728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

2,8 εκατομμύρια για την προστασία του θεάτρου Νικόπολης



Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η υλοποίηση των δράσεων που περιλαμβάνει το Καινοτόμο Πρόγραμμα της Περιφέρειας "Πολιτιστική διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου".

Με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ήπειρος 2014-2020" πράξη συνολικού προϋπολογισμού 2.800.000 ευρώ για την προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση του Μεγάλου Θεάτρου Νικόπολης (β΄ φάση).

Φορείς υλοποίησης είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, στην οποία κατανέμεται συνολική δημόσια δαπάνη 2.438.000 ευρώ και η Διεύθυνση Αναστηλώσεων Αρχαίων Μνημείων με δημόσια δαπάνη 362.000 ευρώ. Η ημερομηνία έναρξης της πράξης ορίστηκε η 1η Ιανουαρίου 2017 και λήξης η 30η Μαΐου 2020.

Οι εργασίες θα υλοποιηθούν βάσει εγκεκριμένων μελετών που εκπονήθηκαν από την Ε.Ε. Νικόπολης, καθώς και της μελέτης "αποκατάστασης ρωμαϊκού θεάτρου Νικόπολης) που παραχωρήθηκε από το Σωματείο "Διάζωμα".

Με την ολοκλήρωση της πράξης ανά διακριτό τμήμα θα παραδοθούν συνοπτικά τα εξής:

Στο πλαίσιο του ΥΕ1: 1.Αναγνώσιμα σημαντικά τμήματα του Θεάτρου ( κάτω κοίλο, ορχήστρα, τμήματα εντός και νότια του σκηνικού οικοδομήματος, αναλήμματα) καθώς θα καταστούν ορατά μετά από τις αποχωματώσεις και την απομάκρυνση των ανασκαφικών προϊόντων και των άμορφων όγκων καταπεσμένων τοιχοποιιών.

2. Συντηρημένες-στερεωμένες και μερικώς αποκατεστημένες τοιχοποιίες στο κεντρικό και δυτικό τμήμα της περιμετρικής τοιχοποιίας της στοάς, σημειακά στις υποδομές του κοίλου, στον περιμετρικό αναλημματικό τοίχο, τις αντηρίδες, σημειακά στις εισόδους (ανατολικό, δυτικό και κεντρικό vomitorium), και στη νότια τοιχοποιία της σκηνής. Αναταγμένος στη κατακόρυφο και αποκατεστημένος ο βόρειος τοίχος του ανατολικού παρασκηνίου. Συντηρημένα επιχρίσματα στο κεντρικό και δυτικό τμήμα της περιμετρικής στοάς, συγκολλημένα αρχ. μέλη και συντηρημένα ανασκαφικά ευρήματα.

3.Δύο διάδρομοι εντός του μνημείου - ο διάδρομος στη στέψη του κοίλου και ο μέσος διάδρομος που ενώνει τις αρχαίες εισόδους (vomitoria) - θα είναι προσπελάσιμοι μετά από εργασίες απομάκρυνσης καταπεσμένων όγκων και τις απαραίτητες διαμορφώσεις και επιχώσεις. Έμπροσθεν του μνημείου θα διαμορφωθεί υφιστάμενος διάδρομος, ώστε να είναι προσπελάσιμος από ΑΜΕΑ

4. Υποστηρικτικές Μελέτες: α) Μελέτη εφαρμογής αντιστήριξης σκηνικού οικοδομήματος, β) Μελέτη εφαρμογής αποκατάστασης αναλημμάτων, γ) Τεύχη δημοπράτησης αντιστήριξης σκηνικού οικοδομήματος, δ) Τεύχη δημοπράτησης αποκατάστασης αναλημμάτων, ε) Συμπληρωματική γεωτεχνική μελέτη στο κοίλο.

6. Ειδικό έντυπο που θα ενημερώνει για το έργο που πραγματοποιήθηκε.

7. Επιστημονικό συνέδριο καθώς και ημερίδα κατά τη λήξη του.

8.Δύο ενημερωτικές πινακίδες (μια ειδικών προδιαγραφών -χαμηλού ύψους για άτομα με αμαξίδιο),

9. Αντικατάσταση μεταξοτυπιών δύο υφιστάμενων πινακίδων.

10. ξύλινο φυλακίο –εκδοτήριο εισιτηρίων.

Στο πλαίσιο του ΥΕ2 θα παραδοθεί ειδική μεταλλική αντιστήριξη που θα διασφαλίζει το σκηνικό οικοδόμημα του μεγάλου Θεάτρου .

Στο πλαίσιο του ΥΕ3 θα τοποθετηθούν ειδικές μεταλλικές κατασκευές (ικριώματα και ριζοπάσαλοι) και εξοπλισμός που θα χρησιμεύσουν στην ανάταξη του δυτικού αναλημματικού τοίχου, της δυτικής εισόδου καθώς και στη διασφάλιση των αναλημμάτων. Στο πλαίσιο του ΥΕ4 θα παραδοθούν αποκατεστημένα τα αναλήμματα του μνημείου μετά τις απαραίτητες στερεώσεις, συντηρήσεις του αρχαίου οικοδομικού υλικού και τη προσθήκη τεχνητού λίθου όπου απαιτηθεί.



πηγη: http://www.epiruspost.gr/ipiros/preveza/41857-2-8.html#.WFPaSKe4psQ.facebook
2,8 εκατομμύρια για την προστασία του θεάτρου Νικόπολης Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 16, 2016 Rating: 5 Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η υλοποίηση των δράσεων που περιλαμβάνει το Καινοτόμο Πρόγραμμα της Περιφέρειας "Πολιτιστική διαδρομή στα ...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: