728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Πολλά κι ακριβά διόδια, προβληματικό οδόστρωμα στην Εγνατία Οδό




Πολλά και ακριβά γίνονται σταδιακά τα διόδια της Εγνατίας Οδού, του μεγαλύτερου αυτοκινητόδρομου της χώρας. Με την διαφορά ότι την ευθύνη δεν φέρει η εταιρία αλλά το ΤΑΙΠΕΔ και κατ’ επέκταση το Υπουργείο Υποδομών. Η αύξηση άλλωστε των σταθμών διοδίων και της τιμής τους είναι δέσμευση της χώρας στο πλαίσιο αποκρατικοποίησης του οδικού άξονα. Οι εργαζόμενοι στην «Εγνατία ΑΕ» καυτηριάζουν την τακτική αυτή ενώ παράλληλα αναδεικνύουν την κατάσταση του οδοστρώματος, η οποία δεν είναι καλή. Η Εγνατία έχει εγκαταλειφθεί ουσιαστικά καθώς βαίνει προς πώληση.

Όπως σημειώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων, το έργο της Εγνατίας Οδού έχει αρχίσει να γερνάει και απαιτούνται άμεσα εργασίες αποκατάστασης (βαριάς συντήρησης) κυρίως των οδοστρωμάτων, που είναι πιο κοστοβόρες.

Αυτό ήταν γνωστό εδώ και καιρό σε όλους και πολύ περισσότερο στο ΤΑΙΠΕΔ, που από το 2012 είναι ο κάτοχος των δικαιωμάτων συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού με σκοπό να τα παραχωρήσει σε ιδιώτες. Στην «Εγνατία Οδός Α.Ε.», την εταιρεία που κατασκεύασε τον αυτοκινητόδρομο, έχει εκχωρηθεί προσωρινά από το ΤΑΙΠΕΔ η υποχρέωση να συντηρεί και λειτουργεί την οδό μέχρι την παραχώρησή της.

Είναι απολύτως απαραίτητο να γνωστοποιηθεί σε όλους, ότι τα διόδια που καταβάλλονται σήμερα στην Εγνατία Οδό και κανονικά προορίζονται για τη συντήρηση της οδού, δεν εισπράττονται ουσιαστικά από την «Εγνατία Οδός ΑΕ» αλλά από Τραπεζικά Ιδρύματα, για την αποπληρωμή παλαιότερων δανείων τα οποία έχουν καταγγελθεί παρανόμως, με αποτέλεσμα την πλήρη αποστέρηση από την εταιρεία της δυνατότητας να προβεί άμεσα στις απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης της οδού.

Το ΤΑΙΠΕΔ, που εκτός από τα δικαιώματα συντήρησης της Εγνατίας Οδού κατέχει και το δικαίωμα ψήφου της μετοχής της εταιρείας «Εγνατία Οδός Α.Ε.», έχει αδιαφορήσει επιδεικτικά στο να αποτρέψει την κατάσχεση των εσόδων διοδίων από τα τραπεζικά ιδρύματα και στο να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους για την ασφαλή λειτουργία της οδού. Αντιθέτως, απαιτούσε από την «Εγνατία Οδός Α.Ε.» να χρησιμοποιήσει δικά της οικονομικά της διαθέσιμα από άλλες πηγές, τα οποία προορίζονται για την κατασκευή άλλων έργων, ώστε να χρηματοδοτηθεί η συντήρηση.

Πάντως, δεν είναι τυχαίο ότι η συγκεκριμένη κατάσταση εξυπηρετεί απόλυτα το ΤΑΙΠΕΔ και άρα μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι μέρος του σχεδιασμού του: αφενός η πρώιμη αποπληρωμή των δανείων απεμπλέκει νωρίτερα τα Τραπεζικά Ιδρύματα που αντιδρούν στην παραχώρηση γιατί θίγονται τα συμφέροντά τους και αφετέρου, η απόλυτη αρνητική δημοσιότητα της κρατικής εταιρείας Εγνατία Οδός ΑΕ λόγω της κακής ποιότητας των οδοστρωμάτων, χρησιμοποιείται ως επιχείρημα για την αναγκαιότητα της παραχώρησης της οδού, όπου ο «καλός» ιδιώτης θα κατασκευάσει αυτά που το «κακό» δημόσιο δεν μπορεί.





Πολλά κι ακριβά διόδια, προβληματικό οδόστρωμα στην Εγνατία Οδό Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 10, 2020 Rating: 5 Πολλά και ακριβά γίνονται σταδιακά τα διόδια της Εγνατίας Οδού, του μεγαλύτερου αυτοκινητόδρομου της χώρας. Με την διαφορά ότι την ευθύνη...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: