728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Ατομική επιχείρηση: Με ένα «κλικ» η έναρξή της

Απαιτούσε παραπάνω από 5 επισκέψεις, έπρεπε να πηγαίνεις σε μια σειρά από γκισέ για να μπορέσεις να πάρεις συγκεκριμένα πιστοποιητικά. Αυτές οι πέντε επισκέψεις πλέον γίνονται 5 λεπτά και η επίσκεψη είναι πλέον ψηφιακή μέσω του gov.gr. Είναι ακόμη μια μεγάλη αλλαγή».



Την έναρξη ατομικής επιχείρησης μέσω του gov.gr ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στην ομιλία του κατά την παρουσίαση της λειτουργίας της «Εθνικής Πολιτικής Διοικητικών Διαδικασιών». Όπως σημείωσε ο υπουργός, «χιλιάδες επιχειρήσεις ιδρύονται κάθε μέρα, πέρυσι ιδρύθηκαν 50.000 ατομικές επιχειρήσεις. Απαιτούσε παραπάνω από 5 επισκέψεις, έπρεπε να πηγαίνεις σε μια σειρά από γκισέ για να μπορέσεις να πάρεις συγκεκριμένα πιστοποιητικά. Αυτές οι πέντε επισκέψεις πλέον γίνονται 5 λεπτά και η επίσκεψη είναι πλέον ψηφιακή μέσω του gov.gr. Είναι ακόμη μια μεγάλη αλλαγή».

Αναφερόμενος στον «ΜΙΤΟ» τόνισε ότι αυτήν τη στιγμή έχουν καταγραφεί 2.500 διαδικασίες, ενώ σε λίγους μήνες θα φτάσουν περίπου τις 5.000, και επανέλαβε ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ξεκίνησε με την καταγραφή 501 υπηρεσιών στο gov.gr, ενώ σήμερα έχουν φτάσει πάνω από 1.500. «Πέρυσι καταγράψαμε 1,2 δισ. ψηφιακές συναλλαγές. Από 8,8 εκατ. του 2018», πρόσθεσε και επεσήμανε πως «πράγματα που δεν είχαμε διανοηθεί ότι θα γίνουν στη χώρα μας έγιναν».

Ο κ. Πιερρακάκης έκανε λόγο για «μια πληθώρα διοικητικών διαδικασιών που υπήρχε, μια πολιτική του πλεονασμού αλλά και η συνειδητοποίηση στο παρελθόν ότι το κράτος δεν βάζει τον πολίτη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του» και συμπλήρωσε: «Διαπιστώνει κανείς ότι τα γεγονότα ζωής δεν είχαν βασικά σχεδιαστεί με μια λογική πολιτοκεντρική, βασικά δεν είχαν σχεδιαστεί καν, ήταν υποπροϊοντα προτεραιοτήτων των εκάστοτε κρατικών δομών-κρατικών λειτουργών». «Έχει γίνει ένα τεράστιο κομμάτι των αλλαγών. Στο τέλος της επόμενης 4ετίας ο στόχος είναι απλός, σαφής και δεδηλωμένος με κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις, όλες οι αλληλεπιδράσεις μας με το Δημόσιο θα είναι ψηφιακές εφόσον το επιθυμούμε. Αυτό ήταν το αρχικό όραμα και η αρχική σύλληψη αυτής της πολιτικής, αυτή θα έιναι και η πραγματώσή της σε πολύ λίγα χρόνια όπως έχει δρομολογηθεί», υπογράμμισε.

Για μία πολύ σημαντική ημέρα μίλησε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος σημείωσε ότι «σε μία δημοκρατία, σε ένα κράτος δικαίου, εκείνο το οποίο μετράει είναι μία πολύ τυποποιημένη ύπαρξη, η οποία να διαρκεί να συνεχίζεται, να αποπροσωποποιείται», ενώ αναφερόμενος στο επιτελικό κράτος τόνισε: «Δεν ήταν τίποτε διαφορετικό από την αποτύπωση, καταγραφή, αποκάθαρση όλων των κυβερνητικών διαδικασιών. Η ενσωμάτωση σε ένα κείμενο όλων των διαδικασιών για τη λειτουργία της κυβέρνησης. Όλο αυτό που συνέβη σε επίπεδο κυβέρνησης μεταφέρεται σε επίπεδο διοίκησης. Από το επιτελικό κράτος στην επιτελική διοίκηση. Διότι όσο καλή κι αν είναι η διοίκηση, δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν είναι καταγεγραμμένες, σαφείς, διαφανείς, προσβάσιμες οι διαδικασίες». Όπως επεσήμανε ο κ. Γεραπετρίτης «κανένα άλλο κράτος ευρωπαϊκό δεν έχει σε αυτήν την έκταση το συγκεκριμένο ψηφιακό εγχειρίδιο, το οποίο διευκολύνει τους πολίτες και για αυτόν τον λόγο οφείλουμε να αισθανόμαστε όλοι περήφανοι».

Όπως, μάλιστα, υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας, πλέον «δεν είναι ο πολίτης που φέρει το βάρος της απόδειξης ποια διαδικασία οφείλει να ακολουθήσει αλλά είναι η ίδια η διοίκηση. Με ένα κλικ ο πολίτης μπορεί να γνωρίζει εύκολα, προσβάσιμα, λειτουργικά ποια είναι η διαδιακασία που πρέπει να ακολουθήσει». Μάλιστα ανέφερε ότι «για πρώτη φορά θα έχουν διυπουργικούς κλάδους δημοσίων υπαλλήλων που θα ανταποκρίνονται στις επίκαιρες προκλήσεις, δηλαδή ψηφιακοί αναλυτές, αναλυτές δημοσίων πολιτικών και νομοτέχνες».

«Θα συνεχίζουμε να δουλεύουμε μέχρι την τελευταία ημέρα της παρούσας διακυβέρνησης για να κάνουμε τη ζωή των πολιτών ευκολότερη», κατέληξε ο κ. Γεραπετρίτης.

Για πραγματική έκφραση μίας προηγούμενης πολιτικής απόφασης, πολιτικής σκέψης και σχεδιασμού έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης αναφορικά με τα έργα που παρουσιάστηκαν σήμερα. Μίλησε και για την ίδρυση της ατομικής επιχείρησης σε μερικά λεπτά με ένα βήμα, καθώς «σήμερα μπορείς να ιδρύσεις την ατομική σου επιχείρηση και από το κινητό σου τηλέφωνο μέσω του gov.gr και να ξεκινήσεις την επιχειρηματική σου δράση όσο μπορείς πιο γρήγορα για να συμβάλλεις και εσύ στην ανάπτυξη του ΑΕΠ, στην πτώση της ανεργίας, στην ευημερία του ελληνικού λαού με τον δικό σου τρόπο και να πραγματοποιήσεις τα δικά σου όνειρα». Όπως σημείωσε, «όλα αυτά που έχουν γίνει έχουν αλλάξει το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας, αν δεν θα είχαμε το 2022 τριπλό ρεκόρ, αν δεν είχαμε κάνει αυτά, η Ελλάδα δεν θα είχαμε ρεκόρ Άμεσων Ξένων Επενδύσεων για δεύτερη συνεχή χρονιά, δεν θα είχαμε ρεκόρ εξαγωγών όπου στους 11 μήνες περάσαμε τα 50 δισ. δηλαδή το 23% του ΑΕΠ και ρεκόρ τουριστικών εισπράξεων όλων των εποχών. Αυτό το τριπλό ρεκόρ απηχεί σε πραγματικά αποτελέσματα τη μετατροπή της χώρας».

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για άριστη, αποτελεσματική αλλά και ευχάριστη συνεργασία που είχε με τον κ. Πιερρακάκη. «Προφανώς η εποχή μας ζητούσε την ψηφιακή μετάβαση της χώρας και το υποκείμενο εκείνο που υλοποίησε αυτήν τη μετάβαση ήταν ο Κυριάκος Πιερρακάκης, μας έδωσε τις τεχνικές δυνατότητες, τις ιδέες που είχαμε οι διάφοροι υπουργοί να τις κάνουμε πράξεις προς όφελος του ελληνικού λαού. Βοήθησε και ο covid βέβαια και άρπαξε την ευκαιρία και άλλαξε το ελληνικό κράτος. Είμαστε πια πολύ μπροστά από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε. Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι «το gov.gr με τις πάνω από 1.500 υπηρεσίες έχει υλοποιήσει το 100% προφανών διαδικασιών που μπορούν να ενταχθούν σε αυτό. Τώρα πια με το “ΜΙΤΟ” πηγαίνουμε στις επόμενες, τις πιο σύνθετες, πιο βαθιές διαδικασίες, οι οποίες αν ολοκληρωθούν η μεταβολή θα είναι ακόμη πιο συγκλονιστική για τη ζωή μας».

Τέλος, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να αλλάζουν οι διαδικασίες, να γίνονται ποιοτικότερες, πολιτοκεντρικές. «Στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πάνω από 1.000 άτομα καθημερινά εργαζόμαστε για την απλοποίηση, ψηφιοποίηση, τυποποίηση υπηρεσεών, όπως την αυτοματοποίηση επιστροφής φόρων, πάνω από 6 δισ. ευρώ δόθηκαν σε επιστροφές το 2022». Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πιτσιλής, «πολλά δεν γίνεται του παρελθόντος έχουν γίνει πλέον».




πηγη:https://www.epiruspost.gr/
Ατομική επιχείρηση: Με ένα «κλικ» η έναρξή της Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Παρασκευή, Ιανουαρίου 13, 2023 Rating: 5 Την έναρξη ατομικής επιχείρησης μέσω του gov.gr ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στην ομιλία του κατά τη...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: