728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Από σχολεία και νοσοκομεία ο προσεισμικός έλεγχος

Στον αντισεισμικό έλεγχο περίπου 64.000 δημοσίων κτιρίων θα προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.



Στον αντισεισμικό έλεγχο περίπου 64.000 δημοσίων κτιρίων θα προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Προτεραιότητα θα δοθεί σε 30.000 κτίρια, κυρίως νοσοκομεία και σχολεία, τα οποία θα ελεγχθούν για την αντοχή τους σε περίπτωση σεισμού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, ο έλεγχος για τους σεισμούς αφορά σε 80.000 κτίρια, εκ των οποίων τα 16.000 έχουν ελεγχθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε εκείνα σε χώρους συνάθροισης κοινού ή κτίρια ειδικών λειτουργιών.

Οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν από τον ΟΑΣΠ, με την υποστήριξη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ). Μάλιστα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν σεμινάρια σε μηχανικούς, που θα μπορούν μελλοντικά να πραγματοποιήσουν τους σχετικούς ελέγχους.

Να σημειωθεί ότι στόχος είναι να γίνουν υποχρεωτικοί οι έλεγχοι σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κάτι για το οποίο αναζητείται η σχετική νομική φόρμουλα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν με βάση τον Κανονισμό Επεμβάσεων (ΚΑΝΕΠΕ), ο οποίος αναθεωρήθηκε το 2022.

Σε όσα κτίρια εντοπιστεί πρόβλημα κατά τον πρωτοβάθμιο έλεγχο ή υπάρχει κάποια αναφορά από τον ιδιοκτήτη, θα ακολουθήσει και δευτεροβάθμιος έλεγχος.

Κατά την εκτίμηση στελεχών του ΟΑΣΠ, αυτή η κατηγορία δεν ξεπερνά το 3%-4% του συνόλου.

Πέραν των ελέγχων, ο ΟΑΣΠ αναμένεται να προχωρήσει στην αναθεώρηση του χάρτη σεισμικού κινδύνου, που είχε αναθεωρηθεί μετά τον σεισμό του 1999, καθώς ο Νέος Αντισεισμικός Κανονισμός αναμένεται να αντικατασταθεί από τον ευρωπαϊκό (Eurocode).

Παράλληλα, ο Οργανισμός συνεργάζεται με το υπουργείο Πολιτισμού για την θέσπιση προδιαγραφών για την σεισμική ενίσχυση μνημείων.

Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση αυτή θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.




πηγη:https://www.epiruspost.gr/
Από σχολεία και νοσοκομεία ο προσεισμικός έλεγχος Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Κυριακή, Φεβρουαρίου 19, 2023 Rating: 5 Στον αντισεισμικό έλεγχο περίπου 64.000 δημοσίων κτιρίων θα προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριά...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: