728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Παρουσιάστηκε το λεύκωμα «Φανάρι και Πάργα – Μύθος, Ιστορία, Πολιτισμός»



Πραγματοποιήθηκε χθές, από τις εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ, η παρουσίαση του λευκώματος «Φανάρι και Πάργα – Μύθος, Ιστορία, Πολιτισμός» του Δήμου Πάργας, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Καναλλακίου.
Την παρουσίαση του λευκώματος συντόνισε ο εκδότης κ. Νίκος Χαϊδεμένος. Στο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Πάργας κ. Αντώνης Νάστας, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Με τη διοργάνωση των εκδόσεων ΜΙΛΗΤΟΣ, σας παρουσιάζουμε σήμερα κάτι που δεν έχει ξανά υπάρξει, με τη συγκεκριμένη μορφή, στην περιοχή μας. Το μεγάλο πλεονέκτημα της περιοχής μας είναι ότι εκτός από τις φυσικές και πανέμορφες παραλίες του Ιονίου όπως ο Βάλτος και η Λούτσα, ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί ταυτόχρονα, σημαντικούς ιστορικούς χώρους, όπως το Νεκρομαντείο και η Πανδοσία, -περιοχές φυσικού κάλλους, όπως το ποτάμι του Αχέροντα αλλά και μοναδικούς θρησκευτικούς χώρους, όπως η Μονή της Αγίας Παρασκευής στην Πούντα και το βυζαντινό Μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου στην Κυψέλη. Αυτό το συνδυασμό, δεν τον είχαμε ποτέ προβάλλει μέχρι σήμερα, μέσα από ένα λεύκωμα υψηλής αισθητικής που να περιλαμβάνει κείμενα και φωτογραφικό υλικό για τον πολιτισμό, την ιστορία, τις παραδόσεις, τα μνημεία και τις φυσικές ομορφιές. Είναι μια εικονική περιήγηση, που δεν είναι πνιγμένη στο κείμενο αλλά η φωτογραφία κατέχει την κεντρική θέση.
Αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες καλλιτεχνικού χαρακτήρα, από τα τοπία, από την καθημερινή ζωή, από το πιο απομακρυσμένο σημείο, μέχρι το πιο κεντρικό και πολυσύχναστο. Στις σελίδες του λευκώματος επιχειρείται η παρουσία της Πάργας και του Φαναρίου σήμερα, συνδεδεμένη, ωστόσο, με το παρελθόν τους και με τον πολιτιστικό τους πλούτο. Σαν Δήμος Πάργας είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει μια μεγάλη προσπάθεια για την τουριστική προβολή, την τουριστική ανάδειξη μέσω της προσέλκυσης ειδικών ομάδων επισκεπτών και την επέκταση της τουριστικής περιόδου πέρα από τους καλοκαιρινούς μήνες. Συμμετέχουμε σε όλες τις δράσεις τουριστικής προβολής με τη συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου. Χρηματοδοτούμε τη συμμετοχή ιδιωτικών φορέων σε διεθνείς εκθέσεις και άλλες πρωτοβουλίες όπως το γαστρονομικό φεστιβάλ «Παργινό Συμπόσιο».
Προωθούμε αδελφοποιήσεις με πόλεις στο εξωτερικό όπου ζουν Ηπειρώτες και γενικά Έλληνες, προκειμένου οι πόλεις αυτές να λειτουργήσουν ως πόλοι προσέλκυσης επισκεπτών. Δημιουργήσαμε την ιστοσελίδα του Δήμου, στην οποία έχουμε δώσει μεγάλη έμφαση στην τουριστική προβολή, προβάλλοντας αξιοθέατα, ειδικές μορφές τουρισμού μονοπάτια, πληροφορίες για καταλύματα, ξενοδοχεία κλπ. Προχωρήσαμε μαζί με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Ηπείρου, το Δήμο Σουλίου και άλλους τοπικούς φορείς στην εκπόνηση του Προγράμματος Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων στην περιοχή του Μυθικού Αχέροντα, με τρείς άξονες παρέμβασης:

1)Την ανάδειξη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, 2)Την ανάδειξη και προστασία του πολιτιστικού αποθέματος, και 3)Την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού υψηλής ποιότητας. Έχουμε έτσι στα χέρια μας ένα ολοκληρωμένο Πρόγραμμα με δράσεις συνολικού προϋπολογισμού περίπου 25 εκατομμυρίων ευρώ, με επίκεντρο τον τουρισμό καθώς και προτάσεις χρηματοδότησης, που όταν υλοποιηθούν θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής και αυτής μας της προσπάθειας για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου, είναι και η έκδοση του αφιερωματικού λευκώματος που παρουσιάζεται σήμερα. Ξεκινήσαμε, την πρώτη έκδοση αποκλειστικά στην ελληνική γλώσσα, για να διανεμηθεί το βιβλίο σε σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, επίσημους επισκέπτες του Δήμου μας, φορείς της αυτοδιοίκησης και του κράτους και σε εκθέσεις και συνέδρια του εσωτερικού».

Στη συνέχεια, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας, κ. Στράτος Ιωάννου, εξήρε το Δήμο Πάργας για τη δημιουργία του λευκώματος και τόνισε πόσο σημαντική είναι η δημιουργία του, καθώς πέραν της αισθητικής του αξίας, μπορεί να συμβάλλει στην τουριστική προβολή της περιοχής Φαναρίου και Πάργας, ως ένα έντυπο τεκμήριο της ανυπέρβλητης ομορφιάς του τόπου, μίλησε για την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου Πάργας, αλλά και ολόκληρης της Ηπείρου, δίνοντας έμφαση στο Πρόγραμμα Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων για την ευρύτερη περιοχή του Αχέροντα το οποίο έχει σαν στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής στηριγμένη στην ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού υψηλής ποιότητας, με σεβασμό στο ιδιαίτερο περιβάλλον της και με ανάδειξη του μοναδικού πολιτιστικού της ενδιαφέροντος, καθώς και στην δημιουργία ενός «Πολυχώρου Πολιτισμού του Αχέροντα», ο οποίος θα περιλαμβάνει ψηφιακό μουσείο για το Νεκρομαντείο και τον Αχέροντα, αμφιθέατρο για πολιτιστικές εκδηλώσεις και χώρους για τη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, αίθουσες προβολών, πλανητάριο, εκθετήριο τοπικών παραδοσιακών προϊόντων κλπ . Τόνισε επίσης, ότι τα δυο αυτά μεγαλόπνοα έργα θα προσελκύσουν δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών και θα προσφέρουν σημαντικά αναπτυξιακά οφέλη στην περιοχή.

Επιπλέον θα αναδείξουν την πολιτιστική και ιστορική αξία του μυθικού Αχέροντα και της ευρύτερης περιοχής με σεβασμό πάντα στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος. Μέσω αυτών των έργων θα υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη και η περιοχή του Φαναρίου θα λάβει το μερίδιο που της αναλογεί. Κλείνοντας, ευχαρίστησε όλους, τόσο τους ανθρώπους που ασχολούνται επαγγελματικά με τον τουρισμό, όσο και κάθε έναν απλό πολίτη για τη συμβολή του στην κοινή προσπάθεια να ανέβει η Ήπειρος εκεί που της αξίζει. Η ανάπτυξη, είτε είναι τουριστική είτε γενικά οικονομική, έρχεται μόνον ως αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας.





Παρουσιάστηκε το λεύκωμα «Φανάρι και Πάργα – Μύθος, Ιστορία, Πολιτισμός» Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Τρίτη, Δεκεμβρίου 11, 2018 Rating: 5 Πραγματοποιήθηκε χθές, από τις εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ, η παρουσίαση του λευκώματος «Φανάρι και Πάργα – Μύθος, Ιστορία, Πολιτισμός» του Δήμο...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: