728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Οργή για τον θάνατο οκτάχρονου κοριτσιού από αστυνομικά πυρά

Φωτογραφία από την κηδεία της Αγκαθα Σάλες Φελίς, που σκοτώθηκε από «αδέσποτη» αστυνομική σφαίρα σε φαβέλα του Ρίο ντε Τζανέιρο.


ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ. Σε διαδήλωση εξελίχθηκε την Κυριακή η κηδεία της οκτάχρονης Αγκαθα Σάλες Φελίς, που σκοτώθηκε από σφαίρα της αστυνομίας σε φτωχογειτονιά του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Η οκτάχρονη πυροβολήθηκε στην πλάτη, ενώ βρισκόταν σε φορτηγάκι στη φαβέλα Αλεμάο, της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης. Κατά τη διάρκεια της κηδείας, γείτονες του θύματος επιδείκνυαν πανό με το σύνθημα «Μη μας σκοτώνετε!», ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αδιάκριτη βία με την οποία η αστυνομία αντιμετωπίζει τους κατοίκους των υποβαθμισμένων συνοικιών του Ρίο. Ο παππούς του θύματος, Αΐλτον Φελίς, είπε ότι η μικρή κουβαλούσε τη σχολική τσάντα της όταν δέχθηκε τα πυρά των αστυνομικών. «Ξέρετε τι υπήρχε μέσα στη σάκα; Ενα μολύβι, ένα τετράδιο, μία ξύστρα και ένα βιβλίο», ανέφερε.

Οι Αρχές υπεραμύνθηκαν των βίαιων μεθόδων της αστυνομίας, λέγοντας ότι η τακτική των ειδικών δυνάμεων έχει οδηγήσει σε δραστική μείωση των βίαιων εγκλημάτων. Ο θάνατος του οκτάχρονου κοριτσιού, όμως, έχει προκαλέσει αίσθηση στη χώρα. Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σέρχιο Μόρο υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει την εγκληματικότητα και «να προλάβει την επανάληψη τέτοιων περιστατικών». Σε μήνυμά του στο Twitter, το μέλος του ανωτάτου δικαστηρίου, Χιλμάρ Μέντες, έγραψε ότι οι δολοφονίες με δράστες αστυνομικούς είναι «ανησυχητικές», ασκώντας κριτική για τις μεθόδους αστυνόμευσης στο Ρίο. Οι κάτοικοι της συνοικίας Αλεμάο κατηγορούν την τοπική αστυνομία για τον θάνατό της.

Η προκαταρκτική έρευνα των αρμόδιων υπηρεσιών για τον θάνατο της οκτάχρονης κατέδειξε ότι οι αστυνομικοί δέχθηκαν πυρά από πολλές κατευθύνσεις, ενώ περιπολούσαν στη φαβέλα και ότι κάποια από τα πυρά αυτά ίσως να έπληξαν το κορίτσι. Ο κυβερνήτης της πολιτείας του Ρίο, Ουίλσον Βιτσέλ, που εξελέγη τον περασμένο Ιανουάριο υποσχόμενος να καταπολεμήσει το εμπόριο ναρκωτικών, τη διαφθορά και την εγκληματικότητα, έχει υποστηρίξει τη χρήση βίαιων μεθόδων από την αστυνομία. Ο υπερσυντηρητικός Βιτσέλ, που είναι μέλος της δημοφιλούς στη Βραζιλία αίρεσης των Ευαγγελικών, είχε ανακοινώσει λίγες ημέρες μετά την εκλογή του ότι θα επέτρεπε τη χρήση θανατηφόρου ένοπλης βίας από την αστυνομία για την εξόντωση εμπόρων ναρκωτικών, οπλισμένων με στρατιωτικά όπλα.

Η αστυνομία της πολιτείας του Ρίο, με πληθυσμό 17,2 εκατ. κατοίκους, έχει σκοτώσει 1.075 ανθρώπους μέσα στους πρώτους επτά μήνες του έτους. Η αστυνομία του Ρίο έχει υιοθετήσει εδώ και μία δεκαετία μεθόδους ειδικών δυνάμεων για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος. Παρότι οι μέθοδοι αυτοί έχουν συμβάλει στη μείωση της εγκληματικότητας, η χρήση βαρέων όπλων και η εμπλοκή της αστυνομίας σε ανταλλαγές πυρών στις πυκνοκατοικημένες, υποβαθμισμένες συνοικίες οδηγούν συχνά σε θανάτους αμάχων.





Οργή για τον θάνατο οκτάχρονου κοριτσιού από αστυνομικά πυρά Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Τρίτη, Σεπτεμβρίου 24, 2019 Rating: 5 Φωτογραφία από την κηδεία της Αγκαθα Σάλες Φελίς, που σκοτώθηκε από «αδέσποτη» αστυνομική σφαίρα σε φαβέλα του Ρίο ντε Τζανέιρο. ΡΙΟ ΝΤ...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: