728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

149 πνιγμοί στις ελληνικές θάλασσες… Τι συνιστά το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής




Υπερεκτίμηση των κολυμβητικών ικανοτήτων, κολύμπι μετά το φαγητό, κολύμπι με δυσμενείς καιρικές συνθήκες… Αυτές είναι οι συχνότερες αιτίες που οδηγούν σε πνιγμούς, οι οποίοι δεν είναι λίγοι. Ήδη αρκετοί από τις αρχές της θερινής περιόδου έχουν καταγραφεί στις παραλίες της Ηπείρου, με τελευταίο αυτόν του 56χρονου αλλοδαπού στο νησάκι της Παναγιάς στην Πάργα. Εκατόν σαράντα εννέα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από πνιγμό στην Ελλάδα από την αρχή του τρέχοντος έτους μέχρι και τις 24 Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος.

Πέρυσι καταγράφηκαν 413 πνιγμοί, όσοι δηλαδή και στην Ιταλία (400), μία χώρα με εξαπλάσιο πληθυσμό.

Τα περισσότερα θύματα πνίγονται σε απόσταση δέκα μέτρων και σπανίως σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 μέτρων από τη στεριά.

Άτομα υψηλού κινδύνου θεωρούνται τα μικρά παιδιά (έως πέντε ετών) και οι ηλικιωμένοι, όσοι επιδεικνύουν ριψοκίνδυνη συμπεριφορά μέσα και γύρω από το νερό, όσοι δεν γνωρίζουν κολύμπι, όσοι γνωρίζουν μεν κολύμπι αλλά υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους και όσοι καταναλώνουν αλκοόλ ή/και ναρκωτικά.

Όπως συμβουλεύει το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, ένας από τους σημαντικούς κανόνες για την πρόληψη του πνιγμού είναι η σωστή αξιολόγηση των κολυμβητικών ικανοτήτων από το ίδιο το άτομο, η οποία και θα του επιβάλει πώς θα κινηθεί στο νερό.

«Το να ξέρετε να κολυμπάτε, σημαίνει να κινήστε στο νερό με την καλύτερη δυνατή απόδοση και να είστε ικανοί να επιπλέετε εύκολα, παραμένοντας στάσιμοι στο ίδιο σημείο. Σημαίνει να γνωρίζετε πώς να παίρνετε σωστά αναπνοή με εισπνοή έξω από το νερό και εκπνοή αλλά και κράτημα της αναπνοής μέσα στο νερό», τονίζει το Ινστιτούτο.

Άλλοι κανόνες είναι να μην κολυμπάει κάποιος ποτέ μόνος του, να μπαίνει σταδιακά στο νερό όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας σώματος και νερού, να μην μπαίνει στο νερό εάν η σωματική και η ψυχική του κατάσταση δεν είναι καλή και εάν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον τρεις ώρες έπειτα από ένα πλήρες γεύμα και δύο ώρες ύστερα από ένα ελαφρύ και εάν υπάρχουν μεγάλα κύματα, να μην αφήνει ποτέ παιδιά να κολυμπούν χωρίς εποπτεία και να προσέχει ιδιαίτερα πού βουτάει (σε σημείο με βάθος τουλάχιστον 4-5 μέτρων και ελεύθερο από βράχους).






149 πνιγμοί στις ελληνικές θάλασσες… Τι συνιστά το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Σάββατο, Ιουλίου 27, 2019 Rating: 5 Υπερεκτίμηση των κολυμβητικών ικανοτήτων, κολύμπι μετά το φαγητό, κολύμπι με δυσμενείς καιρικές συνθήκες… Αυτές είναι οι συχνότερες αιτίε...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: