728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Ερώτηση του Στ. Γιαννάκη προς τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για την Οριοθέτηση μειονεκτικών περιοχών



Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο Βουλευτής Πρέβεζας της Ν.Δ. Στέργιος Γιαννάκης σχετικά με την απουσία από το νέο χάρτη των μειονεκτικών περιοχών σε όλα τα χωριάτης Ηπείρου και ιδιαίτερα τα χωριά του Ν. Πρέβεζας.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι με μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών γίνεται νέα οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς . Η μελέτη αυτή, θα αποτελέσει τη βάση για την τελική πρόταση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι 1-1-2019. Στη μελέτη αυτή απουσιάζουν από το νέο χάρτη των μειονεκτικών περιοχών όλα τα χωριά της Ηπείρου και ιδιαίτερα τα χωριά του Νομού Πρέβεζας. Με την προηγούμενη χωροθέτηση μειονεκτικά θεωρούνταν 12 χωριά της περιοχής μας.
Οι συνέπειες εάν ισχύσει η πρόταση αυτή, θα είναι επώδυνες για τούς αγρότες των περιοχών αυτών. Θα απολέσουν την εξισωτική αποζημίωση και ταυτόχρονα θα χάσουν και επιπλέουν χρήματα και μόρια που έπαιρναν από τα αναπτυξιακά προγράμματα του αγροτικού τομέα.
Από την αποσπασματική μελέτη που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο προκύπτουν κάποια εύλογα ερωτήματα
α) Γιατί δεν έχει αναρτηθεί το σύνολο της μελέτης έτσι ώστε να δούμε και να αξιολογήσουμε τα κριτήρια αποκλεισμού;
β) Γιατί για τη νέα οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς δε ρωτήθηκε καμία Γεωτεχνική Υπηρεσία της περιοχής μας (Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου, Γεωτεχνικές υπηρεσίες Δήμων, Αποκεντρωμένη Διοίκηση – Διεύθυνση Υδάτων);
Ακόμα και αυτή η εκπόνηση της μελέτης αποδεικνύει όλη τη φιλοσοφία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ: ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΣΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΕΣΑΣ.
γ) Γιατί η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας που έχουμε σαν χώρα να καταθέσουμε την τελική μας πρόταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
Προφανώς για να μας φέρει προ τετελεσμένων.
Γνωρίζαμε σαν χώρα, ότι ο νέος Κανονισμός έπρεπε να τεθεί σε εφαρμογή από 1-1-2018 και πήρε παράταση έως 1-1-2019. Είχαμε όλο το χρονικό διάστημα σαν συντεταγμένη χώρα, σε συνεργασία με όλους τους αρμοδίους φορείς, να καταλήξουμε σε μια ολοκληρωμένη πρόταση.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα χωριά της περιοχής μας φθίνουν συνεχώς από νέους που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, εάν ισχύσει αυτή η μελέτη, τότε αυτό θα αποτελέσει ταφόπλακα για την αγροτική παραγωγή των 12 αυτών χωριών. Θα οδηγηθούμε στο τραγελαφικό της υπόθεσης να παίρνει εξισωτική αποζημίωση ο κάτοικος των Αθηνών , που έχει ένα κτήμα στις νέες περιοχές με φυσικούς περιορισμούς και όχι ο κατεξοχήν γεωργοκτηνοτρόφος των 12 αυτών χωριών της Ηπείρου.
Κατόπιν τούτων, ερωτώ κύριε Υπουργέ.
α. Θα δοθεί στη δημοσιότητα όλη η μελέτη για την οριοθέτηση των νέων περιοχών με φυσικούς περιορισμούς;
β. Η μελέτη αυτή θα περιλαμβάνει και νέα έως το δυνατόν κριτήρια ( πχ τους βοσκότοπους των χωριών αυτών);
γ) Στη νέα βελτιωμένη ελπίζω πρόταση, θα συμμετάσχουν και οι κατά τόπους Γεωτεχνικές Υπηρεσίες της περιοχής μας, έτσι ώστε, με τα νέα στοιχεία, η τελική πρόταση να περιλαμβάνει στις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς και τα 12 χωριά του νομού Πρέβεζας;
(΄Εχει κατατεθεί σχετική Αναφορά με αφορμή Υπόμνημα – Διαμαρτυρία του Δημάρχου Ζηρού κ. Νικολάου Καλαντζή)

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΠΡΕΒΕΖΗΣ Ν.Δ.
ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ













Ερώτηση του Στ. Γιαννάκη προς τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για την Οριοθέτηση μειονεκτικών περιοχών Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Κυριακή, Νοεμβρίου 11, 2018 Rating: 5 Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο Βουλευτής Πρέβεζας της Ν.Δ. Στέργιος Γιαννάκης σχετικά με την απουσί...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: