728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Υπογραφές για τον αγωγό… Έργο τεράστιας γεωστρατηγικής σημασίας




Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ υπέγραψαν τη διακρατική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού EastMed. Η συμφωνία υπεγράφη από τους υπουργούς Ενέργειας Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, Κωστή Χατζηδάκη, Γιουβάλ Στάινιτς και Γιώργο Λακκοτρύπη αντίστοιχα. Οι υπογραφές έπεσαν παρουσία των ηγετών των τριών χωρών, Κυριάκου Μητσοτάκη, Νίκου Αναστασιάδη και Μπένιαμιν Νετανιάχου. Να σημειωθεί πως νωρίτερα υπεγράφη το Προσύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean Oil & Gas για την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 12:00 στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed έχει διάσταση οικονομική, αναπτυξιακή και γεωστρατηγική πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αγωγούς φυσικού αερίου και πέρα από τις προφανείς συνέπειες για τις χώρες αποτελεί και συμβολή στην ειρήνη και την γεωστρατηγική σταθερότητα στην περιοχή, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο αγωγός θα αναβαθμίσει και τον γεωστρατηγικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου και η χώρα μας καθίσταται κρίσιμος παίκτης στην ενεργειακή τροφοδοσία της περιοχή, πρόσθεσε.

Στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Τουρκία δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι ο αγωγός EastMed δεν στρέφεται εναντίον καμίας χώρας, αλλά και ότι είμαστε ανοιχτοί στην περιφερειακή συνεργασία με κάθε χώρα που το επιθυμεί, αρκεί αυτή να σέβεται το διεθνές δίκαιο.

Ο αγωγός EastMed είναι η επιλογή που συγκεντρώνει τα περισσότερα οικονομικά και πολιτικά πλεονεκτήματα για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη -κάτι που προκύπτει από τις προκαταρκτικές μελέτες για το έργο που εκπονήθηκαν για λογαριασμό της εταιρείας ΥΑΦΑ Ποσειδών που διαχειρίζεται το έργο και στην οποία συμμετέχουν με ποσοστά 50%-50% η ΔΕΠΑ και η ιταλική Edison.

Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα «ανοίγματος» σε ενεργειακούς διαδρόμους για τα ελληνικά κοιτάσματα εφόσον αυτά εντοπιστούν και αφού ξεπεραστούν τα ζητήματα όσον αφορά τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών, ενώ αναβαθμίζει ενεργειακά την Ελλάδα η οποία θα αποτελέσει το κομμάτι αυτού του μεγάλου διαμετακομιστικού κέντρου ενέργειας σε όλη την νοτιανατολική Μεσόγειο.




Υπογραφές για τον αγωγό… Έργο τεράστιας γεωστρατηγικής σημασίας Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Πέμπτη, Ιανουαρίου 02, 2020 Rating: 5 Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ υπέγραψαν τη διακρατική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού EastMed. Η συμφωνία υπεγράφη από τους υπουργούς Ε...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: