728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Ήπειρος: Στον Γολγοθά του Κτηματολογίου




Μπορεί να διανύουμε προεκλογική περίοδο, ωστόσο αυτό που πραγματικά καίει τους κατοίκους δεν είναι οι εκλογές αλλά το… Κτηματολόγιο. Και ο Γολγοθάς που καλούνται να ανέβουν ωσότου τα βγάλουν πέρα με την επίπονη διαδικασία. Άλλωστε θα πρέπει να φέρουν εις πέρας την διαδικασία για να μην χάσουν τις περιουσίες τους. Ακόμη κι αν πρόκειται για ένα μικρό χωράφι σε κάποιο χωριό, ξεχασμένο για δεκαετίες που ο χρόνος το μετέτρεψε σε… δάσος! Έλλειψη τοπογραφικών, αδυναμία ακριβούς απεικόνισης της περιουσίας μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, δυσκολίες στις κατοχυρώσεις ιδιοκτησιών που έχουν μεταβιβαστεί «δια λόγου», απουσία εγγράφων που να αποδεικνύει την κυριότητα του ακινήτου, διπλές και τριπλές διεκδικήσεις των ίδιων περιουσιακών στοιχείων.

Είναι ορισμένα μόνο από τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι για να ολοκληρώσουν την διαδικασία.

Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου για τους Νομούς Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας πήρε παράταση μέχρι τις 24 Απριλίου ωστόσο από τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχουν άμεση γνώση της κατάστασης, επισημαίνεται ότι ο χρόνος δεν επαρκεί και θα πρέπει να δοθεί παράταση τουλάχιστον έξι μηνών.

Τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα δεν είναι ένα και δύο. Σχετίζονται τόσο με την ελλιπή στελέχωση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών όσο και με το «ιδιόρρυθμο» καθεστώς των Νέων Χωρών, στις οποίες ανήκει η Ήπειρος.

Συγκεκριμένα οι σοβαρότερες αδυναμίες είναι:

Η ελλιπής στελέχωση των υποθηκοφυλακείων που εμπλέκονται στην κτηματογράφηση καθιστά δύσκολη και μακρόχρονη τη χορήγηση των πιστοποιητικών που απαιτούνται για την υποβολή της σχετικής δήλωσης.

Τα γραφεία που έχουν αναλάβει τη σχετικά διαδικασία κτηματογράφησης λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν πέραν των εκατό (100) ατόμων ημερησίως, στην καλύτερη περίπτωση.

Στις περιπτώσεις που για τη δήλωση κάποιου ακινήτου απαιτείται η λήψη ενόρκων βεβαιώσεων ενώπιον του Ειρηνοδίκη ή Συμβολαιογράφου, η λήψη της είναι δυσχερής. Ήδη στο Ειρηνοδικείο Ιωαννίνων, η λήψη τους γίνεται ένα μήνα μετά από την υποβολή της σχετικής αίτησης, στα δε Συμβολαιογραφεία επικρατεί πολυκοσμία, η οποία καθιστά δύσκολο το έργο των συμβολαιογράφων, λαμβανομένου υπόψη του πολυσχιδούς έργου των συμβολαιογράφων (μεταβιβάσεις ακινήτων, πλειστηριασμοί – πληρεξούσια κ.λπ.

Λόγω της μετανάστευσης και της αστυφιλίας που υπήρξε μετά το έτος 1960 ιδίως στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές της Ηπείρου, δυσκολεύεται το έργο των πολιτών, αφού η μακροχρόνια απουσία τους μπορεί να οδηγήσει σε λάθος δηλώσεις ιδιοκτησίας αν αυτές υποβληθούν ηλεκτρονικά από τον τόπο κατοικίας τους, χωρίς τη λήψη στοιχείων μετά από επιτόπια μετάβασή τους, στο προς κτηματογράφηση ακίνητο.

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νέων χωρών που κατά κύριο λόγο αφορά την Π.Ε. Ιωαννίνων δημιουργεί ακόμη περισσότερες δυσκολίες αν συνυπολογιστεί και η εμπλοκή που ήδη υπάρχει από την προσωρινή ανάρτηση των δασικών χαρτών, για τους οποίους παρεμπιπτόντως, πρέπει να ανοίξει νέα περίοδος ενστάσεων για χρόνο ίσο με τη διάρκεια του χρόνου κτηματογράφησης, γιατί δεν μπορεί το ίδιο ακίνητο διαφορετικά να δηλώνεται στο κτηματολόγιο και διαφορετικά να εμφανίζεται στο Ε9.






Ήπειρος: Στον Γολγοθά του Κτηματολογίου Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Τρίτη, Μαρτίου 12, 2019 Rating: 5 Μπορεί να διανύουμε προεκλογική περίοδο, ωστόσο αυτό που πραγματικά καίει τους κατοίκους δεν είναι οι εκλογές αλλά το… Κτηματολόγιο. Και ...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: