728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Στη μάχη ενάντια στον Covid-19 το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας




Στον αγώνα στήριξης και ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου που σηκώνει το βάρος της επιδημίας του κορωνοϊού συμμετέχει το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το Τμήμα με το ανθρώπινο δυναμικό του έχει θέσει στην υπηρεσία του νοσηλευτικού ιδρύματος και ειδικά της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας την τεχνογνωσία του αλλά και την υλικοτεχνική υποδομή σε θέματα 3D σχεδίασης και εκτύπωσης. Το Πανεπιστήμιο από την έναρξη της κρίσης βρίσκεται στην πρωτοπορία, καινοτομεί και στηρίζει έμπρακτα την δημόσια υγεία.

Η αντιμετώπιση των ασθενών με COVID-19 ενέχει κινδύνους για τους επαγγελματίες υγείας και η προστασία τους είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την ασφάλεια των ίδιων και του κοντινού τους περιβάλλοντος, όσο και για την αποφυγή διασποράς του ιού στον χώρο εργασίας.

Επιπρόσθετα, οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σε μονάδες Εντατικής Θεραπείας χρειάζεται συχνά να υποβληθούν σε ιατρικές και νοσηλευτικές πράξεις πολύ υψηλού κινδύνου, όπως η διενέργεια τραχειοστομίας, οι συχνές αναρροφήσεις, η ενδοτραχειακή διασωλήνωση και η συχνή περιποίηση του αεραγωγού.

Στα πλαίσια αυτά είναι επιτακτική η ανάγκη για την ανάπτυξη και εφαρμογή μέσων ατομικής προστασίας που θα προφυλάσσουν το προσωπικό στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Στα πλαίσια αυτής της ανάγκης για την βελτιστοποίηση αλλά και την επάρκεια των μέτρων πολύ υψηλής ατομικής προστασίας του προσωπικού των ΜΕΘ, η ομάδα έρευνας Γραφικών Υπολογιστών του Τμήματος Μηχ. Η/Υ και Πληροφορικής, με επικεφαλής τον Καθηγητή Ι. Φούντο και συνεργάτες τους Β. Σταμάτη, Μ. Ντούσια, Σ. Μελισσόβα, και Ε. Κουράκο-Μαυρομιχάλη σε συνεργασία με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και ειδικότερα τον Διευθυντή της ΜΕΘ και Καθηγητή Β. Κουλούρα και τον επιμελητή κ. Α. Παπαθανασίου, σχεδίασαν και εκτύπωσαν σε 3D εκτυπωτές FDMτου Τμήματος Μηχ. Η/Υ και Πληροφορικής αντάπτορες για προσαρμογή αντιικών φίλτρων σε fullface μάσκες, για την προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Κλινικής από τον COVID-19.

Στο αποτέλεσμα που προέκυψε έγιναν δοκιμές δημιουργίας αρνητικής πίεσης για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του ιατρικού προσωπικού.

Στα πλαίσια της συνεργασίας σχεδιάζονται επίσης λαβές για τα πόμολα των θαλάμων για επιπρόσθετη προστασία έναντι της διασποράς του ιού.

Το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής πρόσφατα προέβη στην αγορά 3D εκτυπωτή και αναλωσίμων για να στηρίξει τις παραπάνω προσπάθειες.

Σημειώνεται ότι η ομάδα έρευνας Γραφικών Υπολογιστών του Τμήματος Μηχ. Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει μακροχρόνια εμπειρία στη Σχεδίαση με Υπολογιστή ενώ συμμετέχει στο έργο «Q3D: Διασφάλιση Ποιότητας στην 3Δ Εκτύπωση» σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ και την εταιρεία 3DLife, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ερευνώ Δημιουργώ Καινοτομώ» της ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ.





Στη μάχη ενάντια στον Covid-19 το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Πέμπτη, Απριλίου 09, 2020 Rating: 5 Στον αγώνα στήριξης και ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου που σηκώνει το βάρος της επιδημίας τ...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: