728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Πανευρωπαϊκή έκκληση για τον κλάδο του βιβλίου

Οι εκδότες στην Ελλάδα και την Ευρώπη ζητούν άμεσα και εξειδικευμένα μέτρα από το πακέτο στήριξης







Επιστολή της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP) προς τους και τις υπουργούς Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την επίτροπο της ΕΕ Μαρίγια Γκάμπριελ συνυπογράφουν οι Έλληνες εκδότες, απευθύνοντας έκκληση σωτηρίας για τον πολιτισμό και το βιβλίο.

Όπως αναφέρουν, «ο κλάδος του βιβλίου είναι η μεγαλύτερη πολιτιστική βιομηχανία στην Ευρώπη: παράγει 23 δισ. ευρώ ετήσιο τζίρο, απασχολεί 150.000 άτομα ως εξαρτημένη εργασία και άλλα 500.000 ως εξωτερικούς συνεργάτες, ενώ 500.000 περίπου είναι οι νέοι τίτλοι που εκδίδονται ετησίως σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες. Δυστυχώς, ο κλάδος του βιβλίου είναι από τους πρώτους που πλήττεται και υφίσταται τις δυσμενείς επιπτώσεις της όποιας κρίσης, και η πρόσφατη και εντελώς αναπάντεχη αναστολή της λειτουργίας του συνόλου του εκδοτικού κλάδου θα αφήσει βαθιά τραύματα σε ολόκληρο τον κύκλο του βιβλίου, τραύματα με βαθύτερες επιπτώσεις στον πολιτιστικό κορμό της Ευρώπης και της χώρας μας».

Η Σύμπραξη των Ελλήνων Εκδοτών ενημερώνει ότι βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών με εθνικές αντιπροσωπείες από 29 χώρες και με την Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών (Federation of European Publishers-FEP), της οποίας αποτελεί τακτικό και ενεργό μέλος. Επίσης, πληροφορεί ότι «η ανοικτή επιστολή που απευθύναμε προς τον αρμόδιο επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα κράτη-μέλη, ζητώντας υποστήριξη για το βιβλίο και τον πολιτισμό, αναφέρει χαρακτηριστικά: Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κινηθεί γρήγορα: ο τομέας μας χρειάζεται άμεσα μέτρα από τον υφιστάμενο προϋπολογισμό της ΕΕ, όσο και μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα επιτρέψουν στον κλάδο να επανεκκινήσει μόλις μεταβληθεί η κατάσταση».

Παρόμοια επιστολή απέστειλε η Σύμπραξη των Ελλήνων Εκδοτών και στους Έλληνες υπουργούς Οικονομικών, Πολιτισμού, Παιδείας και Ανάπτυξης, «ζητώντας άμεσα και εξειδικευμένα μέτρα από το πακέτο στήριξης των 10 +5 εκατ. ευρώ που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την στήριξη των τομέων του πολιτισμού. Παράλληλα, ενεργώντας μαζί με περισσότερες από διακόσιες ενώσεις πολιτισμού από όλη την Ευρώπη, στηρίζουμε και προωθούμε την καμπάνια #saveEUculture και τη συλλογή υπογραφών στη χώρα μας μέσω των κοινωνικών μας δικτύων, μια πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών Νiklas Νienass και Salima Yenbou που στοχεύει στη συλλογή ενός εκατομμυρίου υπογραφών».

«Τα βιβλία και ο πολιτισμός βρίσκονται στον πυρήνα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ήρθε η στιγμή να αποδείξετε ότι ο κλάδος του βιβλίου αποτελεί πραγματικά προτεραιότητα για την Ευρώπη. Στηριζόμαστε σε εσάς». Η κατάληξη της επιστολής των Ευρωπαίων εκδοτών ελπίζουμε ότι θα εισακουστεί και από την ελληνική πολιτεία που καλείται να στηρίξει έμπρακτα το βιβλίο. Συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές, διορθωτές, εικονογράφοι, εκδότες και βιβλιοπώλες συναπαρτίζουν ένα πολύτιμο και αναντικατάστατο κεφάλαιο για τη χώρα μας που επιβάλλεται να προστατευτεί και να διαφυλαχτεί» καταλήγει η ανακοίνωση των Ελλήνων εκδοτών.





πηγη:https://www.newsbeast.gr

Πανευρωπαϊκή έκκληση για τον κλάδο του βιβλίου Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Πέμπτη, Απριλίου 09, 2020 Rating: 5 Οι εκδότες στην Ελλάδα και την Ευρώπη ζητούν άμεσα και εξειδικευμένα μέτρα από το πακέτο στήριξης Επιστολή της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: