με αναπηρία έγιναν το 1948 στο Στόουκ Mάντεβιλ στην Αγγλία. Την ημέρα της τελετής έναρξης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948 στο Λονδίνο, ξεκίνησαν και θεσμοθετήθηκαν οι αγώνες του Στόουκ Mάντεβιλ και πραγματοποιήθηκε η πρώτη αθλητική διοργάνωση για αθλητές με αμαξίδιο.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, αθλητές από την Ολλανδία συμμετείχαν σε αυτούς τους αγώνες και έτσι γεννήθηκε το διεθνές κίνημα που είναι γνωστό πλέον ως Παραολυμπιακό κίνημα.

Οι πρώτοι Αγώνες Ολυμπιακού χαρακτήρα για αθλητές με αναπηρία οργανώθηκαν το 1960 στην Ρώμη, ύστερα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην ίδια πόλη. Θεωρούνται ως οι πρώτοι Παραολυμπιακοί Αγώνες. Περίπου 400 αθλητές από 23 χώρες συμμετείχαν σε 8 αθλήματα, 6 από τα οποία εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων (Τοξοβολία, Κολύμβηση, Ξιφασκία, Καλαθοσφαίριση, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Στίβος).

Από τότε, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται κάθε 4 χρόνια, πάντα την ίδια χρονιά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 1976 στο Τορόντο, προστέθηκαν και άλλες κατηγορίες αναπηρίας και γεννήθηκε η ιδέα της συγχώνευσης διαφορετικών κατηγοριών αθλητών με αναπηρία για τη συμμετοχή τους σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Την ίδια χρονιά έγιναν και οι πρώτοι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες στην Σουηδία.

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες της Σεούλ (1988) ξεχώρισαν και από το γεγονός ότι οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες φιλοξενήθηκαν στην ίδια χώρα, στην ίδια πόλη και χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιες εγκαταστάσεις με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έκτοτε, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες γίνονται πάντα στην ίδια πόλη με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Από το 1960, έχουν διοργανωθεί δώδεκα (12) Θερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες και εννέα (9) Χειμερινοί. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες έχουν εξελιχθεί πλέον στο δεύτερο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός μετά τους Ολυμπιακούς.





Η συμμετοχή της Ελλάδας

Έλληνες αθλητές συμμετέχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες από το 1976. Από το 1988, η Ελλάδα συμμετέχει στους Αγώνες με επίσημες Εθνικές Αποστολές. Όλα αυτά τα χρόνια, οι Έλληνες αθλητές πέτυχαν καλές επιδόσεις και κέρδισαν πολλά μετάλλια.

Έλληνες αθλητές κέρδισαν τα πρώτα μετάλλια στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988 κατακτώντας 1 αργυρό και 3 χάλκινα μετάλλια. Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992 κέρδισαν 2 αργυρά και ένα χάλκινο μετάλλιο. Ενώ στους Αγώνες της Ατλάντα το 1996 κέρδισαν 1 χρυσό, 1 αργυρό και 3 χάλκινα μετάλλια

Το 2000, στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ, η Ελληνική ομάδα συμμετείχε με 71 άτομα (42 αθλητές). Οι Έλληνες αθλητές αγωνίστηκαν στο στίβο, την κολύμβηση, την άρση βαρών, την καλαθοσφαίριση και το τζούντο. Η Ελληνική ομάδα που συμμετείχε στο Σύδνεϋ κέρδισε 11 μετάλλια (4 χρυσά, 4 ασημένια, 3 χάλκινα).

Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, η Ελλάδα συμμετείχε με την πολυπληθέστερη μέχρι στιγμής Παραολυμπιακής Ομάδα, με 137 αθλητές, η οποία κατέδειξε την ανοδική πορεία του Παραολυμπιακού κινήματος στην Ελλάδα και κίνησε το ενδιαφέρον της Ελληνικής Κοινωνίας. Οι Έλληνες αθλητές και οι Ελληνίδες αθλήτριες κατάφεραν να κατακτήσουν συνολικά 20 μετάλλια (3 χρυσά, 13 αργυρά, 4 χάλκινα). Εννέα περισσότερα από αυτά που είχαν κερδίσει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Σύδνεϋ. Επίσης σημειώθηκαν συνολικά 58 πλασαρίσματα στις πρώτες οχτώ θέσεις. Οι Αγώνες της Αθήνας ανέδειξαν τον αθλητισμό των ατόμων με αναπηρία και τον τοποθέτησαν στη θέση που του αρμόζει στην Παγκόσμια αθλητική οικογένεια και ιδιαίτερα στην Ελληνική αθλητική οικογένεια.

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου ήταν οι πιο επιτυχημένοι αγώνες για την Ελληνική Ομάδα μέχρι στιγμής. Συμμετέχοντας σε 10 αθλήματα οι 69 αθλητές και αθλήτριες της Ελληνικής Ομάδας κατάφεραν να κατακτήσουν 24 μετάλλια (5 χρυσά, 9 αργυρά και 10 χάλκινα) ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο και κατάφεραν να καταταχθούν 20οι στη παγκόσμια κατάταξη. 4 χρόνια μετά τους πολύ επιτυχημένους αγώνες της Αθήνας οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες έδειξαν την μεγάλη τους κλάση υπογραμμίζοντας την ανάπτυξη του Παραολυμπιακού Κινήματος στην Ελλάδα.

Η πρώτη συμμετοχή Έλληνα Αθλητή σε Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες έγινε το 2002 στο Σολτ Λέικ Σίτι. Οι Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τορίνο το 2006 ήταν οι δεύτεροι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες όπου συμμετείχε Ελληνική Αποστολή. Οι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες του Βανκούβερ αποτελούν τους τρίτους Χειμερινούς Αγώνες που θα συμμετάσχει η Ελλάδα με τη συμμετοχή μάλιστα και της πρώτης αθλήτριας.

Καλή επιτυχία Ελλάδα, καλή επιτυχία στους αθλητές μας!

Βογιατζής Ηλίας / Newsroom Aμεα


 πηγη:http://www.newsitamea.gr/paraolimpiaki-agones-rio-2016-tora-xekinoun-pragmatiki-agones-54-athlites-simmetechi-ellada/
Παραολυμπιακοί Αγώνες Ρίο 2016, τώρα ξεκινούν οι πραγματικοί αγώνες! Με 54 αθλητές συμμετέχει η Ελλάδα! Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Τρίτη, Αυγούστου 23, 2016 Rating: 5 Η αυλαία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Ρίο 2016 έπεσε και βγήκαν όλοι κερδισμένοι. Οι χώρες που συμμετείχαν, οι αθλητές που έδωσαν το πα...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: