728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Η «Sarissa» των… Ιωαννίνων στη μάχη κατά του καρκίνου! Ένα επίτευγμα χωρίς καμιά χρηματοδότηση!




Μεράκι, πάθος, στόχος… Αυτό είναι το τρίπτυχο με βάση το οποίο δούλεψαν επιστήμονες στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι οποίοι δημιούργησαν ένα καινοτόμο ιατρικό νυστέρι, στη μάχη κατά του καρκίνου. Χωρίς καμιά κρατική χρηματοδότηση, χωρίς τον πακτωλό χρημάτων άλλων ερευνητικών προγραμμάτων, χωρίς πόρους. Με προσωπικές θυσίες και με την συνδρομή του ιδιωτικού τομέα.

Το νυστέρι ονομάστηκε «Sarissa», όπως το αρχαίο μακεδονικό δόρυ, ήδη παράγεται από Γερμανική εταιρία και αποτελεί πρωτοπορία, καθώς θα επιτρέψει στον χειρουργό να γνωρίζει αν, κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης, ο όγκος έχει αφαιρεθεί επί υγιών ορίων, δηλαδή καθ΄ ολοκληρίαν.

Η μέθοδος αυτή στηρίζεται στη συνεχή ανάλυση του εξαιρεθέντος υλικού με τη βοήθεια της Κυτταρομετρίας Ροής. Έτσι, θα πληροφορείται ο χειρουργός αν βρίσκεται σε υπόλειμμα όγκου ή σε υγιή όρια, προκειμένου να τερματίσει με επιτυχία την επέμβασή του.

Η παρουσίαση της ερευνητικής δουλειάς που έγινε στα Γιάννινα έχει αποσπάσει τα ιδιαίτερα θετικά σχόλια της επιστημονικής κοινότητας. Αυτό όμως που μπορεί να μην γνώριζαν συνάδελφοί τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό είναι ότι οι έρευνες έγιναν χωρίς καμία χρηματοδότηση.

Και το αποκάλυψαν σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν στα Γιάννινα ο Καθηγητής Νευρολογίας και Διευθυντής του Ινστιτούτου Αθανάσιος Κυρίτσης, ο μοριακός βιολόγος Γιώργος Βαρθολομάτος και ο επίκουρος καθηγητής νευροχειρουργικής Γιώργος Αλεξίου.

Το Ινστιτούτο άλλωστε, το οποίο ιδρύθηκε το 2009 και ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας δεν χρηματοδοτείται καν. Όλοι όσοι εργάζονται είναι άμισθοι.

Παρόλες τις αντιξοότητες όμως οι έρευνες του Νευροχειρουργικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δεν σταματούν. Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι επιστήμονες στοχεύουν στη δημιουργία νέων χημειοθεραπευτικών φαρμάκων για τη θεραπεία των όγκων με ουσίες που έχουν απομονωθεί από φυτά που ενδημούν στη Βορειοδυτική Ελλάδα και την Αλβανία.


Η «Sarissa» των… Ιωαννίνων στη μάχη κατά του καρκίνου! Ένα επίτευγμα χωρίς καμιά χρηματοδότηση! Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 05, 2018 Rating: 5 Μεράκι, πάθος, στόχος… Αυτό είναι το τρίπτυχο με βάση το οποίο δούλεψαν επιστήμονες στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Νευροχειρουργικής του Πανεπ...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: