728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

ΑΘ. ΒΕΡΓΟΣ: «Διατηρούμε και ανανεώνουμε την επικοινωνία με τους συμπατριώτες»

Αθ. Βέργος, πρόεδρος του Συλλόγου Παργινών Αθήνας



Συνέντευξη στην Ελένη Ντάσιου


Με τα «θερμά συγχαρητήρια» για την επανέκδοση της «Πανηπειρωτικής» ξεκίνησε η συζήτηση με τον Αθανάσιο Βέργο, πρόεδρο του Συλλόγου Παργινών Αθήνας. «Άλλωστε η “Πανηπειρωτική” είναι η φωνή των Ηπειρωτών. Η δική μας φωνή. Πρόκειται για μια φωνή αληθινά Ηπειρώτικη» υπογράμμισε ο Αθ. Βέργος.

Πότε ιδρύθηκε ο σύλλογός σας και ποια η δράση του στο χώρο της αποδημίας; 


Ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε το 1978. Είχαμε την τύχη ο Σύλλογός μας να αποκτήσει σύντομα μια στέρεα οικονομική βάση μέχρι την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Ο αείμνηστος συμπατριώτης μας Ιωάννης Δημουλίτσας άφησε με τη διαθήκη του στον Σύλλογό μας τέσσερα γραφεία επί της οδού Μαρίκας Κοτοπούλη όπως είναι οι συνεστιάσεις, στην οι Ομόνοια. Ο Σύλλογός μας διοργανώνει σταθερά όλα τα χρόνια από την ίδρυσή του εκδηλώσεις, χοροί, οι εκδρομές με έμφαση στην πολιτιστική μας παράδοση, όταν αυτό είναι δυνατόν. Σημαντική είναι και η αρωγή μας σε αναξιοπαθούντες συμπατριώτες μας, σε αριστεύσαντες μαθητές κλπ. Με πρωτοβουλία των μελών του ΔΣ και άλλων συμπατριωτών μας έχουν αναστηλωθεί μια σειρά ιστορικά μνημεία. Σ’ αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθούν ορισμένες χαρακτηριστικές πρωτοβουλίες. Με ενέργειες του Συλλόγου μας προς διάφορες υπηρεσίες, ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση και συντήρηση στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών του Ταφικού Μνημείου του Κωνσταντίνου Κανάρη, που, όπως είναι γνωστό, γεννήθηκε στην Πάργα. Επίσης, ο Σύλλογός μας πέτυχε την κήρυξη του Ναού των Αγ. Αποστόλων Πάργας σε διατηρητέο νεότερο μνημείο.  

Μία από τις δραστηριότητες του Συλλόγου είναι και η έκδοση εφημερίδας. Πότε πρωτοεκδόθηκε και ποια νομίζετε πως είναι η προσφορά της στην υλοποίηση των σκοπών του Συλλόγου;             

Η εφημερίδα μας με τίτλο «Η Πάργα» εκδίδεται ανελλιπώς από το 1992. Περιέχει ζητήματα λαογραφικού, ιστορικού χαρακτήρα, αλλά και σημαντικά ζητήματα που αφορούν τις εξελίξεις του τόπου μας, της Πάργας. Διανέμεται σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στους Παργινούς του εξωτερικού. Γενικά η προσφορά της εφημερίδας στη διατήρηση και προώθηση της Παργινής παραδοσιακής προσφοράς είναι σημαντική.

Ποια προβλήματα αντιμετωπίζετε γενικά στην έκδοση και κυκλοφορία της εφημερίδας;

 Το βασικό μας πρόβλημα στην έκδοση της εφημερίδας είναι φυσικά το οικονομικό, που εντάθηκε στα χρόνια της κρίσης. Αξίζει να αναφέρουμε καταγγελτικά την υπέρογκη αύξηση των ταχυδρομικών τελών, ειδικά φέτος το 2020, που τείνει να στραγγαλίσει την εκδοτική μας προσπάθεια. Τα έξοδα πλέον καθιστούν προβληματική την διακίνηση της εφημερίδας μας. – Πώς βλέπετε την πρωτοβουλία της ΠΣΕ για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων έκδοσης. Τι θα θέλατε να μας προτείνετε; Θεωρούμε πολύ χρήσιμη την πρωτοβουλία της ΠΣΕ να αναρτήσει τις εφημερίδες όλων των Συλλόγων της Ηπειρωτικής Αποδημίας που το επιθυμούν στον ιστότοπό της. Θα προσφέρει εκδοτικές, κι όχι μόνο, ιδέες σε όλους μας. Η ΠΣΕ όμως, ως ανώτατο όργανο των απανταχού αποδήμων Ηπειρωτών, πρέπει τώρα να εξαντλήσει κάθε προσφερόμενη δυνατότητα για να διεκδικηθεί αποτελεσματικά, αν όχι ατέλεια χάρτου και ταχυδρομικών, τουλάχιστον η άμεση δραστική τους μείωση για τις εκδόσεις μας. Είναι όρος για να υπάρχει ζωντανή, έντυπα αλλά εν τέλει και ηλεκτρονικά, η φωνή όλων των αποδήμων.   

Γενικά, ποιες οι σκέψεις για τη δραστηριοποίηση των αποδήμων και την προσφορά τους στον πολιτισμό; 

Επιδιώκουμε, στους δύσκολους σημερινούς καιρούς για τα συλλογικά εγχειρήματα, να διατηρήσουμε και να ανανεώσουμε όλες τις μορφές της επικοινωνίας με τους συμπατριώτες μας. Έχουμε καταφέρει το δίκτυο επικοινωνίας μας να παραμένει ακόμα ζωντανό, άρα και οι πολιτιστικές πλευρές που εμπεριέχει. Ειδικότερα όμως θέλουμε να κρατήσουμε επαφή και να συμβάλουμε στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που αναπτύσσονται είτε εδώ είτε στον τόπο μας.  

– Δεν θα αποφύγω τον πειρασμό. Όνομα Άλκης Αλκαίος, Ο μεγάλος αυτός ποιητής. 

Ο Άλκης Αλκαίος, ο Βαγγέλης Λιάρος, «ο μεγάλος αυτός ποιητής», όπως τον αποκαλέσατε από μικρός «πολιτογραφήθηκε» κάτοικος της Πάργας. Εκεί έμενε τον περισσότερο καιρό και η Πάργα ήταν κυρίως η πηγή της έμπνευσής του. Αυτό άλλωστε και ο ίδιος ομολογεί σε σχετική επιστολή του που έστειλε (15-1-2012) στον Σύλλογο Παργινών Αθήνας. «[...] Στους φίλους μου καλλιτέχνες, όταν με ρωτούν για την καταγωγή μου, απαντώ ότι ο μεν Βαγγέλης είναι γέννημα Κοκκινιώτης και θρέμμα Παργινός, ο δε Άλκης είναι γέννημα και θρέμμα Παργινός. Την Πάργα άλλωστε «περιέχουν» όλα μου τα τραγούδια κι ας είναι μόνο ένα απ’ αυτά που την αναφέρει ρητά: Είναι η «Άνοιξη της Πάργας», που αρχίζει με τον στίχο: «Παράξενη κι η άνοιξη αυτή συνέχεια κοντά σου με γυρίζει...». Γιατί επί 45 χρόνια απ’ αυτήν φεύγω και σ’ αυτήν επιστρέφω κάθε καλοκαίρι. Γιατί η Πάργα μας είναι η νιότη μου, ο έρωτάς μου, το ταξίδι μου και η Ιθάκη μου. Εύχομαι να είστε όλοι καλά και να έχετε κουράγιο, δύναμη και αλληλεγγύη στους δύσκολους καιρούς». Ο Σύλλογος Παργινών με μεγάλη αγάπη και με εξαιρετική φροντίδα διοργάνωσε μαζί με την Αδελφότητα Κοκκινιάς Θεσπρωτίας και την ΠΣΕ εκδήλωση για τον Άλκη στις 19 Δεκεμβρίου 2014 στην αίθουσα της ΠΣΕ. Τεράστιο πολιτιστικό κεφάλαιο, όχι μόνο για την Πάργα, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα. Σας ευχαριστούμε πολύ και να γνωρίζετε πως η εφημερίδα μας θα είναι πάντοτε κοντά σας συμπαραστάτης και οδηγός των Ηπειρώτικων Σωματείων.

Συνέντευξη του προέδρου του Συλλόγου Παργινών Αθήνας στην εφημερίδα «ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ», περίοδος Β ́, Μάιος 2020, αρ. φύλλου 5, σελ. 5. 



Περιοδική έκδοση του Ομώνυμου Συλλόγου Παργινών της Αθήνας







ΑΘ. ΒΕΡΓΟΣ: «Διατηρούμε και ανανεώνουμε την επικοινωνία με τους συμπατριώτες» Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Κυριακή, Ιουνίου 28, 2020 Rating: 5 Αθ. Βέργος, πρόεδρος του Συλλόγου Παργινών Αθήνας Συνέντευξη στην Ελένη Ντάσιου Με τα «θερμά συγχαρητήρια» για την επανέκδοση της «...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: