728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Πλήθος κόσμου στην λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα (φωτογραφίες)



Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε και φέτος η λιτανεία του ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, της νέας προέδρου του ΕΟΤ, Άντζελας Γκερέκου, των τοπικών αρχών και χιλιάδων πιστών.

Τη μεγαλειώδη πομπή συνόδεψαν, ως είθισται, οι φιλαρμονικές του νησιού. 




Η καλοκαιρινή λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα τελείταια διαλείπτως εδώ και 300 χρόνια, υπενθυμίζοντας σε όλους τους πιστούς «το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνα», που σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση έσωσε το 1716 το νησί από τους Οθωμανούς, όταν εκείνοι ως κατακτητές αποβιβάστηκαν στην Κέρκυρα.

Σύμφωνα με την ιστορική παράδοση, ο κερκυραϊκός λαός ζήτησε από τον προστάτη του νησιού, τον Άγιο Σπυρίδωνα, να παρέμβει και να σώσει το νησί.

Έτσι, στις 9 Αυγούστου του 1716 ξέσπασε στο νησί μια φοβερή καταιγίδα που «κατακεραύνωσε» τα πλοία των Τούρκων, ενώ οι Οθωμανοί στρατιώτες τράπηκαν σε φυγή, φοβούμενοι τον καλόγερο, δηλαδή τον Άγιο Σπυρίδωνα που τους εκδίωξε κρατώντας αναμμένο πυρσό.




Στη λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνος η Κέρκυρα κατακλύζεται από πιστούς που φτάνουν στο νησί από όλα τα μέρη της γης και κυρίως από τη μακρινή Ρωσία. Είναι το τάμα τους για τον Άγιο Σπυρίδωνα, που η θαυματουργή δράση του είναι γνωστή σε όλα τα πλάτη της οικουμένης.



Η Κέρκυρα τιμά τον πολιούχο της μεγαλοπρεπώς με λιτανείες, αρκετές φορές στη διάρκεια του έτους, με τη συμμετοχή 20 φιλαρμονικών.

Αναλυτικότερα, το σκήνωμα του Αγίου λιτανεύεται πέντε φορές το χρόνο:

- Την Κυριακή των Βαΐων, για την προστασία του νησιού από την πανώλη που είχε κτυπήσει όλη την Ευρώπη το 1629.

- Το Μεγάλο Σάββατο, για το θαύμα του Αγίου που γλύτωσε το νησί από μεγάλο λοιμό.

- Την 11η Αυγούστου, σε ανάμνηση της σωτηρίας της Κέρκυρας από την επιδρομή-πολιορκία των Τούρκων το 1716.

- Την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, για την διάσωση των κατοίκων από την δεύτερη επιδημία πανώλης το 1673.

- Την 12η Δεκεμβρίου που εορτάζεται η μνήμη του αγίου Σπυρίδωνα (τοποθετείται όρθιο το σκήνωμα στη «θύρα» του ναού).











Πλήθος κόσμου στην λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα (φωτογραφίες) Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Δευτέρα, Αυγούστου 12, 2019 Rating: 5 Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε και φέτος η λιτανεία του ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα, παρουσία της υπουργού Πολιτ...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: