ΝΕΑ ΠΑΡΓΑΣ

[ΝΕΑ ΠΑΡΓΑΣ][bleft]

ΝΕΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

[ΝΕΑ ΗΠΕΙΡΟΥ][twocolumns]

Χρονιά ρεκόρ για τις καρέτα-καρέτα στη ΖάκυνθοΣε χρονιά ρεκόρ σε αριθμό χελωνών στην περιοχή του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου στη Ζάκυνθο αναδεικνύεται το 2016, καθώς, σύμφωνα με την οργάνωση «ΑΡΧΕΛΩΝ», έχουν καταγραφεί 1.021 χελώνες και πολλές φωλιές.

Ήδη, 482 φωλιές καρέτα-καρέτα φιλοξενούνται για φέτος το καλοκαίρι στα Σεκάνια Ζακύνθου, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ σε σχέση με την τελευταία πενταετία, για τη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας της χελώνας στη Μεσόγειο.

Πρόκειται για ένα πολύτιμο μαιευτήριο για το μοναδικό αυτό είδος, γι’ αυτό και οργανώσεις όπως η WWF, το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και ο ΑΡΧΕΛΩΝ, επαγρυπνούν για τη διατήρησή του.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη WWF, από τις 27 Ιουνίου, δύο πυροφύλακες προστατεύουν καθημερινά την περιοχή και βρίσκονται σε επιφυλακή για οποιαδήποτε απειλή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την περιοχή και την καρέτα- καρέτα, με τη συνεργασία της οργάνωσης της Ελλάδας και της Σουηδίας.

Η περιοχή των Σεκανίων είναι σημαντική, όπως υπογραμμίζει η οργάνωση, γιατί βρίσκεται στον πυρήνα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου και η ανθρώπινη παρουσία απαγορεύεται, καθώς μπορεί να θέσει κίνδυνο τη διαδικασία ωοτοκίας της καρέτα-καρέτα.

Η χώρα μας φιλοξενεί το 60% περίπου των φωλιών της Μεσογείου, αλλά και τις δύο πιο σημαντικές περιοχές ωοτοκίας: τις έξι παραλίες στον κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο και το νότιο Κυπαρισσιακό κόλπο στη δυτική Πελοπόννησο.


Στις δύο αυτές περιοχές καταγράφονται κατά μέσο όρο 1.865 φωλιές όταν συνολικά σε όλη τη Μεσόγειο ο μέσος όρος των φωλιών είναι λίγο περισσότερες από 7.200. Χελώνες καρέτα παρατηρούνται όμως σχεδόν παντού στις ελληνικές θάλασσες.

Η καρέτα καρέτα και οι παραλίες ωοτοκίας της προστατεύονται από την ευρωπαϊκή οδηγία για τους οικοτόπους, ωστόσο η οργάνωση προειδοποιεί ότι μια ενδεχόμενη αναθεώρηση και αποδυνάμωση της νομοθεσίας συνιστά σοβαρό κίνδυνο.πηγη: http://www.cnn.gr/news/ellada/story/39185/xronia-rekor-gia-tis-kareta-kareta-sti-zakyntho
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙA

[ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙA ΠΑΡΓΑΣ][threecolumns]

ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

[ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ][bleft]

ΙΣΤΟΡΙΑ

[ΙΣΤΟΡΙΑ][bleft]

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][threecolumns]