728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Το τσιγάρο απειλεί την υγεία ακόμη και 25 χρόνια μετά τη διακοπή του

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία μιας νέας έρευνας σχετικά με καρδιαγγειακές ασθένειες





Οι συνέπειες του τσιγάρου στην ανθρώπινη υγεία είναι γνωστές σχεδόν σε όλους όσοι καπνίζουν, αλλά και σε αυτούς που δεν επιδίδονται σε αυτήν τη συνήθεια. Η διακοπή του αποτελεί στόχο για αρκετό κόσμο, με άλλους να τα καταφέρνουν και άλλους όχι, καθώς κάτι τέτοιο μόνο εύκολο δεν είναι.

Όσοι τα καταφέρνουν, μειώνουν ήδη από τα πρώτα χρόνια τον κίνδυνο προσβολής από απειλητικές για τη ζωή νόσους, ωστόσο οι καπνιστές κινδυνεύουν περισσότερο σε σχέση με τους μη καπνιστές από καρδιαγγειακές ασθένειες, ακόμη και 25 χρόνια αφότου το έκοψαν, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Μέχρι τώρα ήταν διαδεδομένη η αντίληψη, ότι σταματώντας το κάπνισμα μειώνεται δραστικά ο κίνδυνος καρδιαγγειακών ασθενειών, εμφραγμάτων και πολλών μορφών καρκίνου και ότι το προσδόκιμο ζωής των καπνιστών επανέρχεται πλήρως και εξισώνεται με αυτό ενός ανθρώπου που δεν καπνίζει, μετά από 10 με 15 χρόνια.

Η συγκεκριμένη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of the American Medical Association» και την οποία αναμεταδίδει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υποστηρίζει ότι συγκεκριμένοι κίνδυνοι μπορεί να διατηρηθούν ακόμη και 25 χρόνια μετά. Η έρευνα, βέβαια, περιορίστηκε στη μελέτη των καρδιαγγειακών ασθενειών.

Διαπιστώθηκε ότι η ημερήσια ποσότητα καπνίσματος επηρεάζει τη μακροπρόθεσμη διατήρηση των κινδύνων. Οι γιατροί θεωρούν ότι από τα πρώτα χρόνια της διακοπής του καπνίσματος το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται σημαντικά, ένα χρόνο μετά ο κίνδυνος για έμφραγμα ελαττώνεται στο μισό και ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο πέφτει στο επίπεδο των μη-καπνιστών.

Αλλά σε μελέτη στην οποία ρωτήθηκαν 8.000 άτομα για το αν ο κίνδυνος των καρδιαγγειακών ασθενειών μειωνόταν από τα πρώτα χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος, 2.300 άτομα που κάπνιζαν πολύ και τους αφορούσε η συγκεκριμένη συνθήκη επιβεβαίωσαν ότι χρειάζεται από 5 με 10 χρόνια έως και 25 χρόνια για να εξαλειφθεί ο κίνδυνος που προκαλεί το τσιγάρο.

«Δεν υπάρχει χρονικό διάστημα μετά το οποίο το κάπνισμα παύει να αποτελεί κίνδυνο. Στην πραγματικότητα, ο καρκίνος του πνεύμονα δεν επηρεάζεται μόνο από τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζει κανείς καθημερινά αλλά και από το πόσα χρόνια είναι καπνιστής. Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος μείωσης του κινδύνου είναι η διακοπή του καπνίσματος», τονίζει η υπηρεσία «Tabac Info».





Το τσιγάρο απειλεί την υγεία ακόμη και 25 χρόνια μετά τη διακοπή του Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Κυριακή, Σεπτεμβρίου 01, 2019 Rating: 5 Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία μιας νέας έρευνας σχετικά με καρδιαγγειακές ασθένειες Οι συνέπειες του τσιγάρου στην ανθρώπινη υγεί...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: