728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Πάργα:Χωρίς καμία εκδήλωση τα 106 χρόνια απελευθέρωσης.





Γράφει η Δάφνη Νούση,

Πριν από 106 χρόνια, στις 23 Φεβρουαρίου του 1913, ο Τούρκος διοικητής Τζέλιο Μουλιαζίμης υποτάχθηκε στον Έλληνα Ανθυπολοχαγό Άγγελο Φέτση, Διοικητή του αποσπάσματος του Αχέροντα. Η νικηφόρα έκβαση των αγώνων κατά τον Δεύτερο Βαλκανικό πόλεμο, έφερε την Πάργα στην ελεύθερηπατρίδα απελευθερωμένη από τα δεινά που προκάλεσαν οι Οθωμανοί.

Η μεγάλη σημασία της επετείου γίνεται σήμερα, που η ιστορία μας και πάλι αμφισβητείται -όπως οι πρόσφατες εξελίξεις με την συμφωνία των Πρεσπών μας υπενθυμίζουν-, ακόμα μεγαλύτερη. Μέρες σαν την σημερινή, δίνουν τη δυνατότητα στη μνήμη να ανακαλεί θύμησες σπουδαίων γεγονότων, στη νόηση να γεννά ιδέες, στη βούληση να κάνει έργα.

Σήμερα θυμόμαστε πως η Πάργα ,ο τόπος στον οποίο συναντάται η ιστορία και η φυσική ομορφιά, ήταν ο φωτεινός φάρος ελπίδας για την ανάσταση του υπόδουλου στους Οθωμανούς Ελληνικού γένους. Η Πάργα είναι η γενέτειρα των ένδοξων αγωνιστών του ΄21 Ιωάννη Δημουλίτσα Πατατούκου και Κωνσταντίνου Κανάρη. Είναι η πατρίδα μεγάλων ευεργετών, οι οποίοι έδρασαν στην διάρκεια της Τουρκοκρατίας, αλλά και του 20ου αιώνα, όπως ο Βασίλειος Βασιλιάς, ο Αθανάσιος Δέσκας, ο Γεώργιος Θεμελής, ο Σπυρίδων Λιβαδάς και τόσοι άλλοι. Η Πάργα είχε μεγάλη συμμετοχή στην ιστορία και τον πολιτισμό της Ηπείρου. Σημαντικοί λόγιοι και πνευματικοί άνθρωποι, όπως ο Θωμάς Δημουλίτσας, ο Νικόλας Μανιάκης, ο Κωνσταντίνος Μαυρογιάννης, ο Άλκης Αλκαίος, ο Παναγιώτης Αραβαντινός, ο Ανδρέας Ιδρωμένος (ο οποίος υπήρξε ο πρώτος δημόσιος καθηγητής της ελληνικής γλώσσας στο πρώτο δημόσιο ελληνικό σχολείο που ιδρύθηκε στην Κέρκυρα το 1803) και πολλοί
άλλοι.

Προσωπικά, όπου κι αν πήγα το όνομα της Πάργας μου άνοιγε δρόμους, με έκανε περήφανη. Θυμάμαι, περίπου ένα χρόνο πριν κατά την άσκησή μου στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, τον θεματοφύλακα της Συλλογής Σακκουλίδη του Σισμανογλείου Μεγάρου, τον κ. Παίσιο, να μου μιλά για την Πάργα και την ένδοξη ιστορία της με θαυμασμό και συγκίνηση για την ένδοξη φυγή των Παργινών . Ακόμα και σε αυτή τη συλλογή υπάρχει ένα βιβλίο του 19ου αιώνα για την ιστορία της Πάργας. Πραγματικά εξεπλάγην από
το πόσο γνωστή είναι η ιστορία αυτού του τόσο μικρού τόπου της Ελλάδας!

Ημέρα μνήμης, χαράς και ηθικής ανάτασης λοιπόν η σημερινή. Τέτοιες ιστορικές μέρες όλοι οι Έλληνες, της Ηπείρου και της Θράκης, της μίας και μοναδικής Ελληνικής Μακεδονίας, της Στερεάς Ελλάδας, της Κύπρου και όλων των περήφανων νησιών μας, απορούμε και εξιστάμεθα με το πως μια συγκυριακή πλειοψηφία απέδωσε το όνομα, την γλώσσα και την ιθαγένεια της ποτισμένης με το τίμιο αίμα του Έλληνα στρατιώτη Μακεδονικής γης σε Σλάβους παραχαράκτες της ιστορίας.

Γι΄αυτό και τέτοιες ιστορικές επετείους πρέπει να τις τιμούμε δεόντως!
Οφείλουμε να προστατεύουμε στην μνήμη και στην καρδιά μας ζωντανή την παρακαταθήκη της ιστορίας. Τώρα που έχουμε πλεον συμπληρώσει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση και η μέρα έχει αποκτήσει ιδιαίτερο ιστορικό βάρος, ο Δήμος Πάργας θα όφειλε να τιμήσει την επέτειο με μια εκδήλωση.

Είναι καιρός οι Παργινοί να το απαιτήσουμε! Μόνο έτσι θα αποτρέψουμε αποτελεσματικά την παραχάραξή της ιστορίας μας, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντλήσουμε τα πολύτιμα διδάγματά της.

Τέτοιες ιστορικές επέτειοι δίνουν αφορμές να φωτισθεί ο νους, να καλλιεργηθεί η ψυχή, να ελευθερωθεί το πνεύμα. Σαν θύμηση ζωντανεύουν το παρελθόν, σαν σύμβολο καταξιώνουν το παρόν, σαν παράδοση εδραιώνουν
το μέλλον.

Ας έχουμε πάντα στο νου μας ότι, η ταυτότητα του πολιτισμού ενός τόπου είναι ευθέως ανάλογη με την καθαρότητα της ιστορικής του μνήμης που σημαίνει, εκτός των άλλων, ότι όσο πιο βαθιά διατηρούμε στην ψυχή μας τις εμπειρίες και τα ιστορικά γεγονότα, τόσο πιο ελεύθεροι δημιουργοί και διαμορφωτές του μέλλοντος θα αποδειχτούμε.

Δόξα και Τιμή στην απελευθερωμένη και αγαπημένη πατρίδα Πάργα!
Πάργα:Χωρίς καμία εκδήλωση τα 106 χρόνια απελευθέρωσης. Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Σάββατο, Φεβρουαρίου 23, 2019 Rating: 5 Γράφει η Δάφνη Νούση, Πριν από 106 χρόνια, στις 23 Φεβρουαρίου του 1913, ο Τούρκος διοικητής Τζέλιο Μουλιαζίμης υποτάχθηκε στον...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: