728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Επτά νέες προσκλήσεις ΕΣΠΑ μέχρι το τέλος του έτους



Σε επτά ανέρχονται οι νέες προσκλήσεις του ΕΣΠΑ στο πεδίο της επιχειρηματικότητας, που θα ανακοινωθούν, μέχρι το τέλος του έτους, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης. Κλείνουν οι εκκρεμότητες του παλαιού «Εξοικονομώ Κατ΄Οίκον», καθώς δρομολογείται νέα πρόγραμμα.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο υφυπουργός σε συνέντευξη Τύπου πέραν από το β' κύκλο των πρώτων δράσεων, αναμένονται οι εξής προσκλήσεις:

- Έχει ήδη εκδοθεί η πρόσκληση για την αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων εργαζομένων σε επιχειρήσεις, κατά προτεραιότητα στους στρατηγικούς τομείς του ΕΠΑνΕΚ, με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι τα εξειδικευμένα στελέχη που πραγματικά χρειάζεται η ελληνική οικονομία (π.χ. ναυτιλιακά στελέχη εξειδικευμένα στην αλλαγή των μηχανών από Diesel σε LNG). Οι δράσεις κατάρτισης επιδιώκεται να ολοκληρώνονται με τις αντίστοιχες διεθνείς διαπιστεύσεις.

- Έπεται η δράση για την αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους, με προσωπικό από 50 μέχρι 250 άτομα, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ. Η ενίσχυση θα αφορά, κυρίως, τη μείωση του ενεργειακού κόστους, που προβάλλεται ως βασικό αίτημα των επιχειρήσεων για την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους.

- Ώριμη είναι και η δράση για τη δικτύωση των επιχειρήσεων (δημιουργία clusters, meta-clusters), με στόχο τη δημιουργία εγχώριων αλυσίδων αξίας, με συνολικό προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ.

- Σύντομα, θα δημοσιευτεί επιπλέον δράση για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων ή την επέκταση υφιστάμενων με συνολικό προϋπολογισμό 240 εκατ. ευρώ.

- Θα ακολουθήσει σημαντική δράση για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών, κρίσιμη για τη στήριξη της δημιουργικότητας και της καινοτομίας. Έπονται δράσεις για την αναβάθμιση εταιρειών franchising και επιχειρήσεων της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας (π.χ. θεατρικών). Οι δράσεις αυτές θα παραμένουν ανοιχτές, μέχρι την εξάντληση του προϋπολογισμού τους.

- Εκτός των εννέα στρατηγικών τομέων του ΕΠΑνΕΚ, θα προκηρυχθούν δράσεις για την «αναβάθμιση επιχειρήσεων λιανεμπορίου στους τομείς της εξοικονόμησης ενέργειας, των logistics και των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών, καθώς και για το «ψηφιακό voucher», δηλαδή για κουπόνια αγοράς ηλεκτρονικού εξοπλισμού και αξιοποίησης ψηφιακών υπηρεσιών (π.χ. POS) από όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κι αυτές οι δράσεις θα παραμένουν ανοιχτές, μέχρι την εξάντληση του προϋπολογισμού τους.

- Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη σύζευξη της επιχειρηματικότητας με την ερευνητική δραστηριότητα στη χώρα. Με δράση που θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα, θα ενισχυθούν, με συνολικό προϋπολογισμό 370 εκατ. ευρώ, συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς για την προαγωγή επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία.

- Επίσης, με ελάχιστο προϋπολογισμό 16 εκατ. ευρώ, ενεργοποιείται σταδιακά η επιχορήγηση ελληνικών φορέων που συνεργάζονται με φορείς άλλων ευρωπαϊκών χωρών, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών δικτύων ERANETs.

Εξοικονομώ κατ' οίκον

Ο υφυπουργός έκανε και μία σύντομη αναφορά στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον». Όπως είπε, θα διατεθούν 105 εκατ. ευρώ για την εξυπηρέτηση 8-10.000 από τις εκκρεμείς αιτήσεις.

Ήδη, το ΕΤΕΑΝ έχει στείλει τους καταλόγους με τους δυνητικά εντασσόμενους στις τράπεζες, οι οποίες, με τη σειρά τους, έρχονται σε επαφή με τους ωφελούμενους.

Για τη δράση της νέας προγραμματικής περιόδου, προγραμματίζεται να ενταχθούν γύρω στις 30.000 ωφελουμένων.

Η δράση θα ανακοινωθεί μέσα στο 2016, και ο αρχικός προϋπολογισμός εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 120 εκατ. ευρώ.

Κοινωνικές δράσεις

«Η λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος και η πολιτική απασχόλησης δεν μπορούν να εξαρτώνται εσαεί από πόρους του ΕΣΠΑ. Για πρώτη φορά, ενσωματώνουμε έναν σχεδιασμό σταδιακής υποκατάστασης των πόρων του ΕΣΠΑ από εθνικούς πόρους, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι παρεμβάσεις που χρηματοδοτούμε, δημιουργούν μόνιμες δομές» υπογράμμισε ο υφυπουργός, αναφερόμενος στις δράσεις του κοινωνικού πυλώνα που θα ανακοινωθούν, το προσεχές διάστημα.

Συγκεκριμένα:

- Σε λίγες ημέρες, λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εναρμόνισης της Οικογενειακής με την Επαγγελματική Ζωή», δηλαδή τη στήριξη των οικογενειών για τη φιλοξενία των παιδιών σε παιδικούς σταθμούς. Διασφαλίζεται πλέον η κάλυψη όλων των οικογενειών που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Με τον ελάχιστο προϋπολογισμό της δράσης στα 175 εκατ. ευρώ, θα ωφεληθούν 78.000 οικογένειες, που θα σημαίνει 81.000 παιδιά.

- Έχει ήδη ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων για προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών για τη νέα σχολική χρονιά. Με κονδύλιο 350 εκατ. ευρώ που προέρχεται από το ΕΣΠΑ, από το Εθνικό ΠΔΕ και από τον τακτικό προϋπολογισμό, θα προσληφθούν οι 21.000 αναπληρωτές που απαιτούνται.

- Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται στις δράσεις με τις οποίες θα ενισχυθούν νέοι ερευνητές, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταδιδάκτορες (postdoc).

- Έχουν ήδη υποβληθεί οι αιτήσεις για υποτροφίες για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής. Θα δοθούν 211 τριετείς υποτροφίες στον α' κύκλο και θα ακολουθήσουν άλλοι δύο κύκλοι. Σύντομα, θα εκδοθεί η πρόσκληση για άλλες 211 υποτροφίες για την ολοκλήρωση διδακτορικών διατριβών που έχουν ξεκινήσει στο παρελθόν.

- Ήδη, εκδίδονται οι προσκλήσεις από τα πανεπιστήμια για τη δράση απόκτησης διδακτικής εμπειρίας από κατόχους διδακτορικού. Αφορά 1.861 θέσεις για κάθε ένα από τα έξι έτη της προγραμματικής περιόδου.

- Μέσα στον Σεπτέμβριο, θα εκδοθεί η πρόσκληση του ΙΚΥ για υποτροφίες εκπόνησης μεταδιδακτορικής έρευνας. Θα δοθούν 189 καλές υποτροφίες στον α' κύκλο.

- Προετοιμάζεται σε διαβούλευση με τα πανεπιστήμια και θα εκδοθεί τον Οκτώβριο δράση ενίσχυσης νέων ερευνητών για δημιουργία μικρών ερευνητικών ομάδων. Θα ενισχυθούν 200 ομάδες (600 ερευνητές) σε κάθε κύκλο.

- Με συνολικό προϋπολογισμό 210 εκατ. ευρώ, έχει ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας με οκτάμηνες συμβάσεις σε δήμους και Περιφέρειες. Η πρόσκληση προς τους ανέργους για τους 17 δήμους πρώτης προτεραιότητας που έχουν χαρακτηριστεί ως θύλακες υψηλής ανεργίας, έχει ήδη αναρτηθεί και θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες έως τα τέλη του Οκτωβρίου, βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου Εργασίας.

- Μέχρι το τέλος του 2016, πρόκειται να εκδοθούν οι προσκλήσεις του ΟΑΕΔ για επιδότηση προσλήψεων ανέργων, καθώς και για στήριξη νέων για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Τις επόμενες ημέρες, θα υπογραφεί η εκχώρηση περίπου 140 εκατ. ευρώ στον ΟΑΕΔ για τη χρηματοδότηση αυτών των δράσεων, εκ των οποίων τουλάχιστον το ¼ θα ενεργοποιηθεί, πριν από το τέλος του έτους.

- Για πρώτη φορά, κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις εντάσσονται ισότιμα και ενθαρρύνονται να υποβάλλουν αιτήσεις στις προσκλήσεις επιχειρηματικότητας. Με συνολικό προϋπολογισμό 55 εκατ. ευρώ, θα στηριχθεί και από το Κοινωνικό Ταμείο η ανάπτυξη και προώθηση κοινωνικών συνεταιριστικών σχημάτων και η απασχόληση σε αυτά τα σχήματα.

- Έναν ξεχωριστό πυλώνα αποτελεί, από μία άποψη, το πρόγραμμα για τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα. Το πρόγραμμα, με συνολικό προϋπολογισμό 477 εκατ. ευρώ, έχει ενεργοποιηθεί πλήρως και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

- Τη στήριξη της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, της μεταρρύθμισης στην Υγεία, της μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση.

- Τη στήριξη της πολιτικής για τα «κόκκινα» δάνεια (σύσταση των γραφείων εξυπηρέτησης δανειοληπτών και της Ανεξάρτητης Αρχής που θα προσδιορίζει τη δανειοληπτική ικανότητα).

- Τη στήριξη των επιτελικών λειτουργιών της δημόσιας διοίκησης.

Σταθάκης: Πολύ έντονο ενδιαφέρον για το ΕΣΠΑ

«Υπάρχει πολύ έντονο ενδιαφέρον για το ΕΣΠΑ και αυτό εκφράζεται σε όλες τις εκφάνσεις που αφορούν το Υπουργείο Ανάπτυξης» σημείωσε ο κ. Σταθάκης στη συνέντευξη Τύπου με θέμα τις «Νέες προσκλήσεις ΕΣΠΑ 2014-2020 και Απολογισμός 4 Προσκλήσεων ΕΠΑνΕΚ».

«Προφανώς» συνέχισε ο υπουργός «το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης έχει δημιουργήσει ένα πολύ ευνοϊκότερο οικονομικό κλίμα και πρόθεση και επιδίωξή μας είναι να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα ιδιωτική, επιχειρήσεων, νέων επιχειρηματιών, νέων επιστημόνων, προκειμένου να κινηθεί η οικονομία προς την επιθυμητή κατεύθυνση, αυτή της ανάκαμψης».

Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε στην εισήγησή του ότι: «Το νέο ΕΣΠΑ σχεδιάζεται ώστε να υπηρετήσει την κοινωνία και το στόχο της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης, όχι πια τη δημιουργία και συντήρηση πελατειακών δικτύων. Πλάι στον αναπτυξιακό πυλώνα, διαθέτει έναν εξίσου σημαντικό κοινωνικό πυλώνα, καθώς οι δράσεις κοινωνικής πολιτικής είναι αλληλένδετες με το είδος της ανάπτυξης που επιδιώκουμε».

Τόνισε ότι σε όλες τις δράσεις αποτυπώνεται το κεντρικό μέλημα του σχεδιασμού για το άνοιγμα του ΕΣΠΑ στην κοινωνία με τη μείωση της γραφειοκρατίας, τη διάχυση της πληροφόρησης και την κατοχύρωση της διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα.

Παρουσιάζοντας τον απολογισμό των τεσσάρων πρώτων προσκλήσεων επιχειρηματικότητας (ΕΠΑνΕΚ), ο υφυπουργός επισήμανε το μεγάλο ενδιαφέρον που συνάντησαν όλες οι δράσεις και την αποφασιστική σημασία της καθοριστικής διευκόλυνσης που παρείχε ο ανοιχτός καταπιστευτικός λογαριασμός.

Ανακοίνωσε ότι η ανώνυμη και αδιάβλητη αξιολόγηση των προτάσεων θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και ότι η χρηματοδότηση των σχεδίων που θα προκριθούν (γύρω στις 8500-9500 αιτήσεις) θα ξεκινήσει μέσα στο 2016.

Ο υφυπουργός εξήγγειλε τη δημοσίευση του β’ κύκλου των προσκλήσεων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, με αυξημένους προϋπολογισμούς και με αλλαγές και εξειδικεύσεις στη βάση της εμπειρίας από τον α’ κύκλο.

Ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε εκτενώς στις δράσεις της νέας προγραμματικής περιόδου στον τομέα του περιβάλλοντος (ΥΜΕΠΕΡΑΑ), οι οποίες έχουν ήδη ενεργοποιηθεί. Στάθηκε στις δύο δράσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών αποβλήτων με συνολική δημόσια δαπάνη στα 273 εκατ. ευρώ, ιδιαίτερα στη δράση για την ολοκλήρωση και συμπλήρωση των σχετικών υποδομών στις Περιφέρεις βάσει των νέων ΠΕΣΔΑ.

«Για αυτή την κρίσιμη δράση έχουν ήδη κατατεθεί 16 προτάσεις από Περιφερειακούς Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Παρότι δεν έχει ολοκληρωθεί η έγκριση των ΠΕΣΔΑ, προχωρήσαμε έγκαιρα στην έκδοση των προσκλήσεων, ώστε με την έγκριση των σχεδίων να μπορεί άμεσα να προχωρήσει η υλοποίηση», τόνισε ο υφυπουργός.

Εξέθεσε επίσης διεξοδικά τις τρέχουσες και επικείμενες δράσεις κοινωνικής πολιτικής (ΕΚΤ), που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση και δρουν συμπληρωματικά ως προς τις αναπτυξιακές δράσεις, με στόχο την ανάσχεση της τάσης φυγής των υψηλά καταρτισμένων νέων ανθρώπων, τη στήριξη του εκπαιδευτικού συστήματος και της εργασίας.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε (α) στη δράση για τη φιλοξενία παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, που θα εξυπηρετήσει 78.000 οικογένειες ή 81.000 παιδιά, (β) στο γεγονός πως, χάρη στον έγκαιρο προγραμματισμό και τη συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, τα σχολεία θα ανοίξουν για πρώτη φορά χωρίς κενά, καθώς εξασφαλίστηκαν τα κονδύλια για την πρόσληψη των απαιτούμενων 21.000 αναπληρωτών και ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων, (γ) στις δράσεις για τη στήριξη των νέων ερευνητών, υποψηφίων διδακτόρων και μεταδιδακτόρων.

Ως ξεχωριστό πυλώνα χαρακτήρισε ο υφυπουργός το Πρόγραμμα για τη Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα με συνολικό προϋπολογισμό 477 εκατ. ευρώ, καθώς «καμία πολιτική για την ανασυγκρότηση της οικονομίας ή για την οικοδόμηση κοινωνικού κράτους δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς μια δημόσια διοίκηση που να μπορεί να φέρει σε πέρας μια τέτοια απαιτητική αποστολή».

Τέλος, ο υφυπουργός ανακοίνωσε τις επικείμενες προσκλήσεις επιχειρηματικότητας (ΕΠΑνΕΚ), ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν (α) η δράση για τη δικτύωση των επιχειρήσεων (clusters, meta-clusters), (β) για την αναβάθμιση επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους (50 έως 250 εργαζομένων), (γ) για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων, (δ) για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών, καθώς και (ε) η κρίσιμη δράση (με συνολικό προϋπολογισμό 370 εκατ. ευρώ) για τη σύζευξη της επιχειρηματικότητας με την ερευνητική δραστηριότητα που διεξάγεται στη χώρα.



πηγη: http://www.epiruspost.gr/oikonomia/espa/39415-2016-07-27-17-40-46.html
Επτά νέες προσκλήσεις ΕΣΠΑ μέχρι το τέλος του έτους Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Παρασκευή, Ιουλίου 29, 2016 Rating: 5 Σε επτά ανέρχονται οι νέες προσκλήσεις του ΕΣΠΑ στο πεδίο της επιχειρηματικότητας, που θα ανακοινωθούν, μέχρι το τέλος του έτους, όπως αν...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: