728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Αναβιώνουν έθιμα, ζωντανεύουν τα χωριά… Με κατάνυξη ο Επιτάφιος της Παναγίας



Με θρησκευτική κατάνυξη η Ορθοδοξία τιμά την Κοίμηση της Θεοτόκου. Με θρησκευτική κατάνυξη αλλά και με την αναβίωση εθίμων, που κάνουν τον εορτασμό ξεχωριστό σε κάθε γωνιά του τόπου μας.

Σε πολλά μοναστήρια, γίνεται ο Επιτάφιος της Παναγίας και ψάλλονται τα Εγκώμια.

Παρουσία πλήθους κόσμου, γιορτάστηκε η Κοίμηση στο Μοναστήρι της Αχλαδέας, στη Λάκκα Σουλίου.

Όπως γίνεται επί δύο και πλέον αιώνες, παραμονή του Δεκαπενταύγουστο, από νωρίς το απόγευμα, ετοιμάστηκε ο Επιτάφιος. Στολίστηκε με άνθη του καλοκαιριού και αργά το βράδυ μικροί και μεγάλοι έψαλαν τα εγκώμια, για να ακολουθήσει η περιφορά μέσα στην νύχτα του Αυγούστου.

Το Μοναστήρι της Παναγίας είναι χτισμένο στους πρόποδες της Ολύτσικας. Πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική με τρούλο και χτίστηκε το 1772. Οι τοιχογραφίες του μοναστηριού έγιναν το 1810 ενώ εντυπωσιακό είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο και οι εικόνες που το κοσμούν.

Ο εορτασμός της Κοίμησης, με τον Επιτάφιο και τα Εγκώμια, αποτελεί σημείο αναφοράς για ολόκληρη την περιοχή της Λάκκας Σουλίου.

Ιδιαίτερα και ξεχωριστά έθιμα ζωντανεύουν και σε άλλα χωριά της Ηπείρου, από τους Καλλαρύτες μέχρι τον Παλαιόπυργο και από την Μολυβδοσκέπαστη μέχρι την Πρέβεζα.

Η Παναγιά σε κάθε τόπο έχει ένα διαφορετικό προσωνύμιο αλλά παντού τιμάται με την ίδια κατάνυξη και λαμπρότητα.

Και παράλληλα ο εορτασμός αυτός, το Πάσχα του καλοκαιριού, όπως λέγεται, για την Ήπειρο σημαίνει και μια άλλη Ανάσταση. Είναι από τις λίγες φορές όπου τα χωριά γεμίζουν και τα πανηγύρια που ακολουθούν δίνουν την ευκαιρία για ένα ξεχωριστό αντάμωμα ντόπιων και ξενιτεμένων που επιστρέφουν.





πηγη: http://www.epiruspost.gr/reportaz/koinonia/39692-2016-08-14-23-25-32.html
Αναβιώνουν έθιμα, ζωντανεύουν τα χωριά… Με κατάνυξη ο Επιτάφιος της Παναγίας Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Δευτέρα, Αυγούστου 15, 2016 Rating: 5 Με θρησκευτική κατάνυξη η Ορθοδοξία τιμά την Κοίμηση της Θεοτόκου. Με θρησκευτική κατάνυξη αλλά και με την αναβίωση εθίμων, που κάνουν το...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: