728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Taxis: Ριζικό «λίφτινγκ» μετά από 26 χρόνια


Έχουν περάσει σχεδόν 26 χρόνια από την ώρα που το Taxis μπήκε στην ζωή των Ελλήνων φορολογουμένων και έφτασε η ώρα μίας ριζικής ανανέωσης που θα το κάνει πιο φιλικό στον χρήστη και πιο αποτελεσματικό για την κεντρική διοίκηση στην διαδικασία των ελέγχων.Έχουν περάσει σχεδόν 26 χρόνια από την ώρα που το Taxis μπήκε στην ζωή των Ελλήνων φορολογουμένων και έφτασε η ώρα μίας ριζικής ανανέωσης που θα το κάνει πιο φιλικό στον χρήστη και πιο αποτελεσματικό για την κεντρική διοίκηση στην διαδικασία των ελέγχων.

Το έργο για τις αλλαγές στο Taxis είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και σύντομα θα ξεκινήσει διεθνής διαγωνισμός με στόχο να έχει ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.

Το Taxis μπήκε στην ζωή μας το 1997 και με το νέο – τότε – πληροφοριακό σύστημα της φορολογικής διοίκησης περιορίστηκαν σημαντικά οι ατελείωτες ουρές που υπήρχαν μέχρι τότε στις Εφορίες και έτσι οι πολίτες δεν πήγαιναν πλέον άσκοπα στις ΔΟΥ.

Παράλληλα με την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων και πληρωμή φόρων, άλλαξε το μοντέλο διενέργειας των φορολογικών ελέγχων ενώ σταδιακά ξεκίνησε η ενεργοποίηση ψηφιακών «όπλων» στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Με το πέρασμα του χρόνου, το TAXIS κρίνεται ότι χρειάζεται αλλαγή και η ΑΑΔΕ προχωρά σε ριζικό λίφτινγκ των πληροφοριακών συστημάτων της ετοιμάζοντας το νέο Taxis αλλά και τα νέα Τaxisnet και Elenxis τα οποία λειτουργούν περισσότερο από 12 – 15 χρόνια.

Το έργο, συνολικού ύψους 131,589 εκατ. ευρώ, έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και η ΑΑΔΕ «τρέχει» ήδη τις διαδικασίες για την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού θέτοντας σε διαβούλευση (έως 21/9/2023) το σχέδιο της νέας σύμβασης.

Το νέο «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογίας της ΑΑΔΕ (TAXIS – TAXISNET- ELENXIS)» προβλέπει την πλήρη καταγραφή του εισοδηματικού και περιουσιακού προφίλ των φορολογούμενων με τη δημιουργία ψηφιακού φάκελου για κάθε φορολογούμενο, την αναβάθμιση και ενίσχυση των ελεγκτικών εργαλείων, τη διεύρυνση και αξιοποίηση στοιχείων και δεδομένων, την παρακολούθηση της φορολογικής συμμόρφωσης, την καλύτερη ενημέρωση των φορολογούμενων και την επέκταση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το σχέδιο της διακήρυξης του έργου, στις βασικές δράσεις του νέου Taxis περιλαμβάνονται τα εξής:

-Ψηφιακός φάκελος φορολογούμενου: Οι παρεχόμενες υπηρεσίες, ηλεκτρονικές και μη, θα ψηφιοποιηθούν πλήρως και θα είναι διαθέσιμες «πρωτίστως ψηφιακά» μέσω ποικίλων μέσων ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης χωρίς τη φυσική παρουσία του φορολογούμενου, παρέχοντας στους πολίτες διαχείριση και από «άκρο σε άκρο» ενημέρωση της πορείας των υποθέσεων τους. Η πληροφορία θα περιλαμβάνει και τον ψηφιοποιημένο φάκελο του φορολογουμένου που σήμερα βρίσκεται σε έγχαρτη μορφή στα αρχεία των κατά τόπο0υς Δ.Ο.Υ.

-«Once Only»: Η αρχή «μόνον άπαξ», σύμφωνα με την οποία πολίτες και επιχειρήσεις θα εισάγουν μόνο μια φορά τα στοιχεία τους στις συναλλαγές τους, θα επεκταθεί, στοχεύοντας στην εξυπηρέτηση των φυσικών και των νομικών προσώπων, καθώς και την περεταίρω ανάπτυξη διαλειτουργικότητας για όλο το δημόσιο τομέα και τις επιχειρήσεις.

-Online διασύνδεση με τρίτα ηλεκτρονικά συστήματα: Θα ενισχυθεί η διασύνδεση και διαλειτουργικότητα με τρίτα συστήματα, όπως ηλεκτρονικής τιμολόγησης, ταμειακών μηχανών, ERP επιχειρήσεων, τράπεζες, με στόχο τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και του εμπορίου και την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης.

-Προφίλ φορολογούμενου – ανάλυση συμπεριφορών: Για την αντιμετώπιση των περιπτώσεων μη συμμόρφωσης θα αξιοποιηθούν εργαλεία δημιουργίας προφίλ φορολογουμένων και υποθέσεων, μέθοδοι αποτίμησης κινδύνου, και ανάλυσης συμπεριφορών, εκτεταμένες διασταυρώσεις, διαδικασίες ανταλλαγής δεδομένων με τρίτους φορείς καθώς και με άλλες χώρες.

-Κατάργηση χωρικής αρμοδιότητας: Θα καταργηθεί η γεωγραφική διάσταση (χωρική αρμοδιότητα) παρέχοντας ευελιξία κατά την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων. Επίσης μέσω αναδιοργάνωσης, θα «κεντρικοποιηθούν» οι φορολογικές λειτουργίες στο σύνολό τους, ειδικότερα της λογιστικής και της είσπραξης οφειλών περιλαμβάνοντας αναθέσεις εργασιών σε επίπεδο υπαλλήλου και διαχειρίσεις ροών διαδικασιών με εποπτεία από «άκρο σε άκρο» των υποθέσεων.

-Νέα ελεγκτικά κέντρα: Θα υποστηριχθεί με πληροφοριακές υποδομές η δημιουργία ελεγκτικών κέντρων σε γεωγραφικό-περιφερειακό επίπεδο. Θα αξιοποιηθούν μέθοδοι διαστρωμάτωσης κινδύνου, και αξιολόγησης υποθέσεων καθώς και μηχανισμοί υποδοχής καταγγελιών για φορολογικές παραβάσεις, και θα υποστηριχθεί ο επιτόπιος έλεγχος με πληροφοριακές υποδομές.

-Ανάλυση πληροφοριών – δεδομένων: Ανάπτυξη μέσων και ικανότητας για τη βελτίωση της ποιότητας, της διαθεσιμότητας και της ευχρηστίας τους με σκοπό την αξιοποίησης τους με εργαλεία αναλυτικής δεδομένων, από τη φορολογική διοίκηση, αποτελεί μονόδρομο.

-Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες: Θα υιοθετηθούν από τη διεθνή πρακτική έτοιμα πακέτα λογισμικού, υπαγορεύοντας τον ανασχεδιασμό ή και τον εκ νέου σχεδιασμό νέων επιχειρησιακών λειτουργικών διαδικασιών. Θα αξιοποιηθούν δυνατότητες πακέτων και εργαλείων για την αυτοματοποιημένη και ταχεία επέκταση υφισταμένων και τη διάθεση νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες.

-Ευέλικτες εφαρμογές: Θα λειτουργεί ένα οικοσύστημα ευέλικτης ανάπτυξης εφαρμογών παρέχοντας άμεσες λύσεις σε επείγουσες ανάγκες που προκύπτουν, καθώς και αιτήματα διαλειτουργικότητας και γέφυρες με τρίτα συστήματα.

-Αξιοποίηση πόρων: Κοινά χρησιμοποιούμενοι πόροι θα αξιοποιούνται και θα επιδιώκεται η επαναχρησιμοποίηση των δομικών στοιχείων των λύσεων.πηγη:https://www.epiruspost.gr/
Taxis: Ριζικό «λίφτινγκ» μετά από 26 χρόνια Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Τρίτη, Σεπτεμβρίου 12, 2023 Rating: 5 Έχουν περάσει σχεδόν 26 χρόνια από την ώρα που το Taxis μπήκε στην ζωή των Ελλήνων φορολογουμένων και έφτασε η ώρα μίας ριζικής ανανέωσης π...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: