728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Αποφασισμένοι για όλα οι Παργινοί για να βγάλουν το Κ.Υ. Πάργας από την υποβάθμιση



Αποφασισμένοι για όλα είναι οι Παργινοί προκειμένου να διασώσουν το Κέντρο Υγείας Πάργας από την υποβάθμιση στην οποία βρίσκεται εδώ και δυο περίπου χρόνια. Στην πρώτη συνάντηση των πολιτών της Πάργας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, πλήθος κατοίκων της περιοχής αλλά και Πρεβεζάνοι εκπρόσωποι Φορέων, σχεδίασαν τις πρώτες ενέργειες ώστε να διεκδικήσουν το αυτονόητο, την παροχή υπηρεσιών υγείας. Έλαμψαν δια της απουσίας τους ο Δήμαρχος Πάργας Αντώνης Νάστας, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, καθώς και οι δύο Βουλευτές του Νομού οι οποίοι αρκέστηκαν σε επιστολές.
Στη συγκέντρωση μίλησαν, η Διευθύντρια του Λυκείου Πάργας Κική Γκίκα, ο πρόεδρος της Δ.Ε. Αγιάς Σπύρος Ιακώβου, ο πρόεδρος της Δ.Ε. Πάργας Τάσος Παπανικολάου αρκετοί πολίτες. Συντονίστρια ήταν η Ελισάβετ Υφαντή. Οι ομιλητές έκαναν λόγο για την άμεση ανάγκη αποκατάστασης του Κέντρου Υγείας, την πλήρη στελέχωσή τους και τον κίνδυνο που διατρέχει ο κόσμος όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες όπου υπάρχει αύξηση του πληθυσμού λόγω τουρισμού αλλά και τους χειμερινούς μήνες. Έκαναν σαφές πως δεν ζητούν την αναστολή λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Καναλακίου αλλά την λειτουργία όλων των Κέντρων. Συμπέραναν πως δεν υπάρχει πολιτική βούληση από πλευράς Βουλευτών αλλά και των αιρετών της Αυτοδιοίκησης σημειώνοντας πως ο κόσμος θα είναι απέναντί τους.
Στην συγκέντρωση παραβρέθηκε και μίλησε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας Θωμάς Δήμας ο οποίος δήλωσε την συμπαράστασή του στους αγώνες των κατοίκων και επισήμανε χαρακτηριστικά «Έχει αποδειχθεί ότι εάν δεν κλάψει το παιδί, η μάνα δεν το ταΐζει και δυστυχώς στην Ελλάδα όσοι παρακολουθούν το διαδίκτυο, έχουν δει το τελευταίο διάστημα ότι όλα τα Κέντρα Υγείας της Ελληνικής Περιφέρειας διαμαρτύρονται για την υποστελέχωση και τις υποδομές, όπως και τα Νοσοκομεία. Έχουμε 30 χρόνια που ακούμε για πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας. Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση οργανωμένη, πέρα από τα Κέντρα Υγείας τα οποία στήθηκαν αλλά ποτέ δεν στελεχώθηκαν πλήρως , ποτέ δεν έγινε αυτό που έπρεπε να γίνει. Η Πρωτοβάθμιας και η Δευτεροβάθμια Υγεία αυτή τη στιγμή είναι ένα αλαλούμ. Η κατάσταση επιδεινώνεται κάθε ημέρα. Θα περίμενα αυτή η κινητοποίηση να είχε γίνει πιο νωρίς. Κάποιους μήνες πριν στο Δημαρχείο Καναλακίου έγινε μια κινητοποίηση και στην οποία αποφασίστηκε η εκ περιτροπής λειτουργία Κέντρου Υγείας Καναλακίου και Πάργας, διότι δεν μπορούσε λόγω ανθρωπίνου δυναμικού να λειτουργούν και τα δύο Κέντρα κάθε ημέρα, τότε θα περίμενα από τους Παργινούς να διαμαρτυρηθούν και να φωνάξουν περισσότερο, αλλά και τώρα δεν είναι αργά. Εάν δεν ξυπνήσει ο κόσμος να δραστηριοποιηθεί και να φωνάξει, πολύ φοβάμαι ότι δεν θα γίνει τίποτα. Εμείς θέσαμε κατά την επίσκεψη του κ. Πολάκη το θέμα της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας που υπάγεται το Κέντρο Υγείας Πάργας. Η 6η ΥΠΕ έχει έδρα την Πάτρα και ο τομέας ευθύνης της σας πληροφορώ ότι ξεκινάει από το Τέναρο το τέλος της Πελοποννήσου και τελειώνει στην Κακαβιά. Ζητήσαμε να υπαχθούν τα Κέντρα Υγείας στα κατά τόπους Νοσοκομεία, διότι τώρα για να πάρει μία απόφαση το Κέντρο Υγείας χρειάζεται έγκριση της ΥΠΕ, αυτά είναι χρονοβόρες διαδικασίες που δεν λύνουν τα προβλήματα. Πρέπει να βρεθεί μία μόνιμη λύση και να στελεχωθούν όλα τα Κέντρα Υγείας. Ο εθελοντισμός δεν μπορεί να προχωρήσει, διότι δεν υπάρχει νόμος που να επιτρέπει εθελοντές γιατρούς στα Κέντρα Υγείας. Δεν έχουμε γιατρούς να βάλουμε στα Νοσοκομεία αλλά στα Hot Spot έρχονται γιατροί από την Ισπανία και το Ισραήλ. Ειδικά για την περιοχή της Πάργας έχουμε επανειλημμένα αποστείλει έγγραφα στο Υπουργείο. » σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Δήμας.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Πρέβεζας Στρ. Βουγέλλης από την πλευρά του αφού προχώρησε σε μια σύντομη ανασκόπηση των εξελίξεων για την κατάσταση στον Τομέα της Υγείας σημείωσε «Κεντρικός στόχος είναι να μεταφέρουν ένα μεγάλο μέρος των Υπηρεσιών Υγείας στον μεγάλο ιδιωτικό τομέα, αυτή είναι η κεντρική κατεύθυνση. Να γιατί έχουν αρχίσει και περικόπτουν τις χρηματοδοτήσεις στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, να γιατί δεν προσλαμβάνουν προσωπικό. Τα Κέντρα Υγείας σώζουν ζωές και ειδικά οι μονάδες που είναι σε πιο απομακρυσμένες περιοχές. Με δεδομένες τις μνημονιακές κατευθύνσεις που υπάρχουν, δύο επιλογές βλέπω ότι έχει η Κυβέρνηση, ή θα συρρικνώσουν τις δομές υγείας, ή θα τις μεταφέρουν στον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει η τοπική κοινωνία της Πάργας να αντιδράσει δυναμικά. Αυτό που συμβαίνει στην Πάργα είναι πανελλαδικό φαινόμενο. Χρειάζονται σκληρές δυναμικές κινητοποιήσεις με ένα βασικό αίτημα, την άμεση λειτουργία του Κέντρου Υγείας σε 24 βάση, την άμεση στελέχωση του Κέντρου Υγείας για να μπορεί να λειτουργεί εύρυθμα και επαρκώς, να χρηματοδοτηθεί ώστε να έχει τα υλικά και να καλύπτει τις ανάγκες. Η Πάργα όντως παράγει πλούτο. Να ξέρετε κάτι όμως, την στιγμή του επείγοντος περιστατικού, είτε έχεις τεράστιους καταθετικούς λογαριασμούς είτε χρωστάς της Μιχαλούς, ένας μπορεί να σε σώσει, ο εξειδικευμένος γιατρός, ούτε οι καταθέσεις ούτε τα χρέη» τόνισε ο κ. Βουγέλης και πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου θα είναι στο πλευρό της Πάργας και θα μεταφερθούν με πούλμαν σε όποιες κινητοποιήσεις.
Εκ μέρους της μοναδικής περιφερειακή κίνηση που έδωσε το παρόν στη συγκέντρωση, της Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο, μίλησε ο Βαγγέλης Νάνος ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων «Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από την συζήτηση, είναι πρέπει να γίνει ένα σχέδιο με μια στοχοπροσήλωση. Συμφωνώ να πάμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις, με οργανωμένο τρόπο και την κοινωνία με το μέρος μας. Θα πρέπει να πάμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να μπει θέμα το Κέντρο Υγείας Πάργας. Μπορούμε να κάνουμε μια μαζική παράσταση στα γραφεία του Αντιπεριφερειάρχη στην Πρέβεζα, τρίτον παράσταση στην 6η ΥΠΕ. Δεν είναι μια ζαριά όλα αυτά!».
Στο τέλος της συζήτησης αποφασίστηκε σχέδιο δράσης για το επόμενο διάστημα και εκ νέου συγκέντρωση την επόμενη Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 18:30 μμ στο πνευματικό κέντρο για τις επόμενες ενέργειες των Παργινών.


Άρης Τσελίκος


πηγη: http://www.prevezatoday.gr/apofasismeni-gia-ola-i-pargini-gia-na-vgaloun-to-k-i-pargas-apo-tin-ipovathmisi/
Αποφασισμένοι για όλα οι Παργινοί για να βγάλουν το Κ.Υ. Πάργας από την υποβάθμιση Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Τρίτη, Νοεμβρίου 08, 2016 Rating: 5 Αποφασισμένοι για όλα είναι οι Παργινοί προκειμένου να διασώσουν το Κέντρο Υγείας Πάργας από την υποβάθμιση στην οποία βρίσκεται εδώ και ...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: