728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Θεοφάνεια με λαμπρότητα στην Ήπειρο… Αγιασμοί υδάτων στη λίμνη, σε ποτάμια και λιμάνια




Με παγετό κι ανέμους, όπως προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία θα γιορτάσει Θεοφάνεια η Ήπειρος. Την Δευτέρα, με τον αγιασμό των υδάτων, πέφτει και η αυλαία στο εορταστικό δεκαπενθήμερο. Ένα δεκαπενθήμερο που έφερε πλήθος επισκεπτών στα Γιάννινα και στους ορεινούς προορισμούς της Ηπείρου, αυξημένες πληρότητες και απέδειξε ότι η περιοχή μπορεί να αποτελέσει έναν από τους κορυφαίους εορταστικούς προορισμούς της χώρας. Κι αυτό το τριήμερο η τουριστική κίνηση είναι αυξημένη με τους επισκέπτες να επιλέγουν για την πρώτη έξοδο της νέας χρονιάς τα Γιάννινα, το Μέτσοβο, το Ζαγόρι, τα Τζουμέρκα ή την Κόνιτσα.

Τα Θεοφάνεια θα εορταστούν με λαμπρότητα σε ολόκληρη την Ήπειρο. Αγιασμοί υδάτων και κατάδυση του τιμίου σταυρού σε θάλασσες, ποτάμια και λίμνες.

Στα Γιάννινα, θα τελεστεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό η Ακολουθία και στις 11 το πρωί η εκκλησιαστική πομπή συνοδεία της Φιλαρμονικής θα κατευθυνθεί στην πλατεία Μαβίλη όπου γίνεται η τελετή αγιασμού των υδάτων.

Και φέτος αναμένεται να υπάρξουν οι τολμηροί που θα αψηφήσουν το κρύο και τις καιρικές συνθήκες και θα βουτήξουν στα νερά της λίμνης για να ανασύρουν τον σταυρό.

Στη Γέφυρα Πλάκας

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο αγιασμός των υδάτων στη Γέφυρα Πλάκας, που φέτος θα γίνει με φόντο το αναστηλωμένο πλέον γεφύρι, στο οποίο παραμένει, ωστόσο, ο μεταλλότυπος, που αναμένεται να αφαιρεθεί με την ολοκλήρωση των τελευταίων εργασιών στα τέλη της άνοιξης- αρχές του καλοκαιριού.

Την τελετή καθαγιασμού των υδάτων, στις 11 το πρωί της Δευτέρας, οργανώνουν ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων και οι κοινότητες Ραφταναίων και Μονολιθίου αντίστοιχα.

Στη Γέφυρα Κοράκου

Όπως κάθε χρόνο έτσι και εφέτος από τον Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή του αγιασμού υδάτων, στην Τοπική Κοινότητα Πηγών Ιστορική Έδρα του Δήμου.

Ο αγιασμός θα γίνει στην Γέφυρα Κοράκου την Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 11.00 π.μ. ημέρα των Θεοφανείων, παρουσία του Δημάρχου Γ. Καραϊσκάκη κ. Περικλή Μίγδου, Αντιδημάρχου Τετραφυλίας, Δημοτικού Συμβουλίου, των Πολιτικών και Εκκλησιαστικών Αρχών.

Επιλέχθηκε σημειολογικά και καθιερώθηκε για την τελετή αυτή, ένα σημαντικό ιστορικό μέρος που είναι συγχρόνως και η εσχατιά του Δήμου, αφού αποτελεί σύνορο των δύο νομών ( Άρτας και Καρδίτσας ), αλλά και δυο Περιφερειών, αυτών της Ηπείρου και της Θεσσαλίας.

Στη Σκλίβανη

Τα Άγια Θεοφάνεια στη Σκλίβανη θα εορταστούν στην εκκλησία της Παναγίας της Θεοτόκου, στην κεντρική πλατεία, ενώ ο Σταυρός θα αγιάσει τα νερά του πηγαδιού του χωριού. Στη συνέχεια η Αδελφότητα Σκλιβανιτών Ιωαννίνων θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα για τους κατοίκους της Σκλίβανης και θα προσφέρει καφέ στο κεντρικό καφενείο του χωριού.

Στο γεφύρι της Άρτας

Με κάθε επισημότητα θα εορταστούν τα Θεοφάνεια στην Άρτα. Στις 10 το πρωί θα τελεστεί η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού των Υδάτων στον Ιερό Ναό του Αγίου Μαξίμου Γραικού από τον Μητροπολίτη Άρτης Καλλίνικο και στη συνέχεια με πομπή μέσω της οδού Θειακογιάννη θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στα ύδατα του Αράχθου από το ιστορικό Γεφύρι της Άρτας.

Και στα λιμάνια

Με λαμπρότητα θα γιορταστούν τα Θεοφάνεια στην Πρέβεζα, μια πόλη η οποία συνδέει άμεσα τη συγκεκριμένη γιορτή με τη ναυτική της παράδοση. Η τελετή του Αγιασμού των υδάτων θα πραγματοποιηθεί στον θαλάσσιο χώρο μπροστά από το δημαρχείο στις 11 το πρωί της Δευτέρας, αμέσως μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας στον Άγιο Χαράλαμπο. Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος, όπως συνηθίζει τα τελευταία χρόνια, θα επιβιβαστεί σε σκάφος και θα τελέσει από εκεί τον Αγιασμό ρίχνοντας στη θάλασσα τον Σταυρό, ο οποίος είναι μαρμάρινος και σύμφωνα με την παράδοση της περιοχής δε δένεται με κορδέλα.

Στην Ηγουμενίτσα η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού των Υδάτων θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στις 10 το πρωί, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Παραμυθιάς, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας Τίτου. Στις 11.30 το πρωί θα ακολουθήσει η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στον προβλήτα του παλαιού λιμένα.




Θεοφάνεια με λαμπρότητα στην Ήπειρο… Αγιασμοί υδάτων στη λίμνη, σε ποτάμια και λιμάνια Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Σάββατο, Ιανουαρίου 04, 2020 Rating: 5 Με παγετό κι ανέμους, όπως προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία θα γιορτάσει Θεοφάνεια η Ήπειρος. Την Δευτέρα, με τον αγιασμό των υδ...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: