728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Στα ιερά βράχια του Σουλίου… Η αυτοθυσία, η ανατίναξη, οι ήρωες!




Με λαμπρότητα ολοκληρώθηκαν στα ιερά βράχια του Σουλίου οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής... Μνήμη και τιμή σε εκείνους που αγωνίστηκαν και παρέμεινε αδούλωτη μια ορεινή γωνιά της πατρίδας και σε εκείνους που με τη θυσία τους έγιναν σύμβολο... Τον Καλόγερο Σαμουήλ και τους λίγους Σουλιώτες που ανατινάχθηκαν κάνοντας τον Κούγκι φωτεινό παράδειγμα αντίστασης κι αυτοθυσίας!

Κάτοικοι της περιοχής, αρχές από όλη την Ήπειρο, απόγονοι των Σουλιωτών έδωσαν το παρόν στις εκδηλώσεις που κορυφώθηκαν με την αναπαράσταση της μάχης και την ανατίναξη του Κουγκίου.

Στις 13 Δεκεμβρίου του 1803 το Σούλι ήταν υπό την πολιορκία του Αλή Πασά. Μετά από πολυήμερη άμυνα, οι Σουλιώτες λύγισαν από την πείνα και τις κακουχίες και αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν. Συμφώνησαν να παραδώσουν τα όπλα τους και να απομακρυνθούν από το Σούλι.

Ο κοσμοκαλόγερος Σαμουήλ έμεινε τελευταίος, μαζί με λίγους συντρόφους του, ηλικιωμένους και βαριά τραυματίες, για να παραδώσουν την μπαρουταποθήκη, που ήταν μέσα στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, σε έναν βραχότοπο.

Ένας από τους ανθρώπους του Αλή Πασά προκάλεσε λεκτικά τον Σαμουήλ, λέγοντας του: «Πόσα κολαστήρια στοχάζεσαι καλόγερε, θα σε κάμη ο Βεζύρης οπόταν σε βάλει εις το χέρι, από το οποίο και δε γλιτώνεις;«. Τότε εκείνος του απάντησε: «Δεν είναι άξιος ο Βεζύρης, να πιάση άνθρωπον, όστις εκτός οπού δε φοβάται, γνωρίζει και άλλον δρόμον: του θανάτου...».

Όταν οι άντρες του Αλή πασά έφτασαν στην αποθήκη, ο Σαμουήλ έβαλε φωτιά και μαζί με τους πέντε συντρόφους του ανατινάχθηκαν. Δεν παραδόθηκαν, παρά μόνο στον Θεό. Η αυτοθυσία πέρασε στην ιστορία. Άλλωστε, οι Σουλιώτες ήταν γνωστοί για τον ηρωισμό και τον πατριωτισμό τους.... Κι έμειναν για πάντα στην ιστορία!

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, η αντιπεριφερειάρχης Αντιγόνη Φίλη, περιφερειακοί σύμβουλοι, η δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραίμη, οι βουλευτές Θεσπρωτίας, δήμαρχοι από όλη την Ήπειρο, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, συλλόγων, στρατού, αστυνομίας και πυροσβεστικής.









Στα ιερά βράχια του Σουλίου… Η αυτοθυσία, η ανατίναξη, οι ήρωες! Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Κυριακή, Ιουνίου 03, 2018 Rating: 5 Με λαμπρότητα ολοκληρώθηκαν στα ιερά βράχια του Σουλίου οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής... Μνήμη και τιμή σε εκείνους που αγωνίστηκαν και...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: