728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Τι είναι η υπνική άπνοια και πώς αντιμετωπίζεται


Ένα ποσοστό όλων όσων ροχαλίζουν πάσχουν από το επικίνδυνο σύνδρομο υπνικής άπνοιας – Η πλέον σύγχρονη επέμβαση για το ροχαλητό και την άπνοια είναι η φαρυγγοϋπερώϊος πλαστική

Το ροχαλητό παλαιότερα θεωρούνταν και αντιμετωπιζόταν ως μια ακουστική ενόχληση ιδίως για τον… ύπνο των άλλων, ωστόσο σήμερα έχει μπει από τους ειδικούς στη σωστή του διάσταση, δηλαδή ως ένα πρόβλημα που μπορεί να εξελιχθεί σε σύνδρομο του ανώτερου αναπνευστικού και να προκαλέσει υπνική άπνοια.

«Το ροχαλητό είναι ένα συχνό σύμπτωμα που ταλαιπωρεί τους ενήλικες και αυξάνεται με την πρόοδο της ηλικίας. Υπολογίζεται ότι οι άνθρωποι ηλικίας 60 ετών και άνω ροχαλίζουν σε ποσοστό περίπου 60%» λέει η γιατρός, ΩΡΛ, εξειδικευμένη σε Λειτουργική και Επανορθωτική Χειρουργική Ρινός, κυρία Αργυρώ Κυπραίου.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε μεγαλύτερο ποσοστό ροχαλίζουν οι άνδρες, οι παχύσαρκοι, οι καπνιστές και όσοι έχουν στενή κατασκευή φάρυγγα, μικρό πηγούνι, κοντό ή παχύ λαιμό.

Σύνδρομο υπνικής άπνοιας


Ένα ποσοστό όμως όλων όσων ροχαλίζουν πάσχουν από το επικίνδυνο σύνδρομο υπνικής άπνοιας. Τα συμπτώματα του συνδρόμου είναι το έντονο ροχαλητό που διακόπτεται για 10-20 λεπτά και αυτό επαναλαμβάνεται εκατοντάδες φορές κατά τη διάρκεια του ύπνου. Όσο επαναλαμβάνεται όμως αυτή η διαδικασία, το ποσοστό οξυγόνου στο αίμα πέφτει, η καρδιά παρουσιάζει αρρυθμίες, όλα τα ζωτικά όργανα υποφέρουν έως ότου ο εγκέφαλος λόγω της υποξίας, δώσει εντολή να πάρει βίαιη εισπνοή ο ασθενής. Έτσι, ο ασθενής δεν κοιμάται ποτέ βαθιά ή ξυπνάει απότομα ζητώντας αέρα και το αποτέλεσμα είναι να ξυπνά με έντονο πονοκέφαλο, στεγνό στόμα και έχοντας διαρκή κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης και υπνηλία.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η υπνική άπνοια


Σύμφωνα με την ΩΡΛ, κυρία Κυπραίου, η θεραπεία του συνδρόμου είναι κυρίως χειρουργική, κι ευτυχώς για τους ασθενείς δεν έχει ηλικιακό όριο όπως άλλες χειρουργικές επεμβάσεις. «Η επέμβαση γίνεται ανεξαρτήτως ηλικίας, το βασικό είναι να έχει προηγηθεί λεπτομερής προεγχειρητικός έλεγχος. Αρχικά πρέπει να γίνει ειδική ΩΡΛ εξέταση και ενδοσκόπηση της μύτης και του λάρυγγα ώστε να εντοπιστούν τα σημεία που αποφράσσουν την αναπνοή κατά την κατάκλιση» λέει η ειδικός.

Είναι σημαντική η συζήτηση με τον εξειδικευμένο χειρουργό ΩΡΛ που θα λύσει τους προβληματισμούς και, ανάλογα με την εργασία του ασθενούς και την ιδιαιτερότητα κάθε περιστατικού, θα οδηγήσει στον προγραμματισμό των επεμβάσεων. Γενικά, ο σχεδιασμός πρέπει να γίνεται ατομικά ανάλογα με το περιστατικό, επισημαίνει η κυρία Κυπραίου.

Η πλέον σύγχρονη επέμβαση για το ροχαλητό και την άπνοια είναι, κατά την κυρία Κυπραίου, η φαρυγγοϋπερώϊος πλαστική. Στην επέμβαση περιλαμβάνεται η σμίκρυνση της σταφυλής – η οποία δεν πρέπει να αφαιρείται- ή η ανόρθωση αυτής μαζί με όλα τα τοιχώματα του φάρυγγα.Όταν υπάρχουν έντονα υπερτροφικές αμυγδαλές αυτές θα πρέπει να αφαιρεθούν ώστε να διευρυνθούν οι πλάγιες διαστάσεις του φάρυγγα. Η επέμβαση μπορεί να γίνει με laser, ενώ προτείνεται και εξάχνωση με ραδιοσυχνότητες για σύσφιξη των τοιχωμάτων της υπερώας .

Όταν υπάρχει σοβαρή απόφραξη ρινικής αναπνοής, χρειάζεται επέμβαση και στη μύτη. «Συνήθως χρειάζεται να ισιώσουμε το ρινικό διάφραγμα και να συρρικνώσουμε τις ρινικές κόγχες» εξηγεί η ειδικός. Οι επεμβάσεις στη μύτη και τον φάρυγγα μπορούν να γίνουν συγχρόνως ή να γίνουν ξεχωριστά.

Η αποθεραπεία είναι εύκολη. Χρειάζονται παυσίπονα για τις επεμβάσεις στον φάρυγγα και για τις αμυγδαλές μαλακές και κρύες τροφές για 10 ημέρες. Περιορισμός υπάρχει και στις δύο επεμβάσεις σε ό,τι αφορά τη σωματική άσκηση για τουλάχιστον 20 ημέρες. 



πηγη: http://magdasnews.gr
Τι είναι η υπνική άπνοια και πώς αντιμετωπίζεται Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Παρασκευή, Ιουνίου 03, 2016 Rating: 5 Ένα ποσοστό όλων όσων ροχαλίζουν πάσχουν από το επικίνδυνο σύνδρομο υπνικής άπνοιας – Η πλέον σύγχρονη επέμβαση για το ροχαλητό και την ά...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: