728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Παράσταση διαμαρτυρίας από τη ΛΑΝΤΖΑ στην επιθεώρηση εργασίας στην Πρέβεζα



Την παρακάτω κοινή ανακοίνωση συνυπογράφουν οι ΛΑΝΤΖΑ-κίνηση εργαζομένων στον τουρισμό στην Πάργα και την Πρέβεζα και η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ιδιωτικών υπαλλήλων Πρέβεζας:



«Κοινή παράσταση τη Πέμπτη 20 Ιούλη στις 10:30 π.μ στην επιθεώρηση εργασίας Πρέβεζας – Λευκάδας στα πλαίσια της απεργίας που προκήρυξε η Ομοσπονδία Ξενοδοχοϋπαλλήλων

συναδέλφισσες, συνάδελφοι


Η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει για τα καλά. Για τη φετινή χρονιά οι προβλέψεις είναι ξεκάθαρες. Οι βιομήχανοι του τουρισμού μιλούν για 27.000.000 αφίξεις, αριθμό-ρεκόρ που συνεχίζει την αλματώδη πορεία των τελευταίων χρόνων, ενώ αντίστοιχα, αναμένεται να εκτοξευθούν και τα κέρδη για τους εργοδότες. Βασική προϋπόθεση γι αυτό βέβαια, αποτελεί η ολοένα και μεγαλύτερη εκμετάλλευση για την πλειοψηφία των εργαζόμενων.

Ο τουριστικός κλάδος είναι, μαζί με τη ναυτιλία, από τους πιο κερδοφόρους της χώρας αποτελώντας απόδειξη πως πλέον δεν μιλάμε για ένα ακόμα κλάδο του κεφαλαίου άλλα για αυτό που συχνά αναφέρουν ως βαριά βιομηχανία της χώρας. Η ανάπτυξη βέβαια που ευαγγελίζονται βασίζεται στις συνεχείς μειώσεις μισθών και τα ανύπαρκτα επιδόματα για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων στον τουρισμό. Χωρίς κλαδική σύμβαση εργασίας από το 2012 πλην ελαχίστων εξαιρέσεων σε κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες και τα μεροκάματα να καθορίζονται από την ΕΓΣΣΕ αρά μιλάμε για ημερομίσθιά της τάξεως των 22.87E (!). Χωρίς εποχικό επίδομα για χιλιάδες εργαζόμενους εξαιτίας της επέκτασης της μαύρης και αδήλωτης εργασίας. Και όλα αυτά την ώρα που τα κέρδη ανθούν με τον κλάδο του τουρισμού να αποτελεί το 50% από τις εκκινήσεις εργασιών για το 2015 με όλο και περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες και εστιατόρια να ανοίγουν.

Σήμερα μπορούμε να μιλάμε για ένα κλάδο εργασίας που αποτελεί ένα τεράστιο χώρο πειραματισμού των νέων εργασιακών σχέσεων. Οι ξενοδόχοι και η εργοδοσία δεν είναι μόνοι τους. Εδώ και δεκαετίες έχουν χτίσει συμμαχίες, έχοντας εξασφαλίσει την σύμπνοια των εκάστοτε κυβερνήσεων οι οποίοι βλέπουν τα συμφέροντα τους να εναρμονίζονται πλήρως με αυτά του μεγάλου κεφαλαίου. Το ίδιο το κεφάλαιο αξιοποιεί όλο το οπλοστάσιο του ειδικά στην νεολαία. Τα φετινά voucher τουρισμού περιλαμβάνουν 6.650 θέσεις κακοπληρωμένης μαθητείας (πραγματικής εργασίας) επιδοτούμενες με 30.000.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις .

Πλέον, όσοι επιλέγουν να πάνε για σεζόν παίρνουν μισθούς λίγο πιο πάνω από τον κατώτατο (και για τους νέους μέχρι 25 ακόμα πιο χαμηλά), ενώ δε θεωρείται αυτονόητη υποχρέωση για την εργοδοσία η παροχή δωρεάν στέγης και σίτισης. Τα φαινόμενα υπερεργασίας (σχεδόν πάντα πάνω από 10 ώρες) και απλήρωτων υπερωριών θεωρούνται κανόνας ενώ η κατοχύρωση όλων των δεδουλευμένων ενσήμων αποτελεί συνήθως προϊόν ατομικής διαπραγμάτευσης. Δεν ξεχνάμε πως η εντατικοποίηση μέχρι τα όρια της ανθρώπινης αντοχής έχει οδηγήσει σε σειρά τραγικών γεγονότων, όπως ήταν ο θάνατος καμαριέρας σε ξενοδοχείο στη Ζάκυνθο το 2015.

Όλοι εμείς, οι εργαζόμενοι του κλάδου, δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς. Απευθύνουμε κάλεσμα αγώνα και αλληλεγγύης για δουλειά και ζωή με δικαιώματα στους συναδέλφους στην τουριστική σεζόν.

Ξέρουμε καλά πως ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός σε ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ αντιστρατεύεται τα εργατικά συμφέροντα και διευκολύνει την κυβέρνηση να περάσει την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ, του ΔΝΤ και του κεφαλαίου. Όχι μόνο δεν προτείνουν κανένα αγωνιστικό σχέδιο, αλλά έχουν σημάνει απεργοσπασία και παράδοση όπως το Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας.

Πιστεύουμε ταυτόχρονα, πως τα σωματεία του κλάδου, στην Πάργα και στη παραλιακή ζώνη της Πρέβεζας, δεν πρέπει να αρκούνται στο ρόλο του παρατηρητή των γεγονότων. Οφείλουν να αναλάβουν δράση άμεσα με ενημέρωση στους χώρους δουλειάς, πρόγραμμα δράσης και πλαίσιο πάλης ενάντια στην εκμετάλλευση των εργαζόμενων στα πλαίσια της τουριστικής σεζόν. Να συγκροτήσουν επιτροπές στους χώρους δουλειάς, όπλο πραγματικό στα χέρια των εργαζόμενων. Κανένας εργαζόμενος να μη μείνει μόνος του απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία αυτό το καλοκαίρι!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

v Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ στον επισιτισμό, εφαρμογή της καθολικά, και ένταξη όλων των ειδικοτήτων στα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα. Πενθήμερο -8ωρο και μισθολογικές απολαβές όπως αυτές διαμορφωνόντουσαν από την τελευταία κλαδική του 2012. Αξιοπρεπής σίτιση και στέγαση για κάθε εργαζόμενο δωρεάν, χωρίς καμιά συμμέτοχη. Επίδομα ανεργίας για κάθε εποχικό υπάλληλο με την λήξη της σύμβασης του. Καταβολή δώρου Χριστουγέννων και επιδόματος αδείας, καθώς και κάθε νόμιμη άδεια.

v Κάτω ο νόμος Κατρούγκαλου και όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι. Να επιστραφούν τα κλεμμένα των ταμείων. Αποκλειστικά δημόσιο, καθολικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Ριζική μείωση των εργατικών εισφορών. Δεν πληρώνουμε τις εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές – να πληρώσουν οι εργοδότες και το κράτος. Δραστική μείωση του εργάσιμου χρόνου και μείωση των ορίων για πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

v Να καταργηθούν και τα προγράμματα voucher και μαθητείας τα όποια αντί για μόνιμη και σταθερή δουλειά προσφέρουν εναλλακτικές και ευέλικτες μορφές εργασίας, αντί για μισθό στον εργαζόμενο δίνουν στον εργοδότη επίδομα εργασίας για να μας το δίνει για τον πλούτο που έχουμε παράξει όλο το διάστημα της εκπαίδευσης σαν χαρτζιλίκι για τον κόπο μας. Όχι στον εργασιακό μεσαίωνα που μας έχουν διαμορφώσει και στις συνθήκες με τις οποίες εργαζόμαστε.

v Την κρίση να την πληρώσει αυτός που την δημιούργησε. Να χάσει πλούτο και δύναμη το ίδιο το κεφάλαιο και οι μηχανισμοί του. ΟΧΙ στα νέα μέτρα, το 4ο μνημόνιο, την κοινωνική βαρβαρότητα που επιβάλλουν κυβέρνηση-Ε.Ε.-ΔΝΤ-κεφάλαιο! Έξω η τρόικα



Η ΛΑΝΤΖΑ και η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ συμμετέχουν στη «συνέλευση συντονισμού εργαζομένων Πρέβεζας»



τηλέφωνο επικοινωνίας 6941645142 ή facebook: @ synsynprevezas».




πηγη: http://www.atpreveza.gr/index.php/news/koinonia/item/24120-parastasi-diamartyrias-apo-lantza.html
Παράσταση διαμαρτυρίας από τη ΛΑΝΤΖΑ στην επιθεώρηση εργασίας στην Πρέβεζα Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Δευτέρα, Ιουλίου 17, 2017 Rating: 5 Την παρακάτω κοινή ανακοίνωση συνυπογράφουν οι ΛΑΝΤΖΑ-κίνηση εργαζομένων στον τουρισμό στην Πάργα και την Πρέβεζα και η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒ...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: