728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Το ελικόπτερο «παντός καιρού» δεν έφτασε ποτέ…




Δύο φορές η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου κίνησε όλη την απαραίτητη διαδικασία προκειμένου να έρθει ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας ώστε να συνδράμει την έρευνα για τον εντοπισμό της 67χρονης στην Σκλίβανη και τις δύο όμως η προσπάθεια απέβη άκαρπη. Αρχικά βέβαια τέθηκε η γνωστή από ανάλογες επιχειρήσεις στο παρελθόν, απαίτηση της έγγραφης δέσμευσης για την ανάληψη του κόστους. Σημειωτέον το κόστος για να πετάξει το ελικόπτερο, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ανέρχεται στις 40 έως 50 χιλιάδες! Από την Πολιτική Προστασία στάλθηκε το σχετικό έγγραφο για την ανάληψη της δαπάνης…

Όμως κανένα από τα ελικόπτερα παντός καιρού, έτσι τουλάχιστον χαρακτηρίζονται δεν έφτασε ποτέ στην περιοχή της Σκλίβανης.

Την πρώτη ημέρα, το Σάββατο, αφορμή ήταν οι πολύ ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή.

Άρα το «παντός καιρού» καταρρίφθηκε…

Την Κυριακή ωστόσο οι άνεμοι στην περιοχή είχαν κοπάσει. Το ελικόπτερο σηκώθηκε από την βάση του Ακτίου αλλά στη συνέχεια ανακαλύφθηκε από τους αρμόδιους κακοκαιρία, με αποτέλεσμα το ελικόπτερο να μην φτάσει ποτέ.

Και για τις δύο ημέρες το κόστος ωστόσο θα πρέπει να καταβληθεί!

Όμως αυτό είναι το τελευταίο στην προκειμένη περίπτωση.

Το σημαντικό είναι ότι επί δύο 24ωρα δεν κατέστη εφικτή η από αέρος συνδρομή στην έρευνα για τον εντοπισμό ενός ανθρώπου και ίσως την σωτηρία μιας ζωής.

Σημειώνεται ότι και σε άλλες επιχειρήσεις κατά το παρελθόν –με πλέον χαρακτηριστική εκείνη του «Norman Atlantic» είχε αποδειχθεί ότι τα ελικόπτερα παντός καιρού αποτελούν… μύθο.

Τότε είχε καταφέρει να πετάξει μόνο το Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας κι αυτό στα όρια του.

Τα καινούρια ΝΗ-90 του Στρατού Ξηράς αν και είναι νέας τεχνολογικής γενιάς δεν μπορούν να επιχειρήσουν σε περιοχή που πνέουν άνεμοι που φτάνουν τα 9 μποφόρ. Μπορεί να απαγορευτεί να πετάξουν και με λιγότερα μποφόρ όταν συνηγορούν και άλλοι λόγοι όπως έντονη βροχόπτωση και χαλάζι.

Το ίδιο ισχύει και για τα μεταγωγικά ελικόπτερα Chinook που μπορεί να είναι κατασκευασμένα για εμπόλεμες επιχειρήσεις αλλά δεν μπορούν να πετάξουν με ασφάλεια όταν οι άνεμοι και είναι μεγαλύτεροι των εννέα μποφόρ.

Τα ελικόπτερα ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας απαγορεύει ο κατασκευαστής τους να επιχειρούν όταν πνέουν άνεμοι με ταχύτητα μεγαλύτερη των 30 κόμβων ή με ριπαίο άνεμο μεγαλύτερο των 15 κόμβων.






Το ελικόπτερο «παντός καιρού» δεν έφτασε ποτέ… Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 25, 2019 Rating: 5 Δύο φορές η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου κίνησε όλη την απαραίτητη διαδικασία προκειμένου να έρθει ελικόπτερο της Πολεμικής...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: