728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Ο στόλος στο Αιγαίο, ο στρατός σε επαγρύπνηση, οι πολιτικές αντιδράσεις

Το βλέμμα στραμμένο στο Αιγαίο έχει όλη η χώρα καθώς τις τελευταίες ώρες η ένταση κλιμακώνεται.


Το βλέμμα στραμμένο στο Αιγαίο έχει όλη η χώρα καθώς τις τελευταίες ώρες η ένταση κλιμακώνεται. Η Ελλάδα μετά την τουρκική NAVTEX που δέσμευσε το Καστελόριζο και την έξοδο πολεμικών πλοίων της Τουρκίας στο Αιγαίο βρίσκεται σε ετοιμότητα θέτοντας σε τις ένοπλες δυνάμεις σε ετοιμότητα.

Όλες οι άδειες στον ελληνικό στρατό έχουν ανακληθεί.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας, μετά από αυτές τις καταιγιστικές εξελίξεις το 85% του ελληνικού στόλου βρίσκεται στο Αιγαίο από την περιοχή της Σμύρνης και νοτιότερα, παρακολουθώντας τα τουρκικά πολεμικά πλοία.

Το τουρκικό κομβόι αποτελείται από τορπιλάκατους, φρεγάτες και υποβρύχια αν και έχει σημασία να δει κανείς και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους τα οποία, σύμφωνα πάντα με πηγές του υπ. Άμυνας δεν είναι τέτοια που να προκαλούν ανησυχία.

Πηγές του υπ. Άμυνας εκτιμούσαν ότι πρόκειται για «πόλεμο νεύρων» από την πλευρά Ερντογάν. Μάλιστα ορισμένοι εκτιμούν ότι ο πόλεμος νεύρων θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Ιουλίου οπότε έχει προγραμματιστεί η πρώτη προσευχή στην Αγιά Σοφιά που μετετράπη με απόφαση Ερντογάν σε τζαμί.

Σε πολιτικό επίπεδο επικρατεί επαγρύπνηση αλλά και αποφασιστικότητα.

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε έκτακτη συνάντηση στο γραφείο του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από την Κύπρο. Ο κ. Δένδιας είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη με τον οποίο συζήτησαν το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση μετά την τουρκική NAVTEX.

Επιπλέον ξεδιπλώθηκαν αμέσως όλες οι πρωτοβουλίες σε διπλωματικό επίπεδο: Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, όπως και ο Ν. Δένδιας ο οποίος επίσης μίλησε με τον Κύπριο ομόλογό του, ενώ ο υπ. Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συνομίλησε με τον Αμερικανό υπ. Αμυνας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, είχε το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, η οποία ήταν προγραμματισμένη μετά την προσωρινή αναβολή της επίσκεψης του ΥΕΘΑ στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους ο Έλληνας υπουργός, αρχικά, ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογο του για τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή νότια και ανατολικά του Καστελόριζου, όπου η Τουρκία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διεξάγει έρευνες σε περιοχή που περιλαμβάνει και την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος παρουσίασε την κατάσταση που διαμορφώνεται με την κίνηση ναυτικών μονάδων στην περιοχή και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εφόσον τούτο απαιτηθεί.

Σαφές μήνυμα έστειλε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του.

«Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στον διάλογο, αλλά υπό όρους και οι όροι δεν είναι ελληνικοί, αλλά αυτονόητοι, είναι η προϋπόθεση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και των κανόνων της καλής γειτονίας. Και, βεβαίως, διάλογος υπό καθεστώς απειλών δεν νοείται», τόνισε ο κ. Δένδιας.

«Το ελάχιστο που αναμένω από την κυβέρνηση είναι σε περίπτωση απόπειρας έρευνας σε ελληνική υφαλοκρηπίδα να μην κάνει τίποτα λιγότερο από όσα κάναμε εμείς τον Οκτώβρη του 2018», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στους συνεργάτες του κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης που έγινε το απόγευμα στην Κουμουνδούρου.

Από την Κρήτη η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά επεσήμανε ότι «τώρα προτεραιότητα είναι η ετοιμότητα και αποφασιστικότητα για την αποτροπή κάθε προσπάθειας παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Ασκησε κριτική στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που «έστειλε στις ελληνικές καλένδες τη συζήτηση για την τουρκική προκλητικότητα, διατηρώντας έτσι την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» και πρόσθεσε ότι «δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες και επιβεβαιώθηκε ότι κάθε καθυστέρηση αποθρασύνει την Τουρκία και οδηγεί σε νέες επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας και της Ευρώπης».





Ο στόλος στο Αιγαίο, ο στρατός σε επαγρύπνηση, οι πολιτικές αντιδράσεις Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Τετάρτη, Ιουλίου 22, 2020 Rating: 5 Το βλέμμα στραμμένο στο Αιγαίο έχει όλη η χώρα καθώς τις τελευταίες ώρες η ένταση κλιμακώνεται. Η Ελλάδα μετά την τουρκική NAVTEX που δέσ...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: