728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Τελευταίο αντίο στον Μωυσή Ελισάφ..

Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ αναπαύεται για πάντα στον τόπο που αγάπησε.. Στο χώμα των Ιωαννίνων, της πόλης που γεννήθηκε, μεγάλωσε, υπηρέτησε ως γιατρός, ως πανεπιστημιακός, ως άνθρωπος της αυτοδιοίκησης αλλά και ως ενεργός πολίτης.Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ αναπαύεται για πάντα στον τόπο που αγάπησε.. Στο χώμα των Ιωαννίνων, της πόλης που γεννήθηκε, μεγάλωσε, υπηρέτησε ως γιατρός, ως πανεπιστημιακός, ως άνθρωπος της αυτοδιοίκησης αλλά και ως ενεργός πολίτης.

Η κηδεία ήταν πάνδημη στην Ιερά Συναγωγή Ιωαννίνων..

Νωρίτερα μία μικρή στάση στο Δημαρχείο εκεί όπου τα τελευταία τριάμισι χρόνια αφιέρωσε όλο του τον χρόνο..

Το τελευταίο χειροκρότημα..

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε τη Συναγωγή και τα στενά σοκάκια του Κάστρου.. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμένος, εκπρόσωποι των κομμάτων, οι Πρέσβεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ, διπλωμάτες από ξένες πρεσβείες, προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών, πανεπιστημιακοί και αυτοδιοικητικοί από όλη την χώρα…

Το ύστατο χαίρε απεύθυναν με θερμά λόγια ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, ο Περιφερειάρχης, οι Πρέσβεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ, η Πρύτανης του Πανεπιστημίου, ο προσωπικός του φίλος Ευάγγελος Βενιζέλος και εκπρόσωποι της Εβραικής Κοινότητας.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας κατά τον επικήδειο λόγο που εκφώνησε, ανέφερε μεταξύ άλλων πως σήμερα, στη ιστορική Συναγωγή των Ιωαννίνων, αποχαιρετούμε ένα άξιο τέκνο της, ένα ξεχωριστό τέκνο των Ιωαννίνων, έναν επιστήμονα, έναν άξιο δήμαρχο, έναν άνθρωπο παγκόσμιο, έναν κοσμοπολίτη Γιαννιώτη, «ο οποίος με το παράδειγμα της ζωής του, αλλά και με το αποτύπωμα της ζωής του, το οποίο πλανιέται εδώ, στην Ιερά Συναγωγή, μας κάνει όλους καλύτερους. Όπως επισήμανε ο κ. Τασούλας, ο Μωυσής Ελισάφ, βαθύτατα καλλιεργημένος άνθρωπος, αυτό που μας αφήνει περισσότερο από το καθετί, είναι αυτό που η κυρία Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο συλλυπητήριο μήνυμά της τόνισε, ότι ήταν ένας άνθρωπος που τα έβαλε με την μισαλλοδοξία, με την εμπάθεια, με τον διαχωρισμό και πολεμώντας αυτές τις ανθρώπινες πληγές, αυτή την ανθρώπινη στάση, έφερε αποτελέσματα.

“Υποκλίνομαι – συνέχισε ο πρόεδρος της Βουλής – στη μνήμη ενός άξιου δημάρχου, ενός σπάνιου επιστήμονα …ενός δημοσίου ανδρός, ο οποίος κατήργησε τα απαισιόδοξα στερεότυπα, ότι η αξιοσύνη, η ευπρέπεια και η καλλιέργεια, δεν συνάδουν με τη μάχη του δημόσιου βίου. Συνάδουν! Και το παράδειγμα του Μωυσή Ελισάφ είναι παρήγορο και αισιόδοξο. Και σε αυτό το παράδειγμα, που μπορεί σήμερα να πλουτίσει το δημόσιο βίο της Ελλάδας με περισσότερους Ελισάφ, σήμερα υποκλίνομαι ως πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Αιωνία του η μνήμη”.

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, κατά τον αποχαιρετισμό του, εκπροσωπώντας και τον Οικουμενικό Πατριάρχη, μίλησε με θερμά λόγια για τον εκπλιπόντα δήμαρχο. «Εκφράζουμε την θλίψη και την συγκίνηση μας για την εκδημία του σεβαστού και αγαπητού δημάρχου μας, Μωυσή Ελισάφ. Ενός ανθρώπου ο οποίος δίδαξε ήθος και σεβασμό. Ειρηνικός στην μορφή και στην καρδιά. Ειρηνοποιός».

Ο κ. Μάξιμος μάλιστα, αποκάλυψε πως πριν τρεις εβδομάδες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε επικοινωνήσει μαζί του για να του ευχηθεί καλή ανάρρωση και πως μόλις πληροφορήθηκε την εκδημία του, ζήτησε να τον εκπροσωπήσει στην εξόδιο ακολουθία με την ευχή να είναι αιωνία η μνήμη του.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, τόνισε ότι ο Ελισάφ «ήταν άνθρωπος της προσφοράς, της αξίας, έδειξε πως ο έλληνας δήμαρχος σκέφτεται πάνω από όλα εθνικά, πώς να είναι χρήσιμος στην τοπική κοινωνία και τον ελλαδικό χώρο». Με συγκίνηση ο κ. Καχριμάνης υπογράμμισε, πως ο Μωυσής Ελισάφ «μας δίδαξε πάρα πολλά». Μάλιστα, είπε πως μέχρι την τελευταία στιγμή, αν και βαριά άρρωστος, ζητούσε από τον περιφερειάρχη, μαζί με τους συνεργάτες του, να τελειώσουν όλα όσα είχε δρομολογήσει.

Με σεβασμό και θερμά λόγια, μίλησαν για τον Μωυσή Ελισάφ, ο Αμερικάνος πρέσβης Τζωρτζ Τζέιμς Τσούνης, καθώς και ο Νόαμ Κατς, πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα.

«Δεν υπάρχουν λόγια να μαλακώσουν τον πόνο σε αυτήν κοινότητα για την απώλεια του Μωυσή Ελισάφ», είπε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρέσβης, ο οποίος εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια.και απέδωσε τα εύσημα: «Τα λόγια του ήταν και έργα, όλη την ζωή του, αυτό προσπάθησε να κάνει. Και τα έκανε, σπουδαίος δήμαρχος για τα Γιάννενα, για την Ελλάδα, άνθρωπος, γιατρός, επιστήμονας, συγγραφέας, μεγάλο μυαλό, μεγαλύτερη. καρδιά. Μεγάλη απώλεια για τα Γιάννενα. Μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα».

Ο Νόαμ Κατς, αναφέρθηκε στις προσωπικότητα του Μωυσής Ελισάφ, στις σχέσεις που οικοδόμισε παγκοσμίως: «Ήρθαμε για αποτίσουμε σεβασμό σε σένα Μωυσή. Η ζωή σου άγγιξε τις καρδιές μας. Σήμερα αποδίδουμε σεβασμό. Ήθελες να γίνει καλύτερος ο κόσμος. Καθηγητής, γιατρός, πρόεδρος της Ισραηλίτικής Κοινότητας στα Ιωάννινα, δήμαρχος της πόλης. Μας άγγιξες. ‘Αγγιξες και εμένα» είπε.

Στο Εβραικό Νεκροταφείο των Ιωαννίνων τον συνόδευσαν οι επίσημοι, συγγενείς και φίλοι, συνεργάτες και εκατοντάδες πολίτες.

Δίπλα του μέχρι την τελευταία στιγμή η αγαπημένη του σύζυγος Κλεοπάτρα η οποία δέχθηκε τα συλλυπητήρια όλων.


Τελευταίο αντίο στον Μωυσή Ελισάφ.. Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Κυριακή, Φεβρουαρίου 19, 2023 Rating: 5 Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ αναπαύεται για πάντα στον τόπο που αγάπησε.. Στο χώμα των Ιωαννίνων, της πόλης που γεννήθηκε, μεγάλωσε, υπηρέτησε ...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: