728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Οι τέσσερις μεγάλοι οδικοί άξονες της Ηπείρου που θα «δοκιμάσουν» το ΕΣΠΑ…




Έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ υπάρχουν πολλά. Ωστόσο η τρέχουσα προγραμματική περίοδος δεν χαρακτηρίζεται από υψηλές απορροφήσεις. Κυρίως στα τομεακά προγράμματα που διαχειρίζονται τα Υπουργεία. Γεγονός είναι ότι το σύστημα που δημιούργησε η χώρα μας είναι αρκετά περίπλοκο και γραφειοκρατικό. Περισσότερο από τα προηγούμενα προγράμματα, τονίζουν πολλοί, γεγονός που δημιουργεί σοβαρές δυσκολίες στην απορρόφηση κονδυλίων. Στην Ήπειρο οι εντάξεις έργων είναι δεκάδες. Τα κονδύλια ουσιαστικά είναι δεσμευμένα, σε ορισμένα μέτρα μάλιστα υπάρχουν υπερδεσμεύσεις..

Στο εξής όλα τα κριθούν στην πράξη! Στους ρυθμούς υλοποίησης δηλαδή των έργων. Ένα μεγάλο ποσό του τρέχοντος προγράμματος κατευθύνεται και πάλι σε οδικά έργα. Υποδομές απαραίτητες, που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια.

Τέσσερις μεγάλοι οδικοί άξονες χρηματοδοτούνται με 75 εκατομμύρια περίπου, σημαντικό ποσοστό από το σύνολο του Περιφερειακού Προγράμματος.

Από τους συγκεκριμένους δρόμους μόνο ένας βρίσκεται σε φάση κατασκευής. Ο δεύτερος έχει δημοπρατηθεί, ο τρίτος βαίνει προς δημοπράτηση και ο τέταρτος είναι στο στάδιο της ένταξης στο ΕΣΠΑ.

Το έργο που υλοποιείται ήδη από την Περιφέρεια Ηπείρου είναι η οδός σύνδεσης του Α/Κ Τερόβου της Ιόνιας Οδού με τη 2η Επαρχιακή Οδό Ιωαννίνων - Γέφυρα Πλάκας. Ο συνολικός προυπολογισμός ανέρχεται στα 11 εκατομμύρια και ήδη έχουν γίνει πληρωμές 2,5 εκατομμυρίων.

Ο βασικός χαρακτήρας του έργου είναι η σύνδεση της Ιόνιας Οδού με την περιοχή των Τζουμέρκων. Πρόκειται για οδικό άξονα με συνολικό μήκος 9,809.27m και σχεδόν καθολικά αποτελεί νέα χάραξη και όχι βελτίωση κάποιας προϋφιστάμενης οδού.

Το δεύτερο μεγάλο έργο που έχει ανάδοχο αλλά ακόμη οι εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει είναι η Λεωφόρος Νιάρχου με προυπολογισμό 20,1 εκατομμυρίων.

Η «Οδός Σταύρου Νιάρχου» μήκους 4,5 χλμ περίπου συνδέει την Ε.Ο. Ιωαννίνων-Άρτας (Στρατόπεδο Βελισσαρίου) με την είσοδο στον οικισμό Πεδινή. Με την υλοποίηση του έργου θα δημιουργηθεί μία οδός με βελτιωμένα επίπεδα ασφάλειας και εξυπηρέτησης, ώστε να αναβαθμιστεί η κυκλοφοριακή λειτουργία και σύνδεση της περιοχής παρέμβασης με τους κύριους κυκλοφοριακούς άξονες, εξυπηρετώντας τις βασικές υφιστάμενες και μελλοντικά αναπτυσσόμενες χρήσεις (Νοσοκομείο, Πανεπιστήμιο, εμπορικές-επιχειρηματικές δραστηριότητες κλπ).

Το τρίτο έργο που οδεύει προς δημοπράτηση είναι ο μεγάλος δακτύλιος της πόλης, ο δρόμος δηλαδή από τον Κόμβο Βογιάνου ως το Πανηπειρωτικό, με προϋπολογισμό 27,3 εκατομμύρια ευρώ.

Το οδικό δίκτυο ξεκινά από τον ήδη κατασκευασμένο ισόπεδο κυκλικό κόμβο στην συμβολή της λεωφόρου Γεννηματά με την οδό Βογιάνου και καταλήγει στη συμβολή της οδού πρόσβασης προς το Πανηπειρωτικό στάδιο με την οδό Ιωαννίνων του Δημοτικού Διαμερίσματος Ανατολής. Έχει συνολικό μήκος 4.360,00m περίπου. Περιλαμβάνει τη δημιουργία επτά (7) σύγχρονων ισόπεδων κυκλικών κόμβων (Round About), παράπλευρων και κάθετων οδών ώστε να επιτυγχάνεται η ασφαλής σύνδεση και εξυπηρέτηση των παρόδιων ιδιοκτησιών. Επίσης σε τμήμα της θα κατασκευαστεί διαδρομή αναψυχής για την εξυπηρέτηση πεζών και ποδηλάτων

Το τέταρτο έργο που βρίσκεται στο στάδιο της ένταξης στο ΕΣΠΑ και έχει μπροστά του τον μεγαλύτερο δρόμο είναι η παράκαμψη της Νικόπολης με προυπολογισμό 17, 5 εκατομμύρια.

Πρόκειται για μία παρέμβαση ζωτικής σημασίας καθώς θα συμβάλλει στην προστασία του αρχαιολογικού χώρου αλλά παράλληλα θα διασφαλίσει καλύτερη και ασφαλέστερη κίνηση για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής.

Όπως είναι γνωστό η υφιστάμενη εθνική οδός διχοτομεί σήμερα την αρχαία Νικόπολη με ότι αυτό συνεπάγεται.

Το έργο εκτός των άλλων θα διασφαλίσει σύγχρονη είσοδο στην Πρέβεζα με σειρά παράπλευρων έργων, κόμβων, παρακαμπτηρίων και πάρκινγκ.





Οι τέσσερις μεγάλοι οδικοί άξονες της Ηπείρου που θα «δοκιμάσουν» το ΕΣΠΑ… Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Τρίτη, Δεκεμβρίου 17, 2019 Rating: 5 Έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ υπάρχουν πολλά. Ωστόσο η τρέχουσα προγραμματική περίοδος δεν χαρακτηρίζεται από υψηλές απορροφήσεις. Κυρίως στα τ...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: