728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Θεραπείες με βλαστοκύτταρα στις ορθοπαιδικές παθήσεις

Εντυπωσιακά κλινικά αποτελέσματα από τον Δρ. Σταύρο Αλευρογιάννη







Η πρόοδος της επιστήμης της Ιατρικής τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με τη βιοτεχνολογία, έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον του ιατρικού κόσμου, σε μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη ιατρική ειδικότητα, την Αναγεννητική Ιατρική.
Ο στόχος είναι η παρατεταμένη υγιής μακροζωία μέσω της διαδικασίας δημιουργίας ζώντων, λειτουργικών ανθρώπινων ιστών για την επισκευή, την αντικατάσταση ιστών ή τη λειτουργία των οργάνων που έχουν μειωθεί ή χαθεί λόγω ηλικίας, ασθένειας, βλάβης ή συγγενών ανωμαλιών.
Είναι αναπόφευκτο λοιπόν στα παραπάνω να συμπεριλαμβάνονται πλήθος ορθοπαιδικών παθήσεων, όπου η Αναγεννητική Ορθοπαιδική στοχεύει στην βιολογική θεραπεία των πιο κοινών ορθοπαιδικών κακώσεων και χρόνιων παθήσεων, με χρήση αυτόλογων βλαστικών κυττάρων και άλλων βιολογικών παραγώγων  με απώτερο στόχο την ανακατασκευή και αντικατάσταση οργάνων του μυοσκελετικού, μέσω βιολογικών ικριωμάτων και κυττάρων από τον ίδιο δότη.

Βλαστικά κύτταρα

ergastirio5
Τα βλαστικά κύτταρα είναι αρχέγονα πολυδύναμα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού και μπορούν να χωριστούν σε δύο γενικούς τύπους κυττάρων,  τα εμβρυϊκά και τα ενήλικα βλαστικά κύτταρα.
Τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα προέρχονται από τον πρώιμο εμβρυϊκό ιστό και δεν τα χρησιμοποιούμε παρά μόνο στον ίδιο το δότη, για λόγους ηθικής.
Τα ενήλικα βλαστικά κύτταρα λαμβάνονται από ενήλικα ιστό, βρίσκονται  στους περισσότερους τύπους ιστών, και ενεργούν ως επισκευαστικά κύτταρα για το σώμα μας, αναπληρώνοντας  και διατηρώντας τα όργανα και τους ιστούς του.
Τα βλαστικά κύτταρα χαρακτηρίζονται από δύο ιδιότητες. Πρώτον, μπορούν μόνα τους να αναγεννηθούν, δηλαδή μπορούν να διαιρεθούν και κατά συνέπεια να πολλαπλασιαστούν σε αριθμό.
Δεύτερον, μπορούν να ωριμάσουν ή να διαφοροποιηθούν σε εξειδικευμένα κύτταρα που εκτελούν μια συγκεκριμένη λειτουργία, όπως στο δέρμα, στους μύες, στο αίμα ή στο χόνδρο.
Η τελευταία ιδιότητα τα κάνει ιδιαίτερα χρήσιμα στην Αναγεννητική Ορθοπαιδική, γιατί οι χόνδρινες βλάβες υπάρχουν σχεδόν πάντα μέσα μας, χωρίς απαραίτητα να δίνουν συμπτώματα.

Αναγεννητική Ορθοπαιδική

ergastirio3
Μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας και κλινικών δοκιμών έχει πραγματοποιηθεί σε αιμοποιητικά βλαστικά κύτταρα που απομονώθηκαν από οστά μυελού των οστών, αίμα ομφάλιου λώρου, αλλά και σε μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα τα οποία μπορεί να προέρχονται από το λίπος και το μυελό των οστών, καθώς και άλλους ιστούς.
Τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα είναι η κατηγορία των κυττάρων που σχηματίζουν το λίπος μας, τους μύες, τα οστά και τους χόνδρους και τα οποία μπορούν επίσης να διαφοροποιηθούν σε νευρικά κύτταρα.
Τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην κλινική πράξη στην Ορθοπαιδική, διότι πέρα από την ικανότητα τους να διαφοροποιούνται σε πολλαπλούς τύπους κυττάρων που αναφέρθηκαν παραπάνω, ενεργοποιούν τους εσωτερικούς μηχανισμούς ανάπλασης του οργανισμού, ενώ παράλληλα έχουν αντιφλεγμονώδεις και ανοσορρυθμιστικές ιδιότητες.
Αυτό σημαίνει πως αυτά τα κύτταρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε θεραπείες για ασθένειες που προκαλούνται από ανοσολογική ανεπάρκεια σε συγκεκριμένους ιστούς, όπως τα ρευματολογικά νοσήματα.
ergastirio4
Η αξιοποίηση τους κυρίως από το μυελό των οστών (όσο και από το λιπώδη ιστό) μέσω απλών, ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών τεχνικών, είναι σχετικά εύκολη, ανώδυνη και εμπεριέχει ελάχιστο κίνδυνο για τον ασθενή, συγκριτικά με όλες τις άλλες πιθανές μεθόδους.
Οι κυριότερες ορθοπαιδικές παθήσεις στις οποίες απευθύνονται οι βιολογικές θεραπείες είναι οι αθλητικές κακώσεις, η αρθρίτιδα, οι θλάσεις, οι τενοντίτιδες, οι άσηπτες νεκρώσεις, η καθυστερημένη πώρωση και ψευδάρθρωση των καταγμάτων.
Να τονίσουμε ότι οι βιολογικές θεραπείες με αυτόλογα ενήλικα βλαστικά κύτταρα δεν αποτελούν πειραματικές μεθόδους, αλλά εμπεριστατωμένες κλινικές μελέτες ετών και αποτελούν απλή ιατρική πράξη, ενώ διέπονται από τους ισχύοντες ευρωπαϊκούς νόμους.

Πλεονεκτήματα θεραπείας με ενήλικα βλαστικά κύτταρα

ergastirio2
  • Είναι πλήρως αυτόλογη (δεν έχει κάποια πρόσμιξη σε χημικές ή φαρμακευτικές ουσίες), επομένως είναι απόλυτα ασφαλής
  • Η εφαρμογή τους επί συγκεκριμένων ενδείξεων, μπορεί να καθυστερήσει ή/και να αποτρέψει μια σημαντική χειρουργική επέμβαση
  • Έχει ελάχιστες ή/και καθόλου επιπλοκές, αφού στερούνται αντιδράσεων απόρριψης μοσχεύματος
  • Είναι αναίμακτη και ανώδυνη
  • Δεν απαιτεί νοσηλεία
  • Ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα και επιστρέφει γρήγορα και με ασφάλεια στις καθημερινές του δραστηριότητες
  • Δεν απαιτείται να μείνει στο κρεβάτι
  • Δεν απαιτεί παρατεταμένα πρωτόκολλα φυσιοθεραπείας
  • Είναι άμεσα επαναλήψιμη, αν το αποτέλεσμα δεν ικανοποιεί επαρκώς τον ασθενή
  • Δεν υπάρχουν ηθικά ή θρησκευτικά ζητήματα για την διενέργειά τους
aleyrogiannis1
Δρ. Σταύρος Αλευρογιάννης, MD, PHD, Διευθυντής Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με την πάθησή σας, μπορείτε να απευθυνθείτε στην Κλινική Αναγεννητικής & Επανορθωτικής Ορθοπαιδικής στην κλινική ΙΑΣΩ GENERAL στο 210 778 6868 ή/και στον ιστότοπο www.stavrosalevrogiannis.gr



Θεραπείες με βλαστοκύτταρα στις ορθοπαιδικές παθήσεις Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23, 2016 Rating: 5 Εντυπωσιακά κλινικά αποτελέσματα από τον Δρ. Σταύρο Αλευρογιάννη Η πρόοδος της επιστήμης της Ιατρικής τα τελευταία χρόνια ...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: