728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Θα ανάψουνε και φέτος οι φωτιές του Αϊ Γιάννη στην Πάργα.



Ένα από τα ομορφότερα έθιμα της λαϊκής μας παράδοσης , το έθιμο του Αϊ Γιάννη του κλήδονα θα αναβιώσει το Σάββατο 23 Ιουνίου 2018 και ώρα 9.30 το βράδυ στην παραλία της Πάργας. Ο Σύλλογος Γυναικών Δηϊδάμεια διοργανώνει το κάψιμο των στεφανιών της Πρωτομαγιάς στην παραλία με μουσική, χορό και παραδοσιακά εδέσματα.

Σύμφωνα με το έθιμο, την παραμονή του Αϊ-Γιαννιού, οι ανύπαντρες κοπέλες μαζεύονται σε ένα από τα σπίτια του χωριού και μία από αυτές πηγαίνει στο πηγάδι να φέρει το «αμίλητο νερό» και στη διαδρομή μέχρι το σπίτι δεν πρέπει να μιλήσει σε κανέναν.

Στο σπίτι το νερό μπαίνει σε πήλινο δοχείο, στο οποίο η κάθε κοπέλα ρίχνει ένα προσωπικό της αντικείμενο, τα λεγόμενα ριζικάρια και στη συνέχεια σκεπάζουν το δοχείο με κόκκινο ύφασμα και το δένουν ενώ παράλληλα προσεύχονται στον Αϊ Γιάννη και τοποθετούν το δοχείο σε ανοιχτό χώρο, όπου μένει όλη νύχτα. Την ίδια εκείνη νύχτα λέγεται ότι τα κορίτσια θα δουν στα όνειρά τους το μελλοντικό τους σύζυγο.

Θα ανάψουνε και φέτος οι φωτιές του Αϊ Γιάννη στην Πάργα. Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Δευτέρα, Ιουνίου 18, 2018 Rating: 5 Ένα από τα ομορφότερα έθιμα της λαϊκής μας παράδοσης , το έθιμο του Αϊ Γιάννη του κλήδονα θα αναβιώσει το Σάββατο 23 Ιουνίου 2018 και ώρ...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: