728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Αυξάνονται οι «cancer survivors»

«Η ελπίδα για θεραπεία μας ενώνει όλους!» γράφει η κινητή μονάδα μαστογραφίας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Στις ανεπτυγμένες χώρες, σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, απώτερος στόχος είναι το 2030, το 75% των ασθενών με καρκίνο να επιβιώνει πάνω από 10 χρόνια.


Μείωση κατά 25% της πιθανότητας θανάτου από καρκίνο σημειώθηκε τα τελευταία 30 χρόνια στις ανεπτυγμένες χώρας ως αποτέλεσμα της εξέλιξης των διαγνωστικών μεθόδων, των θεραπευτικών σχημάτων και των δυνατοτήτων εφαρμογής της ιατρικής ακρίβειας. «Ως αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων είναι σημαντικός αριθμός ασθενών να ιώνται από τον καρκίνο και σε ένα σημαντικό ποσοστό ο καρκίνος να μετατρέπεται σε χρόνια νόσο. Ο “cancer survivor”, δηλαδή το άτομο που ζει μετά τον καρκίνο, είναι μία νέα κατηγορία που αυξάνεται, με τις δικές της ανάγκες. Η ολιστική αντιμετώπιση του καρκίνου είναι στόχος που μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί. Η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση, η θεραπευτική αντιμετώπιση, η αποθεραπεία, η επανένταξη, η υποστήριξη όλης της οικογένειας και η εξάλειψη του στίγματος του καρκίνου πρέπει να είναι στόχοι σε κάθε κοινωνία». Μήνυμα εγρήγορσης και αισιοδοξίας αποστέλλει με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, ογκολόγος - αιματολόγος, πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του European Cancer Patient Coalition, Αθανάσιος Δημόπουλος.

Οπως τονίζει ο καθηγητής, σήμερα ο καρκίνος αποτελεί την πλέον συχνότερη νόσο που προκαλεί τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων στις ανεπτυγμένες χώρες. Περίπου τέσσερις στους δέκα ανθρώπους θα διαγνωστούν με καρκίνο σε κάποια φάση της ζωής τους. Περίπου το 30% των περιστατικών αυτών θα είχε προληφθεί εάν αντιμετωπίζονταν παράγοντες όπως παχυσαρκία, κάπνισμα, ανθυγιεινή διατροφή, σωματική αδράνεια, συγκεκριμένες λοιμώξεις.

«Η πρόσφατη ευρωπαϊκή διακήρυξη δικαιωμάτων των ασθενών με καρκίνο τονίζει το δικαίωμα του κάθε Ευρωπαίου πολίτη να λαμβάνει τις πιο ακριβείς πληροφορίες για την υγεία του και να συμμετέχει ενεργά στην περίθαλψή του. Υπογραμμίζεται το δικαίωμά του να έχει βέλτιστη και έγκαιρη πρόσβαση σε εξειδικευμένη περίθαλψη, βασισμένη στην έρευνα και στην καινοτομία, να δέχεται οικονομικά προσιτή υγειονομική περίθαλψη από συστήματα υγείας που εξασφαλίζουν τα καλύτερα αποτελέσματα, την αποκατάσταση των ασθενών και την καλύτερη ποιότητα ζωής», τονίζει ο κ. Δημόπουλος και συνεχίζει: «Η καλύτερη πρόσβαση στις σύγχρονες θεραπείες ανεξάρτητα από την κοινωνική και οικονομική κατάσταση των ανθρώπων και η διάχυση της ογκολογικής φροντίδας και στα αναπτυσσόμενα κράτη είναι στόχοι των διεθνών ογκολογικών οργανισμών. Στις αναπτυγμένες χώρες, 65% των νοσούντων από καρκίνο επιβιώνουν άνω των 5 ετών. Αυτό το ποσοστό, χάρη στη συντονισμένη συνεργασία όλων, μπορεί ακόμη να βελτιωθεί, με απώτερο στόχο το 2030, το 75% των ασθενών με καρκίνο να επιβιώνει πάνω από 10 χρόνια».

Μνημόνιο συνεργασίας για ακριβά φάρμακα

Μνημόνιο συνεργασίας για τη διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους και από τα ιδιωτικά φαρμακεία, υπέγραψαν χθες ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, με τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη. Πρόκειται για φάρμακα για σοβαρές ασθένειες (καρκίνος, σκλήρυνση κατά πλάκας) και τα οποία τώρα διατίθενται μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Απομένει η υπογραφή συλλογικής σύμβασης του ΠΦΣ με τον ΕΟΠΥΥ για τους ακριβείς όρους αυτής της συνεργασίας πριν τελικά τα συγκεκριμένα φάρμακα αρχίσουν να διατίθενται από τα φαρμακεία της γειτονιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση είναι στο τελικό τους στάδιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μνημόνιο που υπεγράφη χθες προβλέπει και τη θεσμοθέτηση επιστημονικής αμοιβής των φαρμακοποιών για τη διάθεση των συγκεκριμένων φαρμάκων, μετά το τέλος μιας περιόδου πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου, και η οποία ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα του ΠΦΣ, προκειμένου να συμφωνήσει στη διάθεση των φαρμάκων από τα φαρμακεία.





Αυξάνονται οι «cancer survivors» Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 06, 2020 Rating: 5 «Η ελπίδα για θεραπεία μας ενώνει όλους!» γράφει η κινητή μονάδα μαστογραφίας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Στις ανεπτυγμένες ...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: