728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Ακτινογραφία στις εξαγωγές της Ηπείρου… Τα top προϊόντα και οι προορισμοί..







Αύξηση στις εξαγωγές των προιόντων κατά 24% καταγράφει η Ήπειρος στην τετραετία 2012-2016, στα χρόνια δηλαδή της βαθιάς οικονομικής κρίσης και την ώρα που άλλες περιοχές της χώρας όπως η Πελοπόννησος και η Κεντρική Μακεδονία καταγράφουν σημαντική συρρίκνωση. Πρόκειται για ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία που περιέχει η μελέτη του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του ΣΕΒΕ, η οποία χαρτογράφησε την εξαγωγικής δραστηριότητα ανά περιφέρεια και νομό.

Η συμμετοχή της Ηπείρου, στις εθνικές εξαγωγές, παρά την αύξηση των τελευταίων ετών, παραμένει χαμηλή καθώς φτάνει μόλις στο 1%. Ωστόσο το ισοζύγιο είναι θετικό καθώς η συμμετοχή της περιοχής στις εθνικές εισαγωγές είναι μόλις 0.5%.


Τι εξάγουμε όμως;


Φυσικά στην πρώτη θέση βρίσκεται ο κλάδος των τροφίμων. Το βαρύ χαρτί της Ηπείρου είναι τα ψάρια με ποσοστό 42%, ακολουθούν τα γαλακτοκομικά με 25%, οι νωποί καρποί και τα φρούτα με 13% και τα κρέατα με ποσοστό 8%.

Ο δεύτερος τομέας είναι τα χημικά και τα πλαστικά.

Στην τρίτη θέση του πίνακα βρίσκονται τα μέταλλα και στην τέταρτη τα είδη κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης.

Ο κυριότερος προορισμός των εξαγωγών από την Ήπειρο είναι η Αλβανία με ποσοστό 22%. Η λίστα με τις δέκα χώρες όπου καταλήγουν τα προιόντα της περιοχής συμπληρώνεται από την Ολλανδία που κατέχει το 19%, την Ιταλία με 14%, την Γερμανία με 6%, την Βουλγαρία με 5%, την μακρινή Αυστραλία με 3%, την Πολωνία με 3%, όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες , η Κύπρος και η Ισπανία

Αξιοσημείωτο είναι ότι για τις εξαγωγές που γίνονται από τους Νομούς Ιωαννίνων και Άρτας , κυρίως στον τομέα των τροφίμων, κύριος προορισμός είναι η Αλβανία, ενώ για την Θεσπρωτία ο πρώτος προορισμός είναι η Ιταλία και για την Πρέβεζα η Ολλανδία.




Ακτινογραφία στις εξαγωγές της Ηπείρου… Τα top προϊόντα και οι προορισμοί.. Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Τρίτη, Φεβρουαρίου 20, 2018 Rating: 5 Αύξηση στις εξαγωγές των προιόντων κατά 24% καταγράφει η Ήπειρος στην τετραετία 2012-2016, στα χρόνια δηλαδή της βαθιάς οικονομικής κρίσης ...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: