728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Σταθερή η μετανάστευση φοιτητών



Η Βρετανία παραμένει ο βασικός προορισμός των Ελλήνων που μεταναστεύουν για σπουδές. Ωστόσο, τα έξοδα της μετανάστευσης σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, που έπληξε τη μέση ελληνική οικογένεια, έχουν οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε αύξηση των φοιτητών που προτιμούν τις γειτονικές μας χώρες όπως η Βουλγαρία και η Κύπρος, αλλά και τα ελληνικά ιδιωτικά κολέγια που λειτουργούν στην Ελλάδα ως παραρτήματα βρετανικών ΑΕΙ. Την ίδια στιγμή, το επικείμενο Brexit δεν έχει επηρεάσει τη ροή Ελλήνων φοιτητών προς βρετανικά ΑΕΙ. Αλλωστε, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» η Βίβιαν Στερν, γενική διευθύντρια της Universities UK International, το πλαίσιο των σπουδών Ευρωπαίων στα ΑΕΙ της Βρετανίας θα παραμείνει χωρίς αλλαγές έως και το 2019. Ωστόσο, οι Βρετανοί δείχνουν να θέλουν να ενισχύσουν τις συνεργασίες τους με ελληνικά κολέγια· κάτι που μπορεί να αποτελέσει και τροχοπέδη για τη φοιτητική μετανάστευση και την απώλεια εισοδήματος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα του Βαγγέλη Τσιλιγκίρη, διδάσκοντα στη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων του Nottingham Trent University, ο αριθμός των Ελλήνων στη Βρετανία τα τελευταία χρόνια είναι σταθερός. Το 2015-16 υπήρχαν 9.790 Ελληνες σπουδαστές στη Βρετανία, σε μεταπτυχιακό και προπτυχιακό επίπεδο, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι μετακινήσεις σπουδαστών μέσω προγραμμάτων όπως το Erasmus+. H Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση με βάση τους ξένους φοιτητές στη Βρετανία.

Αυξητικά κινείται ο αριθμός των φοιτητών που επιλέγουν να σπουδάσουν σε ελληνικά ιδιωτικά κολέγια που συνεργάζονται, με τη μέθοδο της δικαιόχρησης ως παραρτήματά τους, με βρετανικά ΑΕΙ. Αυτό αποδίδεται και στην οικονομική κρίση που εκτίναξε τα έξοδα μετανάστευσης αλλά και στην εδραίωση της θέσης των κολεγίων στο τοπίο της ελληνικής εκπαίδευσης.

Από την άλλη, τα τελευταία χρόνια η Βουλγαρία και η Κύπρος παρουσιάζουν δυναμική ανάπτυξη και πλέον βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα των δημοφιλέστερων προορισμών για σπουδές εκτός Ελλάδος. Με βάση την έρευνα του κ. Τσιλιγκίρη, που παρουσιάστηκε χθες σε συνέδριο του Βρετανικού Συμβουλίου για το μέλλον της βρετανικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα μετά το Brexit (το κεντρικό πάνελ συντόνισε ο αρθρογράφος της «Κ» Νίκος Κωνσταντάρας), στις πρώτες θέσεις των χωρών που προτιμούν οι Ελληνες για σπουδές είναι η Βρετανία, η Ιταλία και η Γερμανία, ενώ –μετά τη Βουλγαρία και την Κύπρο– είναι η Ολλανδία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Τουρκία και η Ρουμανία. Η πλειονότητα των φοιτητών που μετείχε στην έρευνα του κ. Τσιλιγκίρη ζητεί την αύξηση των συνεργασιών των ελληνικών με ξένα ΑΕΙ. Η ενίσχυση των ελληνικών κολεγίων θα συμβάλλει στον περιορισμό της φοιτητικής μετανάστευσης προς τις γειτονικές χώρες. Για τον λόγο αυτό οι εκπρόσωποι των ελληνικών κολεγίων ζήτησαν να απλουστευθούν οι διαδικασίες αναγνώρισης των πτυχίων τους, που απονέμονται από τα μητρικά βρετανικά ΑΕΙ. Αλλωστε, για τον ίδιο λόγο, οι ιδιοκτήτες των κολεγίων ζητούν στις διεθνείς αξιολογήσεις τα κολέγια να μην αξιολογούνται αυτόνομα, αλλά ως παραρτήματα των ΑΕΙ με τα οποία συνεργάζονται.


Σταθερή η μετανάστευση φοιτητών Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Σάββατο, Μαΐου 12, 2018 Rating: 5 Η Βρετανία παραμένει ο βασικός προορισμός των Ελλήνων που μεταναστεύουν για σπουδές. Ωστόσο, τα έξοδα της μετανάστευσης σε συνδυασμό με τ...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: