728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Ψαλίδισμα στο στεγαστικό επίδομα για φοιτητές



Το υπουργείο Παιδείας περιορίζει τους δικαιούχους του στεγαστικού επιδόματος, προχωρώντας και σε αναδρομική εφαρμογή των νέων όρων για τους δικαιούχους του 2016-2017. Οι αλλαγές έχουν ως αποτέλεσμα να χάνουν το επίδομα κυρίως οι δικαιούχοι μετεγγραφής από ένα ΑΕΙ σε άλλο. Μάλιστα, στο πλαίσιο της μνημονιακής υποχρέωσης για αναδιάρθρωση της στεγαστικής πολιτικής για τους φοιτητές, το στεγαστικό επίδομα αναμένεται να έχει κεντρική θέση στις συνομιλίες με τους εκπροσώπους των θεσμών, που φθάνουν στην Αθήνα τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, το στεγαστικό επίδομα δίνεται σε φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από το πατρικό σπίτι, δεν διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία στην πόλη των σπουδών τους και άρα αναγκάζονται να νοικιάζουν κάποιο διαμέρισμα. Ετησίως είναι 1.000 ευρώ, χορηγείται μόνο για τον ελάχιστο χρόνο σπουδών της σχολής (π.χ. 4 έτη για τη Νομική, 6 έτη για την Ιατρική), εξαρτάται από οικονομικά κριτήρια (οικογενειακό εισόδημα) αλλά και ακαδημαϊκά (από το δεύτερο έτος και μετά, ο φοιτητής πρέπει να έχει εξετασθεί με επιτυχία τουλάχιστον στα μισά μαθήματα). Για το στεγαστικό επίδομα του 2016-17 οι αιτήσεις θα γίνονται έως 20 Οκτωβρίου. Για το έτος 2016-17 ήταν αναμενόμενο ότι θα ισχύσουν τα περυσινά κριτήρια. Ωστόσο, νέα απόφαση που εκδόθηκε πρόσφατα για το 2017-18 έχει αναδρομική ισχύ για το 2016-17, και αναφέρει ότι για τη χορήγηση επιδόματος η ελάχιστη διάρκεια μίσθωσης θα πρέπει να είναι 6 μήνες, ενώ έως πέρυσι ήταν 2 μήνες. Με τον τρόπο αυτό πολλοί φοιτητές θα χάσουν το επίδομα στην περίπτωση που έκαναν έως και 5μηνο συμβόλαιο ενοικίασης, καθώς περίμεναν να πάρουν μετεγγραφή την οποία και πήραν.

Οι γονείς, διαμαρτυρόμενοι, εστιάζουν στο ότι αποφασίσθηκε αναδρομική αλλαγή –επί το αυστηρότερον– των όρων. «Αρκετοί κινηθήκαμε με βάση το τι ίσχυε, αφού δεν ήταν γνωστή η αναδρομική αλλαγή στην ελάχιστη διάρκεια μίσθωσης. Το κράτος αντί να προστατεύσει τους πολίτες του, κάνει το αντίθετο», παρατήρησε στην «Κ» γονιός. Από την άλλη, με την αύξηση του ελάχιστου χρόνου μίσθωσης σε 6 μήνες, αποκλείονται όσοι θα πάρουν μετεγγραφή. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισκεπτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση https:// stegastiko.minedu.gov.gr, προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση. Για την είσοδό τους στην εφαρμογή, θα χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε για το TAXISnet.



Ψαλίδισμα στο στεγαστικό επίδομα για φοιτητές Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Σάββατο, Οκτωβρίου 14, 2017 Rating: 5 Το υπουργείο Παιδείας περιορίζει τους δικαιούχους του στεγαστικού επιδόματος, προχωρώντας και σε αναδρομική εφαρμογή των νέων όρων για τ...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: