728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Συνήγορος του Πολίτη: Βελτίωση στις Φυλακές, ακατάλληλα τα κρατητήρια




Τα αποτελέσματα των αυτοψιών της ανεξάρτητης αρχής σε εννιά φυλακές, δέκα κρατητήρια της αστυνομίας και του λιμενικού σώματος, οκτώ προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης αλλοδαπών, ψυχιατρικές δομές και προνοιακά ιδρύματα, περιλαμβάνονται σε ειδική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, που αποτελεί τον Εθνικό Μηχανισμό Πρόληψης των Βασανιστηρίων και της Κακομεταχείρισης - μόνιμο και διαρκή φορέα εξωτερικού ελέγχου των συνθηκών κράτησης. Η έκθεση, όπως και αντίστοιχη έρευνα παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ήπειρο καθώς στους χώρους που έγιναν αυτοψίες περιλαμβάνονται οι Φυλακές Σταυρακίου, τα κρατητήρια Ιωαννίνων και Ηγουμενίτσας και τα κρατητήρια του Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Για τις φυλακές, μετά από αρκετά χρόνια, τα σοβαρά προβλήματα φαίνεται ότι έχουν επιλυθεί. Το σημαντικότερο ήταν ο μεγάλος αριθμός κρατουμένων, κάτι που πλέον δεν συμβαίνει.

«Δεν παρατηρούνται φαινόμενα υπερπληθυσμού, γεγονός που έχει βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες κράτησης», σημειώνεται στην έκθεση.

Κοινή διαπίστωση ήδη από το 2016 αποτελεί ότι οι δυνατότητες αποφυλάκισης που δόθηκαν μείωσαν σημαντικά τον πληθυσμό των καταστημάτων.

Ωστόσο, ο Εθνικός Μηχανισμός Πρόληψης υπογραμμίζει ότι η βελτίωση των συνθηκών εγκλεισμού, προϋποθέτει την ολιστική προσέγγιση στη διαχείριση του φαινομένου, και η λήψη περιστασιακών μέτρων αποσυμφόρησης δεν είναι παρά μία μόνο πτυχή της μέριμνας που οφείλει η Πολιτεία στο πεδίο του ποινικού εγκλεισμού. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να αναληφθούν κεντρικές νομοθετικές παρεμβάσεις για τον εξορθολογισμό των ποινών, την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και τη μείωση του χρόνου εγκλεισμού με την υιοθέτηση εναλλακτικών μέτρων.

Για τα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων και του λιμενικού σώματος ο Εθνικός Μηχανισμός Πρόληψης αναδεικνύει το πρόβλημα της ακαταλληλότητας των χώρων για μακροχρόνια κράτηση.

Μεταξύ αυτών που πραγματοποίησε αυτοψίες είναι τα κρατητήρια Ιωαννίνων και Ηγουμενίτσας και τα κρατητήρια του Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Όπως επισημαίνεται, παρατηρήθηκε το φαινόμενο ποινικοί κρατούμενοι να κρατούνται στον ίδιο χώρο με διοικητικούς κρατούμενους. Όλοι οι χώροι είναι μικροί, χωρίς δυνατότητα προαυλισμού, καθώς και με ελλιπή φυσικό φωτισμό και εξαερισμό. Οι κρατούμενοι δεν έχουν πρόσβαση σε κάποιου είδους απασχόληση. Επίσης, η καθαριότητα όλων των χώρων κρίνεται ανεπαρκής και η έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καθιστά δυσχερή την αντιμετώπιση των ιατρικών περιστατικών.

Έντονο πρόβλημα δημιουργείται ως προς τους αλλοδαπούς διοικητικά κρατούμενους, αναφορικά με τη σίτιση και τα προϊόντα καθημερινής υγιεινής (το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε κρατούμενο δεν επαρκεί για την κάλυψη όλων των αναγκών του) σε συνδυασμό με τη μεγάλη διάρκεια παραμονής τους στα αστυνομικά τμήματα.

Επιπλέον, τα τμήματα Μεταγωγών που επισκέφθηκε ο Μηχανισμός, παρουσιάζουν σημαντικά κτιριακά προβλήματα, ανεπαρκή φυσικό φωτισμό, εξαερισμό και θέρμανση, καθώς και έλλειψη προαυλισμού.



Συνήγορος του Πολίτη: Βελτίωση στις Φυλακές, ακατάλληλα τα κρατητήρια Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Σάββατο, Δεκεμβρίου 08, 2018 Rating: 5 Τα αποτελέσματα των αυτοψιών της ανεξάρτητης αρχής σε εννιά φυλακές, δέκα κρατητήρια της αστυνομίας και του λιμενικού σώματος, οκτώ προαν...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: