728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Διευκρινήσεις για τις αιτήσεις επαναπρόσληψης

Διευκρινήσεις για τις αιτήσεις επαναπρόσληψης   ξενοδοχοϋπαλλήλων  και εργαζόμενων σε ενοικιαζόμενα καταλύματα Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Με τις συμβάσεις αορίστου χρόνου ( έτσι είναι όλες οι συμβάσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εργαζόμενων σε ενοικιαζόμενα καταλύματα) δεν απολύεται ο εργαζόμενος με τη λήξη της σεζόν.




Διευκρινήσεις για τις αιτήσεις επαναπρόσληψης

 ξενοδοχοϋπαλλήλων  και εργαζόμενων σε ενοικιαζόμενα καταλύματα Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Με τις συμβάσεις αορίστου χρόνου ( έτσι είναι όλες οι συμβάσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εργαζόμενων σε ενοικιαζόμενα καταλύματα) δεν απολύεται ο εργαζόμενος με τη λήξη της σεζόν.

 Γι’ αυτό δεν υπογράφουμε απόλυση αλλά κάνουμε καταγγελία σύμβασης. Έτσι αποκτούμε δικαίωμα επαναπρόσληψης. Όμως σύμφωνα με το αρ. 8 ν.1346/1983 έχουμε το δικαίωμα αυτό μόνο μέσω έγγραφης προειδοποίησης προς τον εργοδότη, μέχρι τέλος Ιανουαρίου, καταθέτοντας τη δήλωσης μας στην οικεία επαγγελματική μας οργάνωση. 

Με λίγα λόγια αν, ένας εργαζόμενος θέλει να ξαναδουλέψει στον ίδιο εργοδότη πρέπει να κάνει αίτηση επαναπρόσληψης μέσω του σωματείου του, για να είναι έγκυρη. Διαφορετικά ο εργοδότης του «συμπεραίνει» ότι «δε θέλει» να ξαναδουλέψει και ότι «παραιτείται» από κάθε δικαίωμα του από την επιχείρηση όπως π.χ. η αποζημίωση απόλυσης ,ειδικά αν δουλεύει εκεί πολλά χρόνια ή το δικαίωμα μονομερής δήλωσης, αλλά και αναστολής ,αν έχουμε προβλήματα λόγο πανδημίας.

Ας μην ξεχνάμε ότι πέρυσι , μετά από έντονες κινητοποιήσεις και αλλεπάλληλες επαφές με τον υπουργό, μόνο κατά τον Ιούλιο καταφέραμε να μπούμε σε μονομερείς δηλώσεις ή σε αναστολές. Το μεγάλο εμπόδιο ήταν το αρ. 8 ν.1346/1983 (αίτηση επαναπρόσληψης) που πολλοί εργαζόμενοι δεν το είχαν εφαρμόσει. Αυτό όμως δεν θα ισχύσει φέτος γιατί εννοείται ότι πλέον μάθαμε τηνύπαρξη και την αναγκαιότητα της δήλωσης.iiΈδώ πρέπει να πούμε ότι δικαίωμα αίτησης επαναπρόσληψης έχουν και όλοι όσοι την περασμένη χρονιά ήταν σε αναστολή ή έκαναν μονομερείς δηλώσεις γιατί για το κράτος θεωρούνται εργαζόμενοιΣτο ερώτημα γιατί μόνο φέτος έγιναν αιτήσεις και όχι τόσα χρόνια πριν ; 

Η απάντηση πρέπει να δοθεί από την πλειοψηφία, στο διοικητικό συμβούλιο του σωματείου, που έκαναν αιτήσεις τα προηγούμενα χρόνια για τον εαυτό τους και άφηναν στο σκοτάδι όλους τους άλλους !!!Έπιπλέον, μεγάλη ευθύνη για αυτό φέρει και η διοίκηση του Έργατικού Κέντρου που θυμάται τους εργαζόμενους μόνο στις εκλογές και ανερυθρίαστα τους πετάει και το μπαλάκι της προσωπικής ευθύνης .

 Στα αγωνιστικά σωματεία οι εργαζόμενοι ενημερώνονται με αναρτήσεις σε όλα τα ΜΜΈ έγκαιρα και αιτήσεις γίνονται ανελλιπώς από το 1983 (βλέπε, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Ρόδο Κρήτη κτλ)Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των συναδελφισσών / φων που δουλεύουν 5,6 ,12, ή και 20 χρόνια σε μια επιχείρηση και βρίσκονται απολυμένοι μεένα τηλεφώνημα χωρίς κανένα δικαίωμα. Με την αίτηση επαναπρόσληψης κατοχυρώνουν όλα τα δικαιώματα τους.Όσες/οι δεν έκαναν την αίτηση γιατί δεν ενδιαφέρθηκαν ή φοβήθηκαν ή πιέστηκαν από τον εργοδότη τους, ας ξανασκεφθούν τη στάση τους για το μέλλον γιατί χωρίς αίτηση μένουν ξεκρέμαστοι. 

Του προτρέπουμε να ενισχύσουν το σωματείο γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι και μόνο ο συλλογικός αγώνας αποτελεί λύσηΤέλος καλούμε το σωματείο να πάρει πρωτοβουλία για γενική συνέλευση(γίνεται και με τηλεδιάσκεψη) με θέματα την κατάσταση που διαμορφώνεται μπροστά στη νέα σεζόν και την Συλλογική Σύμβαση Έργασίας που υπογράφτηκε πρόσφατα.ΥΓ. 

Έπειδή οι λεπτομέρειες είναι πολλές για κάθε περίπτωση αν υπάρξει κάποια ερώτηση ή απορία απευθυνθείτε στο σωματείο ή στη Λάντζα Πάργας μέσω messenger στο Facebook

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς ΛΑΝΤΖΑ Πάργας αγωνιστική κίνηση εργαζομένων στο τουρισμό-επισιτισμό
Διευκρινήσεις για τις αιτήσεις επαναπρόσληψης Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 15, 2021 Rating: 5 Διευκρινήσεις για τις αιτήσεις επαναπρόσληψης  ξενοδοχοϋπαλλήλων  και εργαζόμενων σε ενοικιαζόμενα καταλύματα Ας πάρουμε τα πράγματα από τη...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: