728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Το Ωνάσειο Ίδρυμα εκθέτει στα Γιάννινα




Πώς επηρέασαν οι ιδέες του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού τους Έλληνες; Ποιες ήταν οι σκέψεις των ανθρώπων της εποχής που εμπότισαν το πνεύμα της επανάστασης του 1821; Πόσα πράγματα γνωρίζετε για τον Αθανάσιο Ψαλίδα (1767-1829) και τον ρόλο του στη διάχυση των ιδεών του Διαφωτισμού;

Η Έκθεση «Αθανάσιος Ψαλίδας: Αρχείου Νόστος» που ξεκίνησε από την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη το 2019 σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, ταξιδεύει στα Ιωάννινα και παρουσιάζεται στα Γ.Α.Κ.-Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου, από τις 21 Φεβρουαρίου έως τις 20 Μαρτίου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου ώρα 13:30 στο πλαίσιο των Ελευθέριων 2020, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου και με την αρωγή του Δήμου Ιωαννιτών και της Περιφέρειας Ηπείρου.

Η Έκθεση-Αφιέρωμα στον Αθανάσιο Ψαλίδα αποτυπώνει τις διαδρομές της ζωής του, σκιαγραφεί την προσωπικότητά του και αναδεικνύει το μεγάλο εκπαιδευτικό και συγγραφικό του έργο, μέσα από την αξιοποίηση πρωτογενών πηγών και την επιλογή και παρουσίαση ενός περιορισμένου αριθμού τεκμηρίων.

Ο Αθανάσιος Ψαλίδας δεν περιορίστηκε στο εκπαιδευτικό του έργο, αλλά ανέπτυξε μια πλούσια δραστηριότητα, συγγραφική και εκδοτική, εντάσσοντας την παρουσία του στις ανάγκες και τις επιδιώξεις της πατρίδας. Ένας άνθρωπος των γραμμάτων και ένα αρχείο που συμπεριλαμβάνει όλα τα δεδομένα του ριζοσπαστικού ρεύματος του Διαφωτισμού.

Το αρχειακό υλικό της έκθεσης οργανώνεται σε τέσσερις ενότητες: Χειρόγραφα

από τον Ιδιωτικό Βίο του, από τον Δημόσιο Βίο του από τη Διδασκαλία του καθώς και Εκδόσεις έργων του που βρίσκονται στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη– εκδόσεις που ο ίδιος έχει επιμεληθεί– καθώς και ανώνυμα έργα, τα οποία, αποδίδονται σε εκείνον.

Επιμέλεια έκθεσης:

Δρ. Ελένη Κουρμαντζή, Επισκέπτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας,

Πανεπιστήμιο «Αγ. Κύριλλος & Αγ. Μεθόδιος», Βελίκο Τύρνοβο, Βουλγαρία

Αμαλία Παππά, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους

Δρ. Κωνσταντίνος Στάικος, Ιστορικός του Βιβλίου, Αρχιτέκτονας

Ειδικοί συνεργάτες:

Ιωάννης Βανακάκης, Υποψήφιος Διδάκτωρ Νέας Ελληνικής Φιλολογίας

Παρουσίαση και ανάρτηση τεκμηρίων:

Αγγελική Στασινού, Μαρία Γιαννίκου, Ουρανία Κανακάρη

Τμήμα Συντήρησης & Διατήρησης, Γενικά Αρχεία του Κράτους- Κεντρική Υπηρεσία

Συντονισμός:

Βίκυ Γεροντοπούλου, Υπεύθυνη Ωνασείου Βιβλιοθήκης

Επιμέλεια παράλληλων δράσεων:

Δρ. Μάρθα Παπαδοπούλου, Διευθύντρια Γ.Α.Κ-Ιστορικoύ Αρχείου Ηπείρου

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 21/02

13:30: Άφιξη της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρίου Προκoπίου Παυλοπούλου

13:30 -13:45: Καλωσόρισμα:

Διευθύντρια Γ.Α.Κ. - Ιστορικού Αρχείου Ηπείρου, Δρ. Μάρθα Γ. Παπαδοπούλου

Χαιρετισμοί:

Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρς Καχριμάνης

Δήμαρχος Ιωαννίνων, Καθηγητής, κ. Μωυσής Ελισάφ

Πρόεδρος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Καθηγητής κ. Νικόλαος Ε. Καραπιδάκης

Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Δρ. Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου

13:45: Εγκαίνια της Έκθεσης από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο, Ξενάγηση από τις κκ. Επιμελήτριες της έκθεσης, Δρ Ελένη Κουρμαντζή και Αμαλία Παππά

ΟΜΙΛΙΕΣ - ΞΕΝΑΓΗΣΗ

18:30

Δρ. Ελένη Κουρμαντζή: Ο Αθανάσιος Ψαλίδας μέσα από το Αρχείο τουΑνάγνωση κειμένων: Ακύλλας Καραζήσης, ηθοποιός

19:30

Αμαλία Παππά: Πηγές της προεπαναστατικής και επαναστατικής περιόδου στα Γενικά Αρχεία του Κράτους

20:00

Ξενάγηση στην έκθεση από τη Δρ. Ελένη Κουρμαντζή

Λίγα λόγια για την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη

H πολιτιστική κληρονομιά επτά αιώνων ανοιχτή σε όλους μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα, πολιτιστικές δράσεις και ψηφιακές εφαρμογές ελεύθερης πρόσβασης.

Σε ένα νεοκλασικό κτίριο στη γειτονιά της Ακρόπολης, το οποίο κοσμούν έργα τέχνης των σημαντικότερων Ελλήνων καλλιτεχνών, καθώς και αντικείμενα από το γραφείο του Αριστοτέλη Ωνάση στο Μόντε Κάρλο και τη θαλαμηγό «Χριστίνα», βρίσκεται η δραστήρια Ωνάσειος Βιβλιοθήκη. Στους χώρους της συγκεντρώνει σπάνιες εκδόσεις, από τον 15ο αιώνα έως σήμερα, καθώς οι συλλογές της περιλαμβάνουν την Ελληνική Βιβλιοθήκη, την Περιηγητική Συλλογή και το Αρχείο του Κ. Π. Καβάφη. Με έμπνευση από τις τρεις μεγάλες συλλογές της, η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη ανοίγει τις πόρτες της και καθιστά προσβάσιμη την πολιτιστική κληρονομιά επτά αιώνων στο ευρύ κοινό, μέσα από πολιτιστικές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε όλους.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ – 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 10:00-13:00

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ: 21-28/02/2020 ΑΠΟ ΤΗ ΔΡ. ΕΛΕΝΗ ΚΟΥΡΜΑΝΤΖΗ — ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ- ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: ΤΗΛ. 26510 34469 -mail@gak.ioa.sch.gr







Το Ωνάσειο Ίδρυμα εκθέτει στα Γιάννινα Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 19, 2020 Rating: 5 Πώς επηρέασαν οι ιδέες του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού τους Έλληνες; Ποιες ήταν οι σκέψεις των ανθρώπων της εποχής που εμπότισαν το πνεύμα της...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: