728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Παραδόθηκαν οι μελέτες για το γεφύρι της Πλάκας… Δεσμεύσεις από Σπίρτζη και Μπαλτά



Η προκαταρκτική και τελική μελέτη για την αναστήλωση της Γέφυρας Πλάκας, την οποία εκπόνησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, παραδόθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε την Πέμπτη στην Αθήνα το Ε.Μ.Π. σε συνεργασία με την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος (Π.Σ.Ε.) με θέμα: "Η συμβολή του Ε.Μ.Π. στην αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας- ένας χρόνος μετά".

«Η συστράτευση και η συνέργεια πολλών και διαφορετικών φορέων, στις δύσκολες συνθήκες που βρίσκεται η χώρα, είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της ανάταξης ενός τόσο σπουδαίου μνημείου, όπως το Γεφύρι της Πλάκας», σημείωσε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς.

«Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή που αναδεικνύει τη δύναμη της συνέργειας. Στην περίπτωση του λιθόκτιστου μονότοξου γεφυριού της Πλάκας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, οι υπηρεσίες των Υπουργείων Πολιτισμού και Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων, ο Περιφερειάρχης, οι δημοτικές αρχές, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, οι πολίτες της Ηπείρου, συστρατεύτηκαν όλοι για τη σωτηρία αυτού του εμβληματικού ιστορικού και αρχιτεκτονικού μνημείου.

Ο χρόνος που μεσολάβησε έως αυτή τη στιγμή δεν ήταν νεκρός. Συνεκτιμώντας τις ειδικές και δύσκολες συνθήκες αποκατάστασης, εκπονήθηκε μια καινοτόμα μελέτη από το Πολυτεχνείο με τη συμβολή πολλών και διαφορετικών επιστημονικών ειδικοτήτων και με την πολύτιμη συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού», ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Μπαλτάς, σημειώνοντας ότι η ολοκλήρωση της μελέτης συνέπεσε χρονικά τόσο με την χρηματοδότηση του έργου όσο και με την κινητοποίηση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος για την επίτευξη αυτού του στόχου που αποτελεί επιθυμία της κοινωνίας, της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού.

«Συνεχίζουμε από εδώ την ομόψυχη προσπάθεια για την αναστήλωση του ιστορικού τοπόσημου της Πλάκας. Αυτό είναι πραγματικά ελπιδοφόρο.

Είναι ελπιδοφόρο γιατί πέρα από Κόμματα, Παρατάξεις, κρατικούς φορείς, επιστημονικούς φορείς, υπάρχει μια άλλη λογική: στο πως προσπαθούμε, στο πως καταφέρνουμε να αναστηλώσουμε το γεφύρι της Πλάκας».

Με τη φράση αυτή ο ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Χρ. Σπίρτζης, στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τη «Συμβολή του ΕΜΠ στην αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας – Ένας χρόνος μετά», που διοργανώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών στην Αθήνα, συνόψισε τις συντονισμένες προσπάθειες κυβέρνησης, επιστημόνων και φορέων, με κινητήριο επιστημονικό μοχλό το ΕΜΠ, για την επίτευξη της άμεσης αναστήλωσης του ιστορικού μνημείου της Ηπείρου, του μονότοξου γεφυριού της Πλάκας.

Ο Υπουργός Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων, υπογράμμισε το ενδιαφέρον του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη αποκατάσταση του ιστορικού γεφυριού, για την Ήπειρο και τη χώρα ολόκληρη.

Αναφερόμενος τέλος και στην σημειολογία, όπως χαρακτηριστικά είπε, του ίδιου του έργου, σημείωσε στην τοποθέτησή του:

«Για μας η αποκατάσταση του γεφυριού της Πλάκας έχει και μια άλλη σημειολογία, συμβολίζει και κάτι παραπάνω: τον συμβολισμό ενός κατεστραμμένου ιστορικού αρχιτεκτονικού μνημείου και έργου υποδομής, συνδεδεμένου άρρηκτα με την ιστορία της χώρας. Μιας χώρας, που παραλάβαμε κατεστραμμένη και πρέπει να αναστηλώσουμε μαζί με το γεφύρι».

Την Περιφέρεια Ηπείρου εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Κωνσταντίνος Σιαράβας, ο οποίος και παρέλαβε το αντίγραφο της μελέτης από τον Πρύτανη του Ε.Μ.Π., καθηγητή κ. Ιωάννη Γκόλια.

Μετά και την εξέλιξη αυτή, στόχος είναι να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες για την πασσάλωση της γέφυρας, ώστε να αξιοποιηθεί κατά το δυνατόν καλύτερα το υπόλοιπο διάστημα του καλοκαιριού.

Στο χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κ. Σιαράβας ευχαρίστησε το Ε.Μ.Π. για την προσφορά του, αναφέρθηκε στη συνεργασία των φορέων που υπάρχει μέχρι σήμερα για την αποκατάσταση της γέφυρας, σε πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Ηπείρου για την εκτέλεση βασικών εργασιών, την εξεύρεση χορηγών κλπ., υπογραμμίζοντας την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών στο πλαίσιο εφαρμογής του χρονοδιαγράμματος που έχει αποφασιστεί.

"Δεκαεπτά μήνες μετά την καταστροφή του μνημείου, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι η αποκατάστασή του στην πρότερη κατάσταση του είναι απόλυτη εφικτή. Κι αυτό οφείλεται στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, χωρίς τη συμβολή του οποίου, ίσως ήταν ανέφικτη η ανακατασκευή του και στην καλύτερη των περιπτώσεων θα είχαμε πολύ μεγαλύτερες χρονικές καθυστερήσεις", δήλωσε.

Όπως είπε ο κ. Σιαράβας, η Περιφέρεια έφερε σε πέρας πέρυσι τις εργασίες που απαιτήθηκαν ώστε να μπορέσει να εκπονηθεί η προκαταρκτική μελέτη, είναι έτοιμη φέτος να αναλάβει το έργο της πασσάλωσης, έστω και αν φαίνεται να υπάρχουν αρκετές δυσκολίες ως προς τον διαθέσιμο καλοκαιρινό χρόνο. Επιπλέον, η Περιφέρεια έχει ζητήσει τη συνδρομή χορηγών και τεχνικών εταιριών, ώστε να μειωθεί το κόστος, αλλά και να υπάρχει η απαραίτητη τεχνογνωσία που απαιτείται για τις δύσκολες τεχνικά εργασίες αναστήλωσης.

Ως προς το κόστος του κυρίου έργου, προς το παρόν ισχύει η δέσμευση του Υπουργείου Πολιτισμού ότι θα το αναλάβει εξ ολοκλήρου, δηλωσε ο κ. Σιαράβας.


πηγη: http://www.epiruspost.gr/ipiros/ioannina/39211-2016-07-15-13-12-49.html
Παραδόθηκαν οι μελέτες για το γεφύρι της Πλάκας… Δεσμεύσεις από Σπίρτζη και Μπαλτά Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Παρασκευή, Ιουλίου 15, 2016 Rating: 5 Η προκαταρκτική και τελική μελέτη για την αναστήλωση της Γέφυρας Πλάκας, την οποία εκπόνησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, παραδόθηκε στ...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: