728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως βρέθηκε ο Μητροπολίτης Πρεβέζης - “Τριγμοί” για το θέμα της Ουκρανίας και στο βάθος το... Σκοπιανό



Στις εργασίες της Σύναξης της Ιεραρχίας των εν ενεργεία Μητροπολιτών και Αρχιεπισκόπων του Οικουμενικού Θρόνου, που διήρκεσαν από την 1η έως την 3η Σεπτεμβρίου 2018, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου Κωνσταντινουπόλεως, στο Φανάρι, συμμετείχε ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος.


Στη Σύναξη, που πραγματοποιείται υπό την προεδρία του Πατριάρχου, μετείχαν περισσότεροι από εκατό Ιεράρχες, από την Έδρα του και ολόκληρη την οικουμένη, και συζητήθηκαν θέματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και διορθοδόξου ενδιαφέροντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εκκλησία της Ελλάδος, όπως αναφέρουν τα εκκλησιαστικά ρεπορτάζ, αποφάσισε να αφήσει ελεύθερο κάθε Ιεράρχη των “Νέων Χωρών” (μεταξύ αυτών και της δικής μας Μητρόπολης) να πράξει κατά βούληση, και να ταξιδεύσει ή όχι στην Κωνσταντινούπολη για την Σύνοδο της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου.

Κι αυτό γιατί στη Σύναξη τέθηκε και το ουκρανικό ζήτημα.

Σχετικά με αυτό το Πατριαρχείο ανακοίνωσε:

“Ἀνακοινοῦται ὅτι ἐντός τῶν πλαισίων τῆς προετοιμασίας τῆς ἀποφασισθείσης ἀπονομῆς αὐτοκεφάλου καθεστῶτος εἰς τήν ἐν Οὐκρανίᾳ Ὀρθόδοξον Ἐκκλησίαν, τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον ἐξωνόμασεν ὡς Ἐξάρχους αὐτοῦ ἐν Κιέβῳ τόν Πανιερώτατον Ἀρχιεπίσκοπον Παμφίλου κ. Δανιήλ, ἐξ Ἀμερικῆς, καί τόν Θεοφιλέστατον Ἐπίσκοπον Edmonton κ. Ἱλαρίωνα, ἐκ Καναδᾶ, ἀμφοτέρους διακονοῦντας τούς ἐν ταῖς χώραις αὐταῖς Οὐκρανούς Ὀρθοδόξους ὑπό τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον”.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Πατριαρχείου Μόσχας σχετικά με την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να ορίσει για πρώτη φορά δύο Έξαρχους στο Κιέβο, στα πλαίσια της προετοιμασίας χορήγησης αυτοκεφάλου σε μια ενιαία Τοπική Εκκλησία.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρωσίας μέσω ανακοινωθέντος εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία και βαθιά αγανάκτηση της. Σύμφωνα με την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ρωσίας, η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου έγινε χωρίς την έγκριση του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου και του Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονουφρίου, κάτι που αποτελεί σοβαρή παραβίαση των εκκλησιαστικών κανόνων.

Κι αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που δεν έβλεπε η Αθήνα με καλό μάτι την παρουσία Μητροπολιτών στη Σύναξη.

Παράλληλα, το θέμα του αυτοκέφαλου αφορά και την Εκκλησία των Σκοπίων, με τον Πατριάρχη να διαβεβαιώνει στη Σύναξη τους Μητροπολίτες των Νέων Χωρών, πως δε θα υπάρχει στο όνομα η λέξη Μακεδονία ή παράγωγό της.

Από την πλευρά της η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, δε βλέπει με καλό μάτι το να συζητούνται θέματα παρουσία Μητροπολιτών, χωρίς η ίδια να έχει σαφή θέση και κατεύθυνση.



Στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως βρέθηκε ο Μητροπολίτης Πρεβέζης - “Τριγμοί” για το θέμα της Ουκρανίας και στο βάθος το... Σκοπιανό Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Τρίτη, Σεπτεμβρίου 11, 2018 Rating: 5 Στις εργασίες της Σύναξης της Ιεραρχίας των εν ενεργεία Μητροπολιτών και Αρχιεπισκόπων του Οικουμενικού Θρόνου, που διήρκεσαν από την 1η ...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: