728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

«Πρωτιά» για το Ιπποκράτειο

Εκτιμάται ότι το 15% των ασθενών με σοβαρή ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας θα μπορούσε να θεραπευτεί με αυτή τη μέθοδο, κατά την οποία δεν χρειάζεται άνοιγμα του θώρακα.


Το στίγμα ότι τα δημόσια νοσοκομεία στην Ελλάδα μπορεί να είναι στην πρωτοπορία όσον αφορά την εφαρμογή νέων θεραπευτικών μεθόδων, δίνουν οι γιατροί του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών. Η «Ομάδα Καρδιάς» του Ιπποκρατείου, που αποτελείται από καρδιολόγους και καρδιοχειρουργούς, πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη, με απόλυτη επιτυχία, ελάχιστα επεμβατικές διορθώσεις με τοποθέτηση τενοντίων χορδών της μιτροειδούς βαλβίδας σε τρεις ασθενείς, δύο εκ των οποίων δεν μπορούσαν υποβληθούν σε κλασική καρδιοχειρουργική επέμβαση λόγω υψηλού κινδύνου.

Η συγκεκριμένη επέμβαση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας, ενώ το Ιπποκράτειο πλέον είναι και από τα πρώτα κέντρα της Ευρώπης που εφαρμόζουν αυτή τη θεραπευτική μέθοδο, η οποία χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στην αντιμετώπιση της σοβαρής ανεπάρκειας της μιτροειδούς βαλβίδας. Αντί για την πλήρη αντικατάσταση της μιτροειδούς βαλβίδας, με τη νέα μέθοδο τοποθετούνται τενόντιες χορδές οι οποίες είναι «οι κολώνες» που κρατούν τις πτυχές της βαλβίδας πάνω στην καρδιά. Η ελαττωματική λειτουργία ή η ρήξη αυτών των χορδών είναι μία από τις αιτίες ανεπάρκειας της μιτροειδούς βαλβίδας.

Η επέμβαση είναι αναίμακτη, χωρίς να χρειάζεται άνοιγμα του θώρακα και εξωσωματική κυκλοφορία του αίματος. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της Α΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο –η οποία συμμετείχε ενεργά στη διενέργεια της επέμβασης– κ. Δημήτρης Τούσουλης, εκτιμάται ότι το 15% των ασθενών με σοβαρή ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας θα μπορούσε να θεραπευτεί με αυτή τη μέθοδο. Επικεφαλής χειρουργός ήταν ο Βασίλης Λόζος, συνεπικουρούμενος από τον συντονιστή διευθυντή της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής Κωνσταντίνο Τριανταφύλλου, ενώ από την Α΄ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχαν μεταξύ άλλων η αναπλ. καθηγήτρια κ. Κωνσταντίνα Αγγέλη και ο επίκ. καθηγητής Εμμανουήλ Βαβουρανάκης. Τον Ιούνιο του 2017, οι επικεφαλής του Καρδιοχειρουργικού Τμήματος και της Α΄ Παν. Καρδιολογικής Κλινικής είχαν ανακοινώσει την πρώτη διαδερμική εμφύτευση μιτροειδούς βαλβίδας σε δημόσιο νοσοκομείο στη χώρα μας, επιβεβαιώνοντας τη μακρά παράδοση που έχει το Ιπποκράτειο Αθηνών στην καινοτομία στην αντιμετώπιση των νόσων της μιτροειδούς βαλβίδας.

Τη νέα «πρωτιά» του Ιπποκρατείου ανακοίνωσε χθες η διοικήτρια του νοσοκομείου Αναστασία Μπαλασοπούλου, κατά την εκδήλωση-παρουσίαση των πεπραγμένων του νοσοκομείου για το 2017. Πέρυσι στο νοσοκομείο νοσηλεύθηκαν 44.289 ασθενείς, ενώ πραγματοποιήθηκαν 7.730 χειρουργικές επεμβάσεις (αυξημένες κατά 9% σε σχέση με το 2016).



«Πρωτιά» για το Ιπποκράτειο Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Παρασκευή, Μαρτίου 30, 2018 Rating: 5 Εκτιμάται ότι το 15% των ασθενών με σοβαρή ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας θα μπορούσε να θεραπευτεί με αυτή τη μέθοδο, κατά την οποί...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: