728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Καρκίνος του προστάτη: Ο ρόλος της ρομποτικά υποβοηθούμενης χειρουργικής



Σήμερα, σε όλες σχεδόν τις αναπτυγμένες δυτικές κοινωνίες, ο καρκίνος του προστάτη είναι η συνηθέστερη κακοήθης ασθένεια στον άνδρα και η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στον άνδρα, μετά από τον καρκίνο του πνεύμονα.

Εφανίζεται συνηθέστερα σε άτομα άνω των 60 ετών. Ετησίως, στην Ελλάδα νοσούν από καρκίνο του προστάτη 4.500 περίπου άνδρες, όμως, η έγκαιρη διάγνωσή του αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες πλήρους ίασης.

Προστάτης - διάγνωση καρκίνου του προστάτη - θεραπεία

Ο προστάτης είναι αδένας του γεννητικού συστήματος του άνδρα. Έχει σχήμα και μέγεθος κάστανου. Βρίσκεται πίσω από την ηβική σύμφυση, ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη, και περιβάλλει την αρχική μοίρα της ουρήθρας. Η λειτουργία του έχει σχέση με την γονιμότητα.

Το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA), είναι μία ειδική πρωτεΐνη, που παράγεται στον αδένα προστάτη, και είναι απαραίτητη για τη ρευστοποίηση του σπέρματος. Όταν η αρχιτεκτονική του αδένα διαταράσσεται (όπως στον καρκίνο), μικρές ποσότητες διαφεύγουν στην κυκλοφορία και μετρώνται στο αίμα. Μικρές ή μέτριες αυξήσεις συχνά συνοδεύουν και καλοήθεις καταστάσεις, όπως καλοήθη υπερπλασία ή προστατίτιδα. Έτσι, η αύξηση του PSA δεν σημαίνει πάντα ότι ο άνδρας έχει καρκίνο του προστάτη, αλλά ασφαλώς χρειάζεται να συμβουλευτεί ουρολόγο.

Φυσιολογικά, υπάρχει μία συνεχής διαδικασία ανανέωσης των παλιών κυττάρων του οργανισμού με νέα. Ο καρκίνος δεν είναι τίποτα άλλο από μία διαταραχή της φυσιολογικής αυτής διαδικασίας, με αποτέλεσμα να παράγονται περισσότερα νέα κύτταρα, χωρίς να ολοκληρώνεται ο κύκλος ζωής των παλαιών κυττάρων. Οι κακοήθεις όγκοι που δημιουργούνται στον προστάτη, εξαιτίας αυτής της άτακτης αναπαραγωγής των κυττάρων, αποτελούν τον καρκίνο στον προστάτη, και το κύριο χαρακτηριστικό των καρκινικών κυττάρων είναι ότι μπορούν να δώσουν μεταστάσεις και σε άλλα όργανα.

Ο καρκίνος στον προστάτη, όταν βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, ενδέχεται να μην προκαλέσει κανένα σύμπτωμα, κάνοντας την πορεία του ακόμα πιο ύπουλη. Καθώς η ασθένεια προχωρά και το μέγεθος του όγκου αυξάνεται, μπορεί να πιέζει την ουρήθρα και να εμποδίζει τη ροή των ούρων κατά την ούρηση.

Τι περιλαμβάνει η θεραπεία;

1. Προσεκτική παρακολούθηση και αναμονή.

2. Εξωτερική ακτινοβολία και βραχυθεραπεία.

3. Ριζική Προστατεκτομή (ανοιχτή - λαπαρασκοπική - ρομποτική)

Τι είναι η ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική;

Με τον όρο «ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική», εννοούμε τη χρήση ρομποτικών συστημάτων στη χειρουργική πράξη, με σκοπό τη διευκόλυνση και τελειοποίηση της χειρουργικής επέμβασης, προς όφελος του χειρουργού και του ασθενή. Η «ρομποτική χειρουργική», όπως πιο απλά ονομάζεται, αποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκοπικής και ενδοσκοπικής χειρουργικής. Κατά βάση, είναι μία λαπαροσκοπική επέμβαση, που εκτελείται με τη βοήθεια του ρομπότ.
Πρόκειται, δηλαδή, για μία ελάχιστα τραυματική και επεμβατική χειρουργική μέθοδο, κατά την οποία, οι χειρουργικοί χειρισμοί εκτελούνται με εξαιρετική ακρίβεια, με τη βοήθεια πολύ λεπτών και εύκαμπτων εργαλείων, τα οποία εισέρχονται στο εσωτερικό του σώματος του ασθενή, μέσα από μικροσκοπικές οπές στο δέρμα, αποφεύγοντας, έτσι, τις μεγάλες και επώδυνες τομές. Ο όρος ρομπότ δεν πρέπει να προκαλεί σύγχυση: ο χειρουργός χειρουργεί, χειριζόμενος το ρομπότ, το οποίο και ελέγχεται απόλυτα από το χειρουργό.

Ρομποτικά υποβοηθούμενη ριζική προστατεκτομή

Ριζική προστατεκτομή είναι η ολική αφαίρεση του προστάτη, μαζί με την κάψα του και τους γύρω ιστούς, συμπεριλαμβάνοντας και τις σπερματοδόχες κύστεις. Πυελική λεμφαδενεκτομή εκτελείται ανάλογα με το στάδιο και το βαθμό επιθετικότητας σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Η ρομποτικά υποβοηθούμενη ριζική προστατεκτομή πραγματοποιείται με μία ελάχιστα τραυματική επέμβαση. Τα ογκολογικά αποτελέσματα, που έχουν δημοσιευτεί παγκοσμίως για τη ρομποτική προστατεκτομή, δείχνουν άριστο έλεγχο του καρκίνου, με ταχύτερη επάνοδο της εγκράτειας των ούρων και της σεξουαλικής λειτουργίας.

Πλεονεκτήματα

Λόγω της τρισδιάστατης και μεγεθυμένης όρασης αλλά και της ακρίβειας και ελευθερίας των κινήσεων, που επιτρέπουν να χειρουργούμε σαν να βρίσκονται τα χέρια του χειρουργού μέσα στο σώμα του ασθενή, οι πιθανότητες διατήρησης της εγκράτειας των ούρων και της στυτικής λειτουργίας είναι σημαντικά μεγαλύτερες, σε σχέση με εκείνες μετά από απλή λαπαροσκοπική ή ανοιχτή επέμβαση.
Υπάρχει καλύτερη δυνατότητα ριζικής αφαίρεσης του προστάτη και των γειτονικών λεμφα-δένων, όπου αυτό απαιτείται, με αποτέλεσμα λιγότερα προβλήματα υποτροπών και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιβίωσης, χωρίς σημεία της νόσου των κυττάρων που αποτελούν τον καρκίνο στον προστάτη και μπορούν να δώσουν μεταστάσεις και σε άλλα όργανα.

Γράφουν οι Απόστολος Λαμπανάρης, Ουρολόγος, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης & Γεώργιος Λαμπανάρης, Ουρολόγος, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης



Καρκίνος του προστάτη: Ο ρόλος της ρομποτικά υποβοηθούμενης χειρουργικής Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Κυριακή, Οκτωβρίου 22, 2017 Rating: 5 Σήμερα, σε όλες σχεδόν τις αναπτυγμένες δυτικές κοινωνίες, ο καρκίνος του προστάτη είναι η συνηθέστερη κακοήθης ασθένεια στον άνδρα και η...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: